Loading...

Vodácká turistika na Lužnici

Tipy a novinky

Řeka Lužnice jednoznačně patří k nejvyhledávanějším a nejpopulárnějším tokům v Čechách. Z vodáckého hlediska se Lužnice díky malému spádu a mírnému proudu řadí mezi méně obtížné řeky. Její sjíždění je vhodné zejména pro začátečníky a mírně pokročilé vodáky. Celý sjízdný úsek z Nové Vsi až k ústí do Vltavy měří 146 km (ze Suchdola nad Lužnicí, odkud vodáci obvykle vyplouvají, měří 127 km). V Táboře je možno zapůjčit si lodě i rafty a také se utábořit na Suchomelově ostrově, který je nedaleko centra města, či v nevelkém tábořišti u lesní restaurace Harrachovka, vzdáleném asi 3 km z centra města (na pravém břehu Lužnice).

Pokud se rozhodnete sjíždět Lužnici, je jednoduché lodě do výchozích míst dopravit. Řeka je téměř po celé své délce dobře přístupná ze silnice. Nejjednodušší je si pronajmout loď i veškeré vodácké vybavení v půjčovně lodí, která se postará o její dopravu do výchozího i z cílového místa. Půjčovny lodí najdete téměř v každém větším městě při toku řeky (v Táboře, ve Veselí nad Lužnicí, Soběslavi nebo Bechyni). Na Lužnici převládají posádky v kanoích, ale stále častěji se využívají i rafty, na kterých se vydovádí především mládež.

Na absolvování trasy ze Suchdola do Bechyně většina vodáků počítá 5 až 6 dnů, aby si výletu užili nejen na vodě, ale i v některém z mnoha kempů či vodáckých tábořišť, které Lužnici lemují. Ten, kdo chce řece věnovat pouze jeden den, může absolvovat jízdu třeba z Veselí nad Lužnicí do Tábora či z Tábora do Bechyně. Přestože jde o mírnou řeku, je třeba dávat pozor na jezy a nesjíždět je. Na přecenění svých sil a podcenění řeky již doplatilo mnoho vodáků.

Kdo nespěchá, má při sjíždění řeky možnost navštívit řadu zajímavých míst – město Veselí nad Lužnicí, jehož středem řeka protéká, Soběslav a Soběslavská blata nebo Tábor, kde se údolí Lužnice zařezává do krajiny hluboko pod historickým centrem. Nejvhodnějším místem pro zastávku je tábořiště Suchomelův ostrov, odkud je to do centra pár kroků (po schodech, cca 600 m). Svůj vodácký výlet můžete zakončit na známém vodáckém tábořišti Harrachovka nebo pokračovat kolem zřícenin hradů Příběnice a Dobronice až do města lázní a keramiky – Bechyně.

NÁŠ TIP: Dvoudenní plavba z Tábora do Bechyně

Úsek z Tábora do Bechyně (28 km) patří k vůbec nejhezčím scenériím, které jihočeská Lužnice nabízí. Plavba na kanoi po řece protékající překrásnou krajinou skal, lesů, mnoha údolími, zeleným stromovím a loukami po obou stranách skýtá překrásnou podívanou a zaručuje nevšední zážitek. Těsně za Táborem však na kanoisty čeká náročná prověrka v peřejích a několik jezů, poté přijde poklidná jízda s možností občerstvovacích zastávek. Plavba končí v Bechyni za mostem Duha u budovy bechyňské loděnice. O dopravu zapůjčené lodi zpět do Tábora se postará personál půjčovny.

Poslední aktualizace: 3.5.2015
Vodácká turistika na Lužnici na mapě
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu