Loading...

Repelent: nejlepší přítel člověka

Tipy a novinky

 

Repelent by měl být během sezony (od jara do podzimu) povinnou výbavou každého z nás, protože všichni trávíme čas venku – v přírodě, v parcích nebo na zahradách. Tam všude se můžeme setkat s infikovaným klíštětem, na řadě dalších míst nás pak mohou otravovat komáři. Nejde jen o obtěžování, i v tomto případě se jedná o potenciální přenašeče nejrůznějších nemocí. Stačí jmenovat ty nejznámější – lymská borelióza, encefalitida, malárie, horečka Dengue – abychom si uvědomili, že s nimi opravdu nechceme mít nic společného. Naštěstí máme právě repelenty.

Repelentů ale existuje více druhů. Některé jen odpuzují, jiné díky dalším účinným látkám hmyz či klíště i zabijí. Co obsahuje jeden, nemusí mít druhý.

Jak repelent funguje?

Funkčnost repelentů bychom mohli stručně popsat tak, že maskují naše pachy před vetřelci. Jiné zase komárům a klíšťatům samy o sobě prostě nevoní a tím je odpuzují. Motivace komárů i klíšťat je každopádně jasná – dostat se ke krvi, kterou se živí, a kterou potřebují k rozmnožování.  Už jste si někdy kladli otázku, čím je vlastně tolik přitahujeme? Je to soubor několika věcí:

  • Tělesná teplota, která je pro ně v rozmezí 36-38 stupňů optimální.
  • Oxid uhličitý, který vylučujeme nejen dýcháním.
  • Kyselina mléčná, která vzniká rozkladem potu.
  • Čpavek, který je součástí močoviny (i ta bývá obsažena v potu).

 

Vybíráme podle typu

Když se budete rozhodovat, po jakém repelentu sáhnout, určitě budete myslet na několik hlavních věcí – kde ho budete používat, kdo s ním přijde do styku nebo jakým činnostem se budete věnovat. To všechno vstupuje do výběru, který se řídí především použitou účinnou látkou a její koncentrací.

Univerzální repelent

V našich domácích podmínkách se hodí prakticky všem (kromě malých dětí do 2 let) a na celou sezonu od jara až do podzimu. Nejčastěji bude obsahovat účinnou látku DEET v koncentracích od 16 do 25 %. I v tom je jeho univerzálnost – sáhnout můžete po slabší i silnější koncentraci podle potřeby, stejně jako po větším či menším balení, což platí třeba pro velmi oblíbený a hojně prodávaný repelent Predator Forte

Do exotických oblastí

Pokud se chystáte na dovolenou do krajů známých vysokým výskytem komárů i nemocí s nimi spojenými, určitě zvolte silnou ochranu s prodlouženou dobou účinku. Ta je nejčastěji zajištěna zvýšenou koncentrací účinné látky nebo jejich kombinací. Například extra silný repelent Predator Maxx obsahuje 50 % DEETu a k tomu Geraniol. S cestováním počítá už jeho praktické, 90ml balení.

Na bázi přírodních silic

Kdo hledá alternativu a chce repelent vyráběný na základě látek vyskytujících se v přírodě, má možnost. V takovém případě sáhnete třeba po repelentu Predator Bio, který obsahuje účinnou látku citridiol na bázi přírodních esenciálních silic. V tomto případě musíte počítat s typickou (a přirozenou) citrusovou vůní, kterou způsobují právě obsažené silice.

Pro děti

Budou-li uživateli repelentu velmi malé děti do 2 let, na výběr vhodného repelentu dávejte určitě pozor. Údaj o věkovém omezení byste měli najít na obale. Ty nejšetrnější výrobky umožňují použití u dětí od 3 měsíců, ale nejde jen o ně – takový repelent se může hodit i osobám s citlivou pokožkou. Nejčastěji se setkáte s výrobkem s látkou IR3535, kterou najdete i v oblíbeném repelentu Predator Junior.

Na terasu

Při výběru repelentu můžete narazit i na zajímavé „vychytávky“ – třeba na tzv. tekutou moskytiéru, která se perfektně hodí například na terasu. Repelent v tomto případě neaplikujete na sebe, ale na porézní materiál (beton, dřevo). Ten nastříkáte a sprej díky specifickým účinným látkám vytvoří pro hmyz neviditelnou bariéru, která je k vám nepustí. Zástupcem tohoto typu je například Predator 3D, který díky obsahu insekticidu hmyz nejen odpuzuje, ale i hubí.

S impregnací

Někdy se vám hodí nejen odpuzování komárů a klíšťat, ale také vody. Pak můžete sáhnout po přípravku s kombinací repelentních a impregnačních látek – i takové produkty na trhu najdete. Například Predator Outdoor+ naimpregnuje vaše oblečení, boty, spacáky, moskytiéry nebo stany a přitom odpuzuje, paralyzuje a hubí klíšťata, komáry a další hmyz. Je tedy ideální do přírody a využijí ho například i rybáři.

Na co si dát pozor při aplikaci

  • Při aplikace je třeba nastříkat repelent na všechny části těla či oblečení – jen tak budete kompletně chráněni.
  • Repelent se neustále odpařuje, takže je třeba aplikaci opakovat podle potřeby.
  • Aplikace aerosolem je účinnější než v případě mechanického rozprašovače – umožní větší rozptyl v podobě drobných kapének a na tělo či oděv dopadne koncentrovanější látka.

 

Proč doporučujeme repelenty Predator?

