TURISTIKU PODPORUJÍ
61 465 turistů a cestovatelů
109 138 výletů, turistických cílů, tras a cestopisů
1 363 342,- odměny za články
Vyberte, co Vás zajímá v oblasti Svět
Tipy na výlet vybrat: vše / nic
 ↓ 
Druh vybrat: vše / nic
Do přírody
Na golf
Na hory
Na kole
Se psem
Vinařská turistika
Za gastronomií
Za kulturou
Za sportem
Náročnost vybrat: vše / nic
Pro zdatnější
Romantika
Rodina s dětmi
Délka vybrat: vše / nic
Vycházka - půldenní
Celodenní výlet
Putování (více dnů)
Turistické cíle vybrat: vše / nic
 ↓ 
Doprava vybrat: vše / nic
Autobusová zastávka
ŽST
Letiště
Žel. stanice
Města, obce, vesnice vybrat: vše / nic
Vesnice
Městečko
Město
Osada
Samota
Městská část
Hlavní město
Přístav
Místní část
Náměstí
Ulice
Městys
Ostatní vybrat: vše / nic
Bivak
Hraniční přechod
Infocentrum
Nordic walking point
Ostatní
Turistická známka
WebKamera
Zajímavost
Památky a muzea vybrat: vše / nic
Hrad
Zámek
Zřícenina
Trosky
Kaple
Klášter
Pomník
Kříž
Chata
Muzeum
Bouda
Kostel
Památník
Měšťanský dům
Salaš, koliba
Letohrad
Farma
Hřebčín
Zámeček
Tvrz
Skanzen
Hradiště
Rotunda
Statek
Dům, budova
Chrám
Hřbitov
Hradby
Lapidárium
Kašna
Socha
Boží muka
Hrádek
Panský dvůr
Rychta
Pevnost, opevnění
Radnice
Drobné památky
Mešita
Synagoga
Příroda vybrat: vše / nic
Hora
Kopec
Štít
Vrchol
Jezero
Potok
Pleso
Rybník
Vodopád
Propast
Minerální pramen
Jeskyně
Krasový útvar
Údolí
Skalní útvar
Jezírko
Řeka
Říčka
Pohoří
Údolí, dolina
Kaňon
Sedlo
Travertíny
Planina
Hřeben
Louka
Pramen
Kámen
Zahrada
Rašeliniště
Slatě
Památný strom
Přírodní park
Ostrov
Sopka
Pobřeží
Poušť
Park
Rokle
Přírodní památka
Vodní nádrž
Studánka
Soutěska
Tůň
Pláž
Poloostrov
Bažina, mokřady
Sport a rekreace vybrat: vše / nic
Lázně
Rekreační oblast
Koňská stezka
Aquapark
Letovisko
Koupaliště
Ledovec
Ski areál
Golf
Půjčovna lodí
Cyklo bar - hospůdka
Cyklo shop - servis
Potápění
Zábava, atrakce
Půjčovna kol
Vinařský cíl
Technické zajímavosti vybrat: vše / nic
Důl, štola, šachta
Elektrárna
Jez
Lanovka
Mlýn
Most
Přehrada
Rozhledna
Technická památka
Zvonice
Výletní místa a parky vybrat: vše / nic
CHKO
Chodník, naučná stezka
Národní park
Odpočinkové místo
Orientační bod
Poutní místo
Rezervace
Rozcestí
Turistická trasa
Turistické destinace
Vyhlídka
Výletní místo
ZOO a botanické zahrady vybrat: vše / nic
Arboretum
Botanická zahrada
ZOO
Trasy vybrat: vše / nic
 ↓ 
Typ vybrat: vše / nic
Autem
Balónem
Běžecká trasa
Běžky
Cyklotrasa
Golf
In line brusle
Pěší trasa
Po vodě
Ski areál
Náročnost vybrat: vše / nic
Malá náročnost
Střední náročnost
Velká náročnost
Cestopisy vybrat: vše / nic
Tipy a novinky vybrat: vše / nic
Rady a tipy vybrat: vše / nic
 ↓ 
Doprava
Jídlo a ubytování
Ostatní
Peníze a ceny
Práce a život
Zdraví a bezpečnost
Moje dovolená vybrat: vše / nic
 ↓ 
Kdy jsme jeli vybrat: vše / nic
Jaro
Léto
Podzim
Zima
Délka dovolené vybrat: vše / nic
Méně než 1 týden (do 6 dní)
1 týden (7-9 dní)
Delší než 1 týden (10-12 dní)
2 týdny a více (13 a více dní)
S kým vybrat: vše / nic
Rodina s dětmi do 5-ti let
Rodina s dětmi do 10-ti let
Rodina s dětmi 10-18 let
S partnerem
S přáteli
Typ vybrat: vše / nic
Pobyt
Aktivní dovolená
Poznávací dovolená
Eurovíkend
Plavba
Prodloužený víkend
Zaměření vybrat: vše / nic
K moři
Na lyže
Za zábavou a poznáním
Do přírody
Na hory
Cyklo
Se psem
Na vodu
Aerobic
Golf
Wellness
Potápění
Za kulturou
Zábavné parky
Aquaparky
Gastronomie
Jak jsme jeli vybrat: vše / nic
Autem
Autobusem
Letadlem
Lodí
Jinak
Jak a kde jsme bydleli vybrat: vše / nic
Dům / rekreační objekt
Kemp
Apartmán
Hotel / Penzion
Stravování na dovolené vybrat: vše / nic
Vlastní
Snídaně
Večeře
Polopenze
Plná penze
All Inclusive
Ultra all inclusive
Fotogalerie vybrat: vše / nic
zobrazit výsledky
Změnit oblast
Vyhledat oblast:

