Loading...

Podle předběžných statistických údajů se v r.2012 uskutečnilo o 5,6% více noclehů zahraničních hostů

Tipy a novinky

Loni navštívilo Slovinsko více zahraničních turistů než v dosud nejlepším roce 2011

Podle předběžných údajů Statistického úřadu Republiky Slovinsko (SURS) narostl loni celkový počet turistických noclehů v porovnání s loňským rokem o 1,2% a počet noclehů zahraničních turistů o 5,6%, což do velké míry odráží vyhrocenou hospodářskou situaci a s tím spojený pokles kupní síly slovinských domácností.

Zahraniční turisté
Počet zahraničních turistů se loni oproti roku 2011 zvýšil o 5,7% a počet jejich noclehů o 5,6%.

V roce 2012 připadá největší podíl noclehů zahraničních turistů na návštěvníky z Itálie (16,7%) navzdory 5-procentnímu poklesu počtu noclehů v meziroční bilanci. Druhé místo v žebříčku států vzhledem k počtu realizovaných noclehů obsadilo Rakousko (12,2% podíl noclehů zahraničních turistů; 3,2% nárůst počtu noclehů). Na třetím místě jsou němečtí turisté s 11,9% podílem a 7% nárůstem, na čtvrtém místě skončili turisté z Ruské federace s 6,1% podílem a dokonce 36,3% nárůstem.

Loni bylo zaznamenáno zvýšení počtu noclehů turistů z pro slovinský cestovní ruch tradičně významných trhů: z Německa o 7%, z Rakouska o 3,2%, Nizozemí (26,3%) a Belgie (9,9%). Vysoký nárůst pozorujeme na perspektivních a zámořských trzích: v Ruské federaci (36,3%), na Ukrajině (22,4%), v Česku (10,7%), Izraeli (30,5%), Japonsku (18,5%), Číně (8,2%), Koreji (38,9%), Brazílii (45,5%) a USA (16,9%). Ačkoliv se u posledně zmíněných jedná o trhy s nízkými absolutními čísly incomingu a noclehů, nasvědčuje vysoký nárůst velkému potenciálu těchto emitivních trhů.

Negativní trend počtu italských turistů a jejich noclehů (-1,7% a -5%) je důsledkem přiostřené hospodářské situace v tomto sousedním státě; proto se loni méně Italů rozhodlo cestovat jak doma, tak i do zahraničí.

Domácí turisté
V loňském roce byl v počtu domácích turistů a jimi realizovaných noclehů zaznamenán také negativní vývoj (-3,5% a -4,9%). Skromnější návštěvnost ze strany domácích hostů je způsobena především hospodářskou krizí a tím i nižší kupní sílou ve Slovinsku.

Podle okresů
V roce 2012 se nejvíce noclehů realizovalo v lázeňských okresech (33%), následují horské okresy s 23% noclehů a přímořské okresy s 22% noclehů.

V porovnání s rokem 2011 byl nejvyšší nárůst zaznamenán v Lublani (8%), následují městské okresy (7%), horské okresy (2%), jiné okresy (2%) a lázeňské okresy (stejně jako loni).

Mag. Marjan Hribar, generalní ředitel Ředitelství procestovní ruch a internacionalizaci na Ministerstvu pro hospodářský rozvoj a technologie:
»Na Ministerstvu pro hospodářský rozvoj a technologie jsme s údaji o turistickém ruchu v roce 2012 spokojeni. Těší nás zvláště 6-procentní nárůst příchozích a noclehů zahraničních turistů ve srovnání s rokem 2011. Rostoucí trend příchozích a noclehů zahraničních turistů zaznamenáváme u většiny klíčových a nových trhů slovinského cestovního ruchu. Výjimkou je italský trh, ačkoliv jsme pokles turistického ruchu z tohoto trhu, který se potýká s obtížnou hospodářskou situací, také očekávali. Též pokles příchozích a noclehů domácích turistů byl očekávaný, i když se nám tento propad podařilo dohnat vhodným zaměřením tržně-komunikačních aktivit. Jelikož si na Ministerstvu pro hospodářský rozvoj a technologie uvědomujeme význam efektivní reklamy, schválili jsme čtyři miliony eur z evropských prostředků na posílení viditelnosti Slovinska jako turistické destinace. Větší část těchto prostředků bude k dispozici během letošní roku.

Rokem 2012 vstoupil slovinský cestovní ruch se Strategií rozvoje slovinského cestovního ruchu 2012-2016 do nového strategického období. Spolu se všemi klíčovými partnery slovinského cestovního ruchu jsme si určili vysoké cíle, především jsme se však zavázali k rozvoji trvale udržitelného cestovního ruchu.

Do roku 2013 jsme vkročili s novou realizační institucí – agenturou Spirit a věřím, že bude »spirit« slovinského cestovního ruchu úspěšně šířit dále.

Boštjan Skalar, ředitel veřejné agentury SPIRIT Slovenija*:
»V roce 2012 jsme ve slovinském cestovním ruchu zaznamenali pokračující pozitivní trend nárůstu zahraničních turistů a jejich noclehů. Se zvýšením počtu zahraničních turistů a jejich noclehů o více než 5% jsme spokojeni, zvláště pak s nárůstem na klíčových trzích, jakými jsou Rakousko, Německo, Nizozemí a Belgie. Tento pozitivní vývoj odráží výsledky systematicky koncipovaných prezentací a marketingu nabídky slovinského cestovního ruchu ve spolupráci se slovinským hospodářstvím cestovního ruchu a dalšími klíčovými partnery na trzích, které tvoří největší část noclehů. Pozitivní výsledky realizovaných aktivit na perspektivních a zámořských trzích se odráží v nárůstu počtu turistů a jejich noclehů ve výši dvoumístných čísel. Nepochybně jde o trhy, které i do budoucna vykazují růstový potenciál. Ve veřejné agentuře SPIRIT Slovenija, která pod záštitou jedné agentury sjednocuje oblast cestovního ruchu s ostatními nejvýznamnějšími oblastmi slovinského hospodářství, budeme pokračovat v rozvoji a marketingu nabídky slovinského cestovního ruchu a přitom co nejvíce využijeme synergie, vyplývající ze zajišťování podpory slovinského hospodářství harmonickým, přehledným a uceleným způsobem. Jsem přesvědčen, že se důležitý krok sjednocení klíčových oblastí slovinského hospodářství v jednu instituci odrazí také ve větší efektivitě a konkurenceschopnosti slovinského cestovního ruchu.«

Mezinárodní incoming na světové úrovni a předpověď na rok 2013
Podle předpovědí Světové organizace cestovního ruchu (UNWTO) vzrostl mezinárodní incoming v roce 2012 o 4% a dosáhl 1,04 miliardy. Největší nárůst příchozích návštěvníků (4,1%) zaznamenaly rozvojové země. Růst mezinárodního incomingu by měl dle předpovědí pokračovat také letos, i když spíše mírně než v roce 2012 (od 3 do 4% v meziroční bilanci).

V roce 2012 bylo zaznamenáno 39 milionů zahraničních návštěvníků, kteří spolu
s 996 miliony do roku 2011 přesáhli miliardu příchozích zahraničních turistů. Poptávka byla celý rok konstantní, dokonce lepší, než naznačovaly předpovědi
v prvním čtvrtletí.

»V roce 2012 pokračovala globální hospodářská nestabilita, která se projevila zvláště v eurozóně. Přesto se mezinárodnímu cestovnímu ruchu podařilo setrvat na vytyčené cestě,« komentoval výsledky Taleb Rifai, generální sekretář UNWTO. »Sektor cestovního ruchu projevil přizpůsobivost měnící se situaci na trhu. Také pro rok 2013 předpovídáme růst mezinárodního incomingu, ačkoliv s poněkud mírnou tendencí. Cestovní ruch je určitě jedním z pilířů, který by měl mít odpovídající podporu vlády v každém státě, neboť stimuluje hospodářský růst,« dodává Rifai.

*Vláda Republiky Slovinsko na řádném zasedání 25.10.2012 schválila Rozhodnutí o ustavení Veřejné agentury Republiky Slovinsko za účelem stimulace podnikání, inovativnosti, rozvoje, investic a cestovního ruchu pod zkráceným názvem SPIRITI Slovenija, veřejná agentura. Nově vzniklá agentura, která začala svoji činnost 1.1.2013, slučuje Veřejnou agenturu RS pro podnikání a zahraniční investice (JAPTI), Slovinskou organizaci cestovního ruchu (STO) a Veřejnou agenturu pro technologický rozvoj RS (TIA).

Poslední aktualizace: 8.2.2013
Podle předběžných statistických údajů se v r.2012 uskutečnilo o 5,6% více noclehů zahraničních hostů na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Příspěvky z okolí Podle předběžných statistických údajů se v r.2012 uskutečnilo o 5,6% více noclehů zahraničních hostů

SLOVINSKO JE ... Zelené. Aktivní. Zdravé.
SLOVINSKO JE ... Zelené. Aktivní. Zdravé.
Tipy a novinky
Slovinsko je doma tam, kde se uprostřed Evropy stýkají mohutné…
3.6km
více »
Slovinsko
Slovinsko
Cestopisy
SlovinskoSlovinsko je ideální destinace i na dovolenou s dětmi. Byli jsme…
6.6km
více »
Pomezí 3 zemí 2 den, Ljubljana, Bled
Pomezí 3 zemí 2 den, Ljubljana, Bled
Cestopisy
Zatímco článek prvního dne jsem psal pod zemí Rakousko, druhý den už byl vycestováním do jiného státu. V pokladně ve Villachu jsme…
10.6km
více »
Ljubljana
Ljubljana
Hlavní město
Hlavním městem Slovinska je Lublaň s 325000 obyvateli. Je to…
10.9km
více »
Lublaň - Trojmostí a Plečnikova kolonáda
Lublaň - Trojmostí a Plečnikova kolonáda
Most
Hlavní město Slovinska- Lublaň má kolem 300 tisíc obyvatel. Městem protéká…
11.1km
více »
Lublaň - Dračí most
Lublaň - Dračí most
Most
Dračí Most, který se původně jmenoval Most jubilea císaře Františka…
11.4km
více »
Ljubljanski grad
Ljubljanski grad
Hrad
Nad historickým centrem Lublaně se vypíná hrad. Je vidět odevšad. Zezdola…
11.5km
více »
Lublaň - nejen po stopách Josipa Plečnika
Lublaň - nejen po stopách Josipa Plečnika
Město
Lublaň byla závěrečným cílem na naší cestě po Slovinsku. Co se ale dá…
11.5km
více »
Lublaň - Radnice
Lublaň - Radnice
Radnice
Budova lublaňské Radnice, sídlo městského úřadu, se nachází na náměstí nedaleko katedrály svatého Mikuláše. Původní radniční…
11.6km
více »
Lublaň - Ševcovský most
Lublaň - Ševcovský most
Most
Čevljarski (Ševcovský) most se nachází v místě, kde se dřív spojo…
11.6km
více »
zavřít reklamu