Snadná aplikace

Protože repelent aplikujeme na celé tělo, je ideální, když nástřik může probíhat v jakékoli pozici. Repelenty Predator na sebe hravě nanesete, ať je držíte jakkoli – svisle, vodorovně, šikmo i vzhůru nohama. Speciální 360° ventil umožňuje aplikaci v jakékoli pozici a výrazně tak usnadňuje nanášení repelentu a minimalizuje riziko, že by některé místo zůstalo nechráněné.

Důkladné testování

Všechny repelenty Predator podstupují náročné testy v terénu – v extrémních podmínkách záplavových lužních lesů s vysokým výskytem komárů. Testování provádí Státní zdravotní ústav, který se stará i o dermatologické testy. Kromě toho probíhá každý rok i řada dalších (laboratorních či terénních) testů, které potvrzují vysokou účinnost repelentů Predator.

Jednička na trhu

Repelenty Predator jsou jasnou a dlouholetou jedničkou – jde o nejprodávanější repelenty v českých a slovenských lékárnách podle farmaceutických dat IMS Health. To, že jsou lídrem již mnoho let, dokazuje jejich oblíbenost a fakt, že se pro ně lidé rádi vracejí na základě pozitivní zkušenosti. Tu potvrzují i uživatelé v recenzích, například na Heurece.

Ocenění

Během let, co jsou repelenty Predator na trhu (od roku 1997), uspěly v mnoha testováních a anketách. Staly se třeba 1. volbou lékárníků v odborné anketě. Predator Forte uspěl v testování nezávislé spotřebitelské organizace dTest. A výborné vysvědčení mu vystavili také testeři na serveru Testuj.to, kde od nich Predator obdržel doporučení.

SOS
Po každém návratu z lesa i parku doporučujeme celé tělo důkladně prohlédnout. Pokud na sobě nějaké klíště najdete, použijte Predator IXO souravu na vytahování klíštěte. Po bodnutí hmyzem zase použijte Predator gel po bodnutí, který uleví a zklidní podrážděnou pokožku.

Více na nasevitaminy.cz

 

 

Poslední aktualizace: 17.5.2023
Repelent: nejlepší přítel člověka na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Příspěvky z okolí Repelent: nejlepší přítel člověka

Žižkovská televizní věž
Soutěž 1 bod
www.turistikaprozivot.cz
Žižkovská televizní věž
Technická památka
Žižkovská televizní věž je jednou z dominant města a zároveň nejvyšší pražskou stavbou. Měří 216 metrů a její nejvyšší stabilní bod…
0.1km
více »
Praha jak ji neznáme, aneb výhledy z Žižkovské věže
Praha jak ji neznáme, aneb výhledy z Žižkovské věže
Rozhledna
Nevěříte, že existuje PrahA taková, jakou ji nikdo nezná? Tak v tom…
0.1km
více »
Praha - Telekomunikační věž Žižkov
Praha - Telekomunikační věž Žižkov
Fotogalerie
Fotogalerie zobrazuje pohledy z nejvýše položené přístupné části věže. Svou výškou 216 metrů jde o nejvyšší stavbu Prahy. Telekomunikační věž byla p…
0.1km
více »
Žižkovská věž dvacetiletá
Žižkovská věž dvacetiletá
Rozhledna
V sobotu 18. února 2012 uplynulo 20 let od otevření žižkovské věže pro veřejnost. Nejvyšší stavba v Praze je bezesporu dominantní a…
0.1km
více »
Za krásným výhledem na Žižkov
Za krásným výhledem na Žižkov
Tipy na výlet
Vážení přátelé Turistiky i turistiky.Tentokrát Vás pozvu na Žižkov,kde je krásná rozhledna ,s ještě krásnějším výhledem.K rozhledně se dostanete pěšky od stanice metra Jiřího z Poděbrad.Nemůžete zabloudit,protože rozhledna je pořád vidět. Žižkovská věž je 3v1,neboť je to rozhledna,televizní vysílač a ještě vyhlídková…
0.1km
více »
Českem po stopách Davida Černého
Českem po stopách Davida Černého
Tipy na výlet
Náš součásný umělec vyvolává mnoho diskuzí, kam stoupne. A to je vlastně jeho cíl. Je zajímavé se podívat, kde můžeme najít jeho…
0.1km
více »
Žižkovský vysílač
Žižkovský vysílač
Tipy na výlet
Je to tip pro místní i mimopražské. Už v roce 2008 se na těchto stránkách…
0.1km
více »
Zatracovaná raketa s černými miminky aneb téměř 12 tisíc tun v Praze na Žižkově
Zatracovaná raketa s černými miminky aneb téměř 12 tisíc tun v Praze na Žižkově
Rozhledna
Žižkovský vysílač, nejznámější dominanta Žižkova, je současně nejvyšší…
0.1km
více »
Praha - Žižkovská televízna veža
Praha - Žižkovská televízna veža
Ostatní
Najvyššou stavbou hlavnáho mesta Praha a jednou z dominant je Žižkovská televízna veža, nazývaná aj Žižkovský vysielač. Vežu vysokú …
0.1km
více »
Turistická známka č. 2060 - Kostel Nejsvětějšího Srdce Páně, Praha - Vinohrady
Turistická známka č. 2060 - Kostel Nejsvětějšího Srdce Páně, Praha - Vinohrady
Turistická známka
Kostel Nejsvětějšího Srdce Páně je na náměstí Jiřího z Poděbrad na Praze 3. Má jít o první sakrální stavbu samo…
0.2km
více »
zavřít reklamu