Loading...

Stará lípa a tajemná jeskyně na naučné stezce Sudslavický okruh

Tipy a novinky

Druhá nejstarší naučná stezka v Jihočeském kraji s názvem Sudslavický okruh prochází přírodní rezervací Opolenec ležící nedaleko města Vimperk na Šumavě. Vznikla již před 33 lety a dnes funguje především díky iniciativě Českého svazu ochránců přírody Šumava. V roce 2015 se dočkala pravděpodobně největších oprav od své rekonstrukce v roce 2010 a loňské sanace skalního sesuvu. Stezka byla vybudována a opravena v rámci programu NET4GAS Blíž přírodě.

Trasa naučné stezky Sudslavický okruh se vine po pravém břehu řeky Volyňky a za zmínku stojí hned její začátek. Tomu dominuje 600 let stará lípa, která je se svou výškou 30 metrů a obvodem kmene přes 11 metrů druhou největší lípou v České republice.

Od této lípy se mohou návštěvníci vydat na přes 3 km dlouhý okruh naučné stezky, která nabízí 26 zastávek. Informační tabule přinášejí nejen zajímavosti o vzácné fauně a flóře, kterou se pyšní přírodní rezervace Opolenec, ale také o historii této oblasti. Největší historickou pozoruhodností na trase je paleontologicky významná Sudslavická jeskyně. V té se v roce 1879 podařilo objevit přes 9 tisíc kostí a 13 tisíc zubů z mamutů, sobů, nosorožců a mnoha dalších zvířat.

Po celé délce trasy si návštěvníci odpočinou na lavičkách a užijí si pohled na krásnou přírodu z vyhlídkových míst. Stezka nabízí interaktivní prvky pro malé i velké, kteří si mohou například otestovat odhad výšky a vzdálenosti v přírodě. V jednom úseku je nutné zdolat železné žebříky, a proto není tato naučná stezka vhodná pro kočárky. Jinak je však trasa pro svou nenáročnost vhodná například pro kratší víkendové rodinné procházky.

Místo: Vimperk, okres Prachatice, Jihočeský kraj
GPS: N 49°5.21040', E 13°47.68275'

NET4GAS systematicky a dlouhodobě pomáhá projektům, pro které právě motto „Blíž přírodě“ znamená významnou součást trvale udržitelného rozvoje. Je dlouholetým generálním partnerem Českého svazu ochránců přírody, se kterým se podílí na zpřístupnění přírodně cenných lokalit veřejnosti. Často se jedná o místa s výskytem vzácných či ohrožených druhů flóry a fauny. Budují naučné stezky, pozorovatelny, informační tabule či interaktivní hrací prvky, které mají za cíl nejen přilákat veřejnost do přírody, ale zároveň vzbudit zájem o její ochranu a úctu k ní. Více informací i tipů na výlety najdete na www.blizprirode.cz.

Poslední aktualizace: 24.9.2015
Stará lípa a tajemná jeskyně na naučné stezce Sudslavický okruh na mapě
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu