Loading...

Vzácná kniha Processus contra Templarios poprvé opouští jižní Moravu

Tipy a novinky

Vzácná kniha Processus contra Templarios (Proces s templáři), kterou v roce 2008 zakoupily Templářské sklepy Čejkovice z Vatikánského tajného archivu, poprvé opouští jižní Moravu. Byla přemístěna na Zámek Zbiroh, kde se stane součástí výstavy Tvář Leonarda da Vinci – Příběh rytířského řádu templářů.

Templářské sklepy Čejkovice zapůjčily zámku Zbiroh vzácný soubor odtajněných dokumentů Processus contra Templarios. Kniha opouští jižní Moravu poprvé od roku 2008, kdy ji vinařské družstvo zakoupilo z Vatikánského tajného archivu za téměř 150 000 Kč. O rok později se Templářským sklepům podařilo získat i její anglický překlad. Soubor obsahuje faksimile záznamů pořízených během výslechů templářských rytířů v letech 1308 -1311 a významný Chinonský pergamen rehabilitující tento mocný středověký řád. Zájemci budou mít příležitost prohlédnout si jej na výstavě s názvem Tvář Leonarda da Vinci – Příběh rytířského řádu templářů.

„Proces s templáři obsahuje často až šokující přiznání templářských rytířů. Je však potřeba vzít v úvahu, že tyto výpovědi byly výsledkem dlouhého a krutého mučení“, doplňuje Lukáš Lukáš, obchodní a marketingový ředitel Templářských sklepů. Tento soubor dokumentů bude díky svému obsahu pozoruhodnou tečkou za templářským příběhem.

Kniha Processus contra Templarios se na výstavě objeví vedle dalších unikátních exponátů, jako je cenná listina První řehole svatého Bernarda z 12. století, Bertrandova olověná bula s pergamenem, vykopávky z tehdejšího templářského sídla Templštejn, a především nedávno objevený renesanční obraz tváře Leonarda da Vinci. Výstava potrvá od 13. ledna do 18. března 2012. Připravuje ji Zámek Zbiroh ve spolupráci s organizací Praga Mystica, jihoitalským muzeem Museo delle Antiche Genti di Lucania a zástupci Italského řádu templářů, jež se hlásí k prapůvodním templářským kořenům. Projekt je pořádán pod záštitou Ministerstva kultury České republiky, velvyslance Italské republiky, hejtmana Plzeňského kraje a biskupa plzeňského.

Poslední aktualizace: 16.1.2012
Vzácná kniha Processus contra Templarios poprvé opouští jižní Moravu na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu