Loading...

Rozhledna a rozhledová místa Východní Moravy

Tipy a novinky

Když Jeníček s Mařenkou, hrdinové pohádky o Perníkové chaloupce, potřebovali výhled do KRAJINY, museli vyšplhat na vysoký strom. Pokud budete putovat po Východní Moravě, na stromy šplhat nemusíte, rozhleden a rozhledových míst je zde plno.

Začněme těmi nejzajímavějšími. Nejstarší kamennou rozhlednu najdete na vrchu Hostýně jako součást vyhlášeného poutního místa. Základního kamene se 1. září 1897 dotknul císař František Josef I. a svolil, aby nesla jeho jméno. Naopak nejmladší kamennou vyhlídkou je rozhledna na vrcholu kopce Brdo ve Chřibech, která byla zpřístupněna v roce 2004. Z rozhledny spatříte velký kus Moravy i středověký hrad Buchlov, jehož věž poskytuje podobně skvělý výhled do KRAJINY.

Za návštěvu rozhodně stojí 37 m vysoká válcová věž rozhledny stojící od roku 2009 na kopci Vartovna ve Vizovických vrších. Říká se jí občas „Valašská Eiffelovka“. Slovo „vartovat“ znamená hlídat či strážit a je spojeno s činností portášů, která je popsána na naučné stezce, které přes Vartovnu vede.

Malou „rodinku“ šestice konstrukčně stejných rozhleden najdete v podhůří Bílých Karpat na východním Slovácku v Bánově, Vlčnově, Nivnici, Korytné, Suché Lozi a Březové. Jsou propojeny naučnými stezkami a přibližují místní malebnou krajinu. Přímo na hřebeni Bílých Karpat se vyplatí vyšlápnout na rozhlednu na Velkém Lopeníku.

Nesmíme zapomenout ani na dřevěné rozhledny ve Vsetínských Beskydech – Miloňovou a Súkenickou. Obě jsou vyhledávanými cíli výletů.

A to nejlepší nakonec – elegantní a ojedinělá rozhledna na Kelčském Javorníku v Hostýnských vrších. Zatímco rozhledna na Hostýně je tou nejstarší v regionu, štíhlá elegantní krasavice na Kelčském Javorníku (865 m n. m) je (zatím) tou nejmladší. Stala se ihned po otevření v září 2015 hitem turistických výprav a nabízí vše, co turista od takového místa očekává: skvělý výhled do krajiny, krásné přístupové trasy i esteticky provedenou stavbu, která k vrcholu prostě patří.

Celkem napočítáte na Východní Moravě na čtyřicet rozhleden či vyhlídkových věží. Přehledně jsou uvedeny na www.vychodni-morava.cz/doc/pesi-turistika.

Poslední aktualizace: 12.7.2016
Rozhledna a rozhledová místa Východní Moravy na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu