Loading...

Stříbrná Kutná Hora? Zlatej Kolín!

Tipy a novinky

Nezdá se to a možná vás to zaskočí, ale mezi řekami Labem a Sázavou leží úžasná turistická oblast Kutnohorsko a Kolínsko – zkráceně KUKO! Že jste o ní nikdy neslyšeli? Kutnohorsko a Kolínsko je pohodová turistická oblast, která potěší opravdu snad každého turistu. Ačkoliv by se mohlo zdát, že místní rovinatá krajina je trochu monotónní, brzy při svých cestách zjistíte, že tu o zábavu, dobrodružství a zážitky nouze nebude.

Kolín asi znáte z pohádek o dvou medvědech, o Kutné Hoře jsme se zase všichni učili ve škole. Nebojte, do školy vás nepoženeme a ani vás nebudeme nutit zapínat televizi a hledat program, na kterém by bylo možné zahlédnout ty dva nezbedné medvědy. Právě naopak, chceme vás zvednout ze židlí a pobídnout k plánování výletů. Kutnohorsko a Kolínsko je skvěle dostupná lokalita, kde můžete navštívit hned 4 královská města. Dýchne na vás historií spojenou s těžbou stříbra, úchvatnou gotikou, hrady i zámky a nabídne vám nádhernou krajinu jako stvořenou k cestování, toulkám přírodou, sportování a hlavně k útěkům mimo civilizaci. Jinými slovy, kdo tu nebyl, o hodně přišel a ani o tom neví.

Výhodou Kutnohorska a Kolínska je blízkost Praze a velmi dobrá dostupnost po silnici i vlakem nejen z Prahy, ale i z ostatních velkých měst. Navíc je celá oblast doslova protkaná sítí železnic, která vám zpříjemní přesuny mezi zajímavými turistickými cíli a potěší již znavené poutníky při návratech z jejich cest.

Převážně rovinatá oblast láká k cyklovýletům. Na své si zde přijdou jak nenároční jezdci, tak i cyklisté hltající kilometry. Oblastí vede jedna z nejpůvabnějších a nejzábavnějších cyklotras v Evropě – Labská stezka. Na výběr je ale mnoho dalších cyklostezek i značených cyklotras, které můžete na svém kole vyzkoušet a rozhodně neprohloupíte. Na každé z cest navíc můžete objevit kus naší slavné minulosti.

Ani pěší turisté tady nepřijdou zkrátka a mohou využít nepočítaně turistických cílů a mnoha značených turistických tras i naučných stezek k plánování výletů malebnou přírodou tohoto kraje. Jednou ze zajímavých možností, jak si naplánovat pěší výlet po naší oblasti je využít Východočeskou trasu Svatojakubské cesty. K nám do KUKO vás zavede také třetí a čtvrtá etapa poutní cesty Blaník – Říp, která vede ze Sázavy přes Kouřim do Sadské.

Je až neuvěřitelné kolik kapliček, křížků, kostelů a jiných připomínek slavné či neslavné minulosti u nás najdete. Máme tady celkem 4 královská města – Kutnou Horu, Kolín, Kouřim a Čáslav; navštívit můžete katedrálu Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele, chrám sv. Barbory a chrám sv. Bartoloměje, stříbrné doly, řepařskou drážku, středověké opevnění měst a tvrze zřícené či zachovalé a restaurované do nové podoby. Na mnoha místech se setkáte s památníky připomínající slavné bitvy. Věříme také, že část historie je před námi stále skrytá a objevovat ji budeme v podobě fresek pod vrstvami výmalby v kostelech, pod zemí v podobě úlomků nádob a nástrojů z dávných dob nebo v tajných skrýších rekonstruovaných budov.

www.kutnohorskokolinsko.cz

#LoveKUKO

#kuko

#kutnohorskokolinsko

Poslední aktualizace: 5.10.2021
Stříbrná Kutná Hora? Zlatej Kolín! na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Příspěvky z okolí Stříbrná Kutná Hora? Zlatej Kolín!

Malín
Malín
Vesnice
Navštívíte-li Malín u Kutné Hory, můžete si prohlédnout románský kostelík,…
0.6km
více »
Nové Dvory u Kutné Hory-zámek
Nové Dvory u Kutné Hory-zámek
Zámek
Nové Dvory se nacházejí 4 km severovýchodně od Kutné Hory. Nové Dvory se…
0.9km
více »
Hřbitov v Hlízově
Hřbitov v Hlízově
Hřbitov
Hřbitov má tvar dlouhého obdélníka o ploše 10121 m2 s kaplí uprostřed a jeho stavba začala v roce 1956. V rozích hřbitova jsou…
1.2km
více »
Pomník pozemkové reformy v Hlízově
Pomník pozemkové reformy v Hlízově
Pomník
Pomník pozemkové reformy v Hlízově z roku 1925 dnes najdeme před hlízovským hřbitovem, původně stával v údolí říčky Klejnarky a ke…
1.2km
více »
Boží muka u hřbitova v Hlízově
Boží muka u hřbitova v Hlízově
Boží muka
Boží muka v Hlízově stojí před hřbitovem. Nesou nápis Panna Maria, oroduj za nás a jsou obehnané nízkým plůtkem. Boží muka v podobě…
1.2km
více »
Nové Dvory u Kutné Hory-klášter
Nové Dvory u Kutné Hory-klášter
Klášter
Dominikánský klášter s kostelem sv. Anny byl založen v r. 1695. Kostel byl…
1.2km
více »
Nové Dvory
Nové Dvory
Zámek
Zámek se nachází v obci Nové Dvory na Kutnohorsku ve Středočeském…
1.3km
více »
Kaňk
Kaňk
Přírodní památka
Kaňk je vrchol kopce ( 353 m.n.m.), zvedající se nad stejnojmenným…
1.5km
více »
Kutná Hora - Katedrála Nanebevzetí Panny Marie
Kutná Hora - Katedrála Nanebevzetí Panny Marie
Chrám
  Katedrála Nanebevzetí Panny Marie je nejstarší gotická katedrála ve Střední Evropě. Byla po vzoru francouzské katedrály vystavěna…
1.7km
více »
Kostnice
Kostnice
Kostel
Sedlecká kostnice má pohnutou historii. Původně to byl hřbitovní kostel z…
1.8km
více »
zavřít reklamu