Loading...

Výstup na Milešovku nebo polabské vinobraní - České středohoří nabízí plno akcí i v babím létě.

Tipy a novinky



Léto a prázdniny jsou za námi, avšak příležitostí k návštěvě řady zajímavých akcí nebo uskutečnění příjemných výletů do krajiny Českého středohoří je stále spousta. Destinační agentura České středohoří připravila tipy na strávení babího léta a inspiraci na aktivní prožití barevných podzimních dnů v přírodě i ve vybraných městech.
 

Podzimní výšlap na sopečný vrchol

Celá oblast Českého středohoří má turistům, cykloturistům, výletníkům, rodinám s dětmi, sportovcům i seniorům opravdu co nabídnout. Cyklisté najdou nová značení na Labské stezce od Štětí přes Roudnici nad Labem a od Ústí nad Labem po Děčín, která je navedou k zajímavým turistickým cílům. Turisté mohou zase využít nově značených tras v okolí Řípu nebo na Verneřicku. Populárním podzimním cílem vám může být zdolání jedné z hor Českého středohoří. Této lokalitě dominuje nejvyšší hora - Milešovka (837 m n. m.). Její krásný kuželovitý tvar ji nechává právem nazývat královnou Českého středohoří a současně největrnější horou České republiky. Odměnou po výstupu na vrchol je možnost příjemného občerstvení v Chatě Milešovka s prosklenou vyhlídkou nebo si odpočinout na vyhlídkové terase. Druhým neméně zajímavým výstupem je túra na nedaleký Lovoš (570 m n. m.) spojená se zastávkou v Opárenském údolí, nad nímž stojí zbytky hradu Opárno. Údolí je dlouhé cca 6 km a táhne se od Velemína k Malým Žernosekám. Z Malých Žernosek lze využít přívozu přes řeku Labe do Velkých Žernosek, odkud už je to jen pomyslný krůček k výstupu na Kalvárii (239 m n. m.) se třemi kříži na vrcholu. Kalvárie je částí polabského masivu České brány (Porta Bohemica) a výhled odtud je opravdu nezapomenutelný.
 

Pohled z paluby výletní lodě a královské Litoměřice

Jiný pohled na Bránu Čech si lze užít z paluby výletní lodě. Velké Žernoseky jsou jednou ze zastávek její okružní plavby. Během plavby lze pokračovat dále do Lovosic nebo Litoměřic, které se stávají dalšími výletními tipy. Loď pluje každou sobotu a neděli až do 29. 10. 2017 v obou směrech.
V Litoměřicích můžete shlédnout významné turistické cíle i krásné církevní stavby jako jsou katedrála sv. Štěpána, kostel Všech svatých, vyhlídka Kalich, diecézní muzeum nebo kostel Zvěstování Panny Marie.  Z města se lze také vydat na Žitenickou stezku Zemí hradů, která je určena zejména pro pěší turisty mířící do nedaleké oblasti Třebušínska. Stezka vede od litoměřického horního nádraží přes pozoruhodný skalní útvar „Kočka“, Žitenice a Pohořany až na Dlouhý vrch, odkud navazuje Zlatá stezka. Po této stezce pak lze pokračovat přes Staňkovice až do Třebušína. V blízkosti obce najdete další zajímavý cíl - zříceninu hradu Kalich. Celá trasa z Litoměřic měří přibližně 15 km.
 

Za vínem, s horským kolem a za historií

Pokud však dáváte přednost kulturním a společenským akcím, pak i o ně je v září v Českém středohoří postaráno. Celé Polabí je úrodnou půdou i pro vinice a pěstování vinné révy. V jednotlivých městech se proto každý zářijový víkend odehraje největší vinná akce roku – vinobraní. Jedná se o celodenní akce s bohatým doprovodným a hudebním programem a samozřejmě s ochutnávkou burčáku a vín z každé oblasti.

 
Jaká vinobraní můžete navštívit?
 


Sportovci si přijdou na své koncem září, kdy se 24. 9.  v Litoměřicích uskuteční cyklomaraton pro širokou veřejnost – MTB Tour České středohoří. Společně s akcí proběhne i tzv. Zamykání Labské cyklostezky jako zakončení cykloturistické sezóny 2017.  Akce je určena nejen dospělým a dětským cyklistům, ale i všem, kteří mají rádi pohyb. Na celý den bude přichystán hudební a sportovní program. O týden dříve 16. 9. se pak v Ústí nad Labem rozběhne i největší běžecká akce roku Ústeckého kraje  – 7. ročník Mattoni 1/2Maraton Ústí nad Labem.

 
Poslední pozvánka patří historii. Tradiční velkolepé Josefínské slavnosti na oslavu založení města Terezína nabídnou ve dnech 6. – 7. 10. vojenský pochod, vojenské přehlídky a ukázky vojenského výcviku. Hlavním bodem programu bude dobytí pevnosti a noční bitva o pevnost. Návštěvníky čeká doprovodný program v podobě staročeského jarmarku.
 
Věříme, že tato pozvánka do lokality Českého středohoří bude pro nejednoho turistu dobrým tipem, jak si zpestřit nastávající podzimní dny.  Pro další tipy na výlety navštivte www.ceskestredohori.info.

 

Poslední aktualizace: 12.9.2017
Výstup na Milešovku nebo polabské vinobraní - České středohoří nabízí plno akcí i v babím létě. na mapě
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Příspěvky z okolí Výstup na Milešovku nebo polabské vinobraní - České středohoří nabízí plno akcí i v babím létě.

Třebušín a Kalich
Třebušín a Kalich
Vesnice
Obec Třebušín, nad níž se vypíná vrch Kalich, je dnes úhlednou obcí,…
0.3km
více »
Vydejte se po nových turistických trasách a cyklotrasách po Českém středohoří
Vydejte se po nových turistických trasách a cyklotrasách po Českém středohoří
Tipy a novinky
Během června letošního roku došlo v destinaci České…
0.5km
více »
Třebušín – zřícenina hradu Kalich
Třebušín – zřícenina hradu Kalich
Tipy na výlet
Z Úštěku se vracíme do oblasti Českého…
0.6km
více »
Kalich
Kalich
Zřícenina
Nevelká zřícenina hradu Kalich stojí na stejnojmenném skalnatém vrchu nad…
0.8km
více »
Kalich
Kalich
Hrad
Zříceniny rozsáhlého hradu zbudovaného roku 1421 Janem Žižkou nad vsí Třebušín. V bouřlivém…
0.8km
více »
Žižkova cesta Zemí hradů.
Žižkova cesta Zemí hradů.
Tipy na výlet
Jedna z nově budovaných stezek v Českém středohoří. Vede na zříceniny…
1.2km
více »
Panna
Panna
Zřícenina
Na čedičovém vrcholu Panny byl mezi lety 1421 a 1422 postaven Zikmundem z…
1.6km
více »
Panna
Panna
Hrad
Opěrný bod vystavěný roku 1421 katolíky proti Žižkovu hradu Kalichu byl…
1.7km
více »
CHKO České středohoří
CHKO České středohoří
CHKO
CHKO České středohoří leží na severu Čech po obou březích…
2.4km
více »
Jevínský kámen a menhir.
Jevínský kámen a menhir.
Kámen
K hledání Jevínského kamene a menhiru mne inspirovala kniha Zázračné České středohoří. Tajemný kámen je ukrytý v mladém hustém lese nedaleko od obce Homole u Panny v místech,…
2.9km
více »
zavřít reklamu