Český Krumlov opravil synagogu, další magnet třetího meandru

Tipy a novinky

Fotografie (3)  • Foto: Bekmen

Opravená synagoga, kterou Český Krumlov zpřístupní příští týden, bude dalším důvodem k tomu, aby lidé objevili méně známou tvář tohoto města. Zatímco jeho renesanční jádro je už proslulé, na levém břehu Vltavy má Krumlov další překvapení: hodnotné dědictví z období secese. Perlou je synagoga, jejíž otevření bude významným bodem programu Zemské výstavy spojující od letošního dubna města jižních Čech a Horních Rakous. Český Krumlov se do ní začlení ve středu 15. května vernisážemi výstav v synagoze a Regionálním muzeu.

Foto: Bekmen

Synagoga je nejen novým magnetem pro turisty, ale i důležitým symbolem. Budova postavená v roce 1910 plnila svůj účel jen do záboru Sudet v roce 1938 a poté byl její osud velmi dramatický. Po 2. světové válce sloužila krátce jako modlitebna pro vojáky americké armády, posléze byla využívána evangelickými církvemi a nakonec se stala skladištěm. V poválečném období se objekt stal majetkem města Český Krumlov, které ho po roce 1990 vrátilo do rukou Židovské obce. „Až se po dlouhých letech otevře veřejnosti, mnozí lidé možná s úžasem poprvé zjistí, jaký architektonický skvost Český Krumlov má. Naším přáním je, aby se synagoga stala součástí života města a jedním z jeho kulturních a společenských center. To je ten nejlepší způsob, jak přispět k nápravě historických křivd a hledat vzájemné smíření,“ říká místostarostka Českého Krumlova Jitka Zikmundová.

Oprava synagogy patří do projektu takzvaného třetího meandru, což je území na levém břehu Vltavy jižně od historického jádra. V této části města se nachází také Museum Fotoateliér Seidel a domek Egona Schieleho, jejichž obnova je dílem Českokrumlovského rozvojového fondu (ČKRF). Synagogu vlastní pražská Židovská obec, od níž si ji ČKRF pronajal a zrekonstruoval zejména pro výstavy, koncerty a společenské akce.

Všechny tyto tři historické stavby mají hodně společného. „Při revitalizaci synagogy nás mimo jiné velmi potěšila synergie s Museem Fotoateliér Seidel. Právě díky nalezeným snímkům Josefa Seidela z exteriéru a interiéru synagogy bylo možné prostor věrně rekonstruovat i s řadou zajímavých a důležitých detailů, které se už nedochovaly,“ zdůraznil ředitel ČKRF Miroslav Reitinger.

Foto: Bekmen

Upřesnil, že náklady na opravu a vybavení synagogy, která je jednou z mála dochovaných staveb svého druhu v jižních Čechách, dosáhly zhruba 16,9 milionů korun a z 92,5% jsou hrazené z ROP Jihozápad. Generálním projektantem rekonstrukce byl ateliér SP Studio s.r.o. a generálním dodavatelem stavebních prací firma Vidox s.r.o. Velmi působivý je interiér – hlavní loď zdobí více než tři kilometry zlatých linek, kvůli jejichž obnově bylo třeba postavit devět metrů vysoké lešení. O výmalbu se postaral Josef Palouda, který pracoval i na rekonstrukci Fotoateliéru Seidel nebo domku Egona Schieleho. Všechny tři objekty spojují prvky secese, fotoateliér a byt ve spodní části synagogy dokonce zdobí stejná šablonová výmalba s květinovým motivem. „Secese je pojítkem, které tuto část města odlišuje od renesančního centra, díky němuž je Krumlov tak slavný. Máme štěstí, že i tato novodobá architektura je velmi hodnotná,“ uvedl Palouda.

VÝSTAVY

Ve spolupráci s Fotoateliérem Seidel bude ve středu v synagoze otevřená výstava s názvem „4 fotografové, 2 země, 1 region“. Je zaměřená na architekturu, tradice, náboženství, výrobní odvětví a příběhy konkrétních rodin žijících v této příhraniční oblasti na konci 19. a počátkem 20. století. Cílem je, aby si návštěvník uvědomil, že život na obou stranách hranice byl před sto lety velmi podobný, téměř stejný. Jednalo se o kulturně, nábožensky a hospodářsky jednotný region,“ shrnují autoři výstavy Jan Palkovič a Ivo Janoušek. Spojili práce čtyř fotografů: Josefa Seidela, Josefa Kashofera, Karla Hebsackera, Kaspara Obermayra, kteří ve stejném období působili v Českém Krumlově, Vyšším Brodě, Bad Leonfeldenu a Freistadtu, tedy v místech konání letošní Zemské výstavy.

V zimní modlitebně synagogy najdou návštěvníci stálou expozici „Svět českokrumlovských Židů“, která informace o osudech těchto lidí rovněž dokládá soudobými fotografiemi z významných českokrumlovských ateliérů Seidel a Wolf. „Díky Seidelovým fotografiím známe i portréty různých židovských osobností, které se podařilo identifikovat. Umožňují blíže se seznámit s příslušníky krumlovské náboženské obce, jejichž osudy byly dosud známé jen z písemných pramenů,“ upřesnila kurátorka výstavy Iva Steinová ze společnosti Matana. Stálá expozice věnuje pozornost zejména rodině Spiro, jejichž firma byla velmi významným podnikatelským subjektem nejen v oblasti výroby papíru a výrazně přispěla k rozkvětu města a regionu. Steinová ocenila, že při celkové obnově synagogy byl mobiliář rekonstruovaný na základě Seidelovy fotografie a že se pomocí zdařilých replik pasířských, kovářských a truhlářských prvků podařilo vrátit synagoze její původní podobu. Součástí expozice jsou i náboženské předměty vyrobené v Izraeli.

SYNAGOGA

Původní projekt byl realizován podle plánů pražského architekta Viktora Kafky, který studoval ve Vídni, a velmi ho ovlivnila secese. První záchranné opravy synagogy realizovala již koncem 90. let Nadace Egon Schiele a na ty pak následně navázal od roku 2008 rozvojový fond.

