Loading...

Ve slovenském království sněhu a ledu tuhne krev v žilách i těm největším dobrodruhům

Tipy a novinky

V předchozím článku jsme vás vzali do Vysokých Tater, které by měl navštívit každý lyžařský fajnšmekr. Chcete ale tuto zimu objevit a zažít něco opravdu nového? Ukážeme vám slovenskou divočinu, kde si vyzkoušíte paragliding, zdoláte na bruslích dlouhatánský kaňon zamrzlé řeky a zažijete vzrušující jízdu na fat e-biku až na nejvyšší cyklobod ve střední Evropě. Připravte se na výlet do ráje! A to doslova.

Do národního parku Slovenský ráj, který proslavily divoké rokliny a úžiny s kouzelnými vodopády, se autem dostanete z Brna za 5 hodin. Jeho nespoutanou krásu si i v zimě vychutnáte po těch samých turistických stezkách jako po zbytek roku (s výjimkou ferraty HZS Kyseľ). Ze Spišských Tomášovec vás zelená značka dovede na ikonické skalní bralo (vyčnívající skálu) pojmenované Tomášovský výhled. Odnesete si odtud fotku jako z filmu Lví král s bonusem v podobě dvoutisícových vysokotatranských štítů v pozadí! Určitě navštivte i rokli Suchá Belá a Sokolí dolinu se Závojovým vodopádem. Na jeho zamrzlých 70 metrů si každý rok brousí zuby (a hlavně cepíny) zkušení ledolezci. S pomocí horského vůdce však vybrané ledopády ve Slovenském ráji zvládnou zdolat i úplní začátečníci. Překonejte svůj strach a odměnou vám bude fantastický pocit svobody! Nezapomenutelným zážitkem je také jízda na bruslích po zamrzlém Prielomu Hornádu, který se během dlouhotrvajících zim (většinou v únoru) promění na 12 kilometrů dlouhé kluziště.

Dáváte přednost klouzání po bílé stopě? Pak z běžkařských areálů vyzkoušejte hlavně ty v lokalitách Granár, Mlynky-Biele Vody nebo Dobšinská ľadová jaskyňa. Když vás zastihne hlad, skočte si na brynzové halušky nebo pořádný steak do srubové restaurace na Ranči pod Ostrou skálou s westernovou atmosférou divokého západu. Milovníci Vinnetoua si tu dokonce můžou vyzkoušet, jaké to je spát v teepee stanech nebo v nádherných koňských dostavnících. A potom honem do sedla nebo do saní na jízdu zasněženou krajinou! Originální romantikou zavání i hřejivá návštěva lesní sauny nedaleko obce Iliašovce. Zarezervujte si termín a dopřejte si se svou drahou polovičkou kouzelný večer, kdy si dobijete baterky a užijete panoramatický výhled na podmanivou přírodu Spiše. Na dosah ruky tu máte také pestrou škálu památek UNESCO – z té uveďme jako příklad alespoň slavný Spišský hrad, Spišskou Kapitulu (alias slovenský Vatikán) nebo královské město Levoča, které proslavily výtvory fenomenálního řezbáře Mistra Pavla.

Nové zážitky na vás čekají i v sousedním Horehroní. V typické vesničce Šumiac si půjčte kvalitní horský fat e-bike s hroty a vyjeďte až na vrchol majestátní Kráľovy hole (1 946 m n. m.)! Jde o nejvýše položené místo ve střední Evropě, kam se dostanete na kole. A ten výhled! Přímo pod úpatím hory se nachází rodinné lyžařské středisko SKI Telgárt. Nenajdete tu lanovky, vleky a ani tady nesmí chybět alpské lyžování „po černé“ a adrenalinový freeride mezi stromy. Na své si přijdou i snowboardisté, sáňkaři nebo běžkaři. Bílá stopa vede také přímo pod kamenným Chmarošským viaduktem jako vystřiženým z knih od J. K. Rowlingové. Výhled na něj si nejlépe vychutnáte u voňavého šálku kávy v nedalekém Depo Café, epické kavárně v historickém vagónu s interiérem laděným do 30. let. Kvalitní lyžovačku pro rodiny s dětmi i zkušené lyžaře nabízí na jižní straně Nízkých Tater vícero lyžařských středisek, včetně špičkového resortu v Jasné. Lákají vás i jiné zimní atrakce? Snowtubing nebo večerní běžkování na zasněženém golfovém hřišti si můžete užít na Tálech. A resort v Čierném Balogu se zase nachází kopec jako stvořený pro paragliding.

Na zimní dovolenou plnou sněhových zážitků to máte jen kousek. Inspirujte se na www.slovakia.travel a vyrazte za aktivním oddechem na Slovensko!

Poslední aktualizace: 6.2.2023
Ve slovenském království sněhu a ledu tuhne krev v žilách i těm největším dobrodruhům na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Příspěvky z okolí Ve slovenském království sněhu a ledu tuhne krev v žilách i těm největším dobrodruhům

Město Brezno
Město Brezno
Město
Město Brezno, se nachází v horní části regionu Horehronie, jehož je také…
1km
více »
Brezno – procházka městem a historií
Brezno – procházka městem a historií
Tipy na výlet
    Jedeme na dovolenou na Slovensko. Jsme oba v důchodu, tak jsme si ji…
1km
více »
Čiernohronská železnica a Čierny Balog
Čiernohronská železnica a Čierny Balog
Tipy na výlet
Pokud se chcete svézt po Čiernohronské železnici, nejlépe je přijet vlakem…
5.7km
více »
Kamenistá dolina
Kamenistá dolina
Údolí, dolina
Kamenistá dolina sa rozprestiera medzi Podbanským a Pyšným sedlom 1792 m n…
6.7km
více »
Údolím Čierneho Hrona se stříbrnými rovnoběžkami.
Údolím Čierneho Hrona se stříbrnými rovnoběžkami.
Cestopisy
A zase jeden trochu tajuplný nadpis, ale i tento má své jasné vysvětlení-…
7.1km
více »
Lesnícky skanzen
Lesnícky skanzen
Chodník, naučná stezka
Lesnícky skanzen ve Vydrovské dolině u Čierného Balogu vznikl v mís…
7.2km
více »
Opět po čase v Čiernom Balogu
Opět po čase v Čiernom Balogu
Cestopisy
Tak jsem se zase po čase, tedy přesně po roce, pěti měsících a pár dní,…
7.4km
více »
Lesnícky skanzen-Vydrovská dolina, Čierny Balog
Lesnícky skanzen-Vydrovská dolina, Čierny Balog
Tipy na výlet
Autom v smere od Banskej Bystrice odbočíme do prava na Čierny Balog. Prejdeme Č.Balog a sledujeme informačné tabule, ktoré nás dovedú k Lesníckemu s…
8.6km
více »
Chata generála M. R. Štefánika
Chata generála M. R. Štefánika
Chata
Chata generála M. R. Štefánika - (hovorově i Chata pod Ďumbierom, nebo …
13km
více »
Ďumbier (2046 m n. m.)
Ďumbier (2046 m n. m.)
Vrchol
Ďumbier – nejvyšší vrchol (2045,9 m n. m.) Nízkých Tater. Najdeme jej…
14.1km
více »
zavřít reklamu