Tradiční braniborská kuchyně – směsice chutí z různých koutů Evropy

Články, Německo




TMB (c) Fotoarchiv Yorck Maecke
TMB (c) Fotoarchiv Yorck Maecke
lupa

Spreewaldské okurky, currywurst a chleba se sádlem – s tím a mnohým dalším se setkáte v Braniborsku, německé spolkové zemi obklopující Berlín. Kdo chce poznat braniborskou kuchyni, měl by se připravit na skutečně pestrou paletu chutí.

Setkávání evropských národů

TMB (c) Fotoarchiv Yorck Maecke
TMB (c) Fotoarchiv Yorck Maecke
lupa

Z pohledu historie je Braniborsko místo, kde se střetávají kultury již od dob stěhování národů. Také Braniborská marka, jak se kdysi říkávalo státu na tomto území, byla místem, kde se střetávaly různé národnosti přicházející z okolních států: z Čech, východního Pruska, Francie, Flander, Nizozemska a mnohých dalších. Díky nim se dodnes v Braniborsku běžně setkáme s knedlíky, výtečnými sladkými pokrmy, koláči a podobně. Obyvatelé Braniborska totiž odnepaměti rádi koukali nově příchozím přes rameno a z toho, co se naučili, vytvořili zcela jedinečnou směsici chutí, která se tu udržela po dlouhá staletí.

Regionální suroviny

TMB (c) Fotoarchiv Yorck Maecke
TMB (c) Fotoarchiv Yorck Maecke
lupa

V Braniborsku je zvykem vařit výhradně z lokálních surovin. Díky tomu mají i pokrmy známé z jiných částí Německa nebo Evropy svůj osobitý charakter. Má to svůj historický důvod – kraj byl chudý, a tak se tu jedlo jen to, co vyrostlo na poli a v lese nebo co se dalo ulovit ve zdejších vodách.

TMB (c) Fotoarchiv Yorck Maecke
TMB (c) Fotoarchiv Yorck Maecke
lupa

To, co vám tu naservírují dnes, ale zdaleka není z nouze ctnost. Pokrmy jsou chutné, připravované a servírované se vší pečlivostí. Pohostinnost zdejších lidí je znát v každé restauraci, hospůdce či kavárně. Narazíte tu také na opravdové mistry oboru. Například v Postupimi, kde můžete navštívit restauraci „Friedrich Wilhelm“, jejíž šéfkuchař Alexander Dressler obhájil i v letošním roce Michelinskou hvězdu. To se podařilo i restauraci „kochZimmer“ v Beelitz (oblast Fläming). Je tu ale i řada dalších podniků hodnocených průvodcem Gault Millau: „Der Goldene Hahn“ ve Finsterwalde (16 bodů), „Carmens Restaurant“ v Eichwalde (15 bodů), „Speckers Landhaus“ a „Juliette“ v Postupimi (13 a 14 bodů) a „Speisenkammer“ v Burgu ve Spreewaldu (15 bodů).

Gastronomie v Braniborsku

Více informací o pohostinství ve spolkové zemi Braniborsko najdete na www.brandenburger-gastlichkeit.de/start/ a na www.brandenburg-tourism.de.

Další tipy, kde se v Německu dobře najíst a napít, hledejte na http://www.germany.travel/cz/mesta-kultura/essen-trinken/food-drink.html





Diskuse ke článku Tradiční braniborská kuchyně – směsice chutí z různých koutů Evropy

Nadpis: (nepovinný)

Vaše jméno:

Email: (nezobrazí se)

Text:

Email:
Heslo:
Vytvořit účet Zapomenuté heslo
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. další informace