Revitalizace českokrumlovské Synagogy a Ateliéru Egona Schieleho byla realizována díky podpoře evropských financí prostřednictvím Regionálního operačního programu NUTS II Jihozápad (ROP JZ). Českokrumlovský rozvojový fond spol. s r.o. na oba objekty získal téměř 22 milionů korun. „Projekt Revitalizace objektů Synagogy a Ateliéru Egona Schieleho v Českém Krumlově - Kulturně historické centrum III. meandr zahrnuje rekonstrukci a revitalizaci exteriérů a interiérů dvou zmíněných památkově chráněných objektů v historickém centru města, například do objektu bylo doplněno chybějící schodiště, upraveny stěny, stropy i podlahy a citlivě řešená řada cenných historických detailů těchto nemovitých kulturních památek,“ uvedla Michaela Šímová, ředitelka Úřadu Regionální rady Regionu soudržnosti NUTS II Jihozápad.

„Místní Synagoga je jedna z mála staveb tohoto typu, která přečkala období světových válek i komunismu. Je dobře, že zde vzniká kulturně historické centrum, které bude nabízet ucelené služby a programy v oblasti cestovního ruchu, kultury, umění a vzdělávání,“ doplnila Michaela Šímová.

Harmonogram otvírání synagogy:

pondělí 13. 5.2013 od 13:30 (prohlídka rekonstruovaného objektu a setkání se zástupci židovské obce)

Zúčastnění: starosta města Český Krumlov Mgr. Dalibor Carda, ředitel ČKRF Ing. Miroslav Reitinger, předseda Židovské obce Jan Munk, 1. náměstek ministryně kultury JUDr. František Mikeš, ředitelka Regionální rady Regionu soudržnosti NUTS II Jihozápad Michaela Šímová, kurátorka výstavy Svět českokrumlovských Židů Iva Steinová (společnost Matana)

středa 15. května 2013 (vernisáž Zemské výstavy)

11.00 - 11.45 Prostor pro novináře - setkání v Regionálním muzeu, výstava Co by, kdyby

Rozhovory: k dispozici Mgr. Dalibor Carda - starosta města Český Krumlov, Mgr. Filip Lýsek - ředitel Regionálního muzea, Mgr. Ivan Slavík - kurátor výstav

11.45 - 12.30 Prostor pro novináře - setkání v synagoze, výstava 4 fotografové, 2 země, 1 region

Rozhovory: k dispozici Ing. Miroslav Reitinger - ředitel ČKRF, Ivo Janoušek a Jan Palkovič - kurátoři

13.30 Přivítání hostů vernisáže

14.00 - 14.15 Hudební vystoupení ZUŠ Český Krumlov

14.15 - 15.15 Zahájení Zemské výstavy v synagoze, vernisáž výstavy

Úvodní proslovy: Mgr. Dalibor Carda – starosta města Český Krumlov, Ing. Miroslav Reitinger – ředitel ČKRF, Mgr. Filip Lýsek – ředitel Regionálního muzea, Mgr. Ivan Slavík - kurátor výstavy v Regionálním muzeu, Ivo Janoušek a Jan Palkovič - kurátoři výstavy v synagoze, Dr. Josef Pühringer - zemský hejtman Horního Rakouska, Mgr. Jiří Zimola – hejtman Jihočeského kraje

16.15 Vernisáž výstavy v Regionálním muzeu

čtvrtek 16. května 2013 koncert Pavla Šporcla

19:00 Koncert u příležitosti zahájení Zemské výstavy a otevření zrekonstruované synagogy. Pro obyvatele Českého Krumlova zdarma, výdej vstupenek již ukončen, kapacita je naplněna.

Poslední aktualizace: 9.5.2013
Autor: Bekmen
Hodnotit kvalitu příspěvku
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Svět