Loading...

Ostrov Mykonos, nejlepší noční život v Řecku, 28 nádherných písčitých pláží i památky UNESCO

Tipy a novinky

Na Ibize jste již byli mnohokrát, znáte místní bary I číšníky. Chtělo by to změnu, říkáte si? Tak se letos vypravte za zábavou na ostrov Mykonos. Garantuji, že zažijete ten nejlepší noční život v Řecku. Chcete tančit přímo na pláži, koupat se v blankytně modrém moři, nakupovat I poznávat antickou historii? Pak je Mykonos to správné místo.

Mykonos, součást antického kruhu „Kyklades“

Ostrov Mykonos patří k menším Kykladským ostrovům, tedy k souostroví, které se nachází v Egejském moři mezi Řeckem a Tureckem. Na Mykonos se z Prahy dostanete za necelé 3 hodiny přímého letu. Ostrovy vděční za svůj název kruhovitému uspořádání kolem posvátného ostrova Délos, kde se podle legendy narodila bohyně Artemis a její bratr Apollón.

Mykonos se rozkládá na pouhých 86 km2 (zhruba 20x14 km) a žije na něm 10 tisíc stálých obyvatel. V letní sezóně jej však navštíví až 1,5 milionu zahraničních turistů. Mykonos vyhledávají pro nádherné písčité pláže, bujarou noční zábavu a historické památky.

Nejkrásnější pláže ostrova jsou zátoky

Foto: Bekmen

Na Mykonosu se nachází 500 hotelů a 28 písečných pláží. Nejkrásnější jsou na jihu ostrova, vesměs schované v hlubokých či mělkých zátokách, které jsou zárukou klidného koupání. Nemusíte navštívit všechny pláže, ale rozhodně stojí za to např. Ornos, Elia, Psarrou a Kalo Livadi. Kromě veškerého plážového vybavení, tyrkysové barvy moře, která je dle mého názoru nejvíce uklidňující barva na světě, mě potěšily slunečníky. Nehýří barvami hotelových resortů, ale jsou z usušených palmových listů. Nenarušují plážovou atmosféru a je pod nimi tak nějak chladněji.

Paradise beach, nejlepší party a 17. nejlepší noční klub na světě

Pláž Paradise patří k pětici nejkrásnějších pláží ostrova. Není však vyhledávaná pouze kvůli blankytné vodě a pláži z jemného bílého písku. Každoročně se sem sjíždí milovníci nočního života. Nachází se tady desítky barů, nočních klubů, diskoték I taveren. Mnohé z nich jsou přímo na pláži. Skvělou hudbu zajišťují světoznámý dýdžejové. Noční klub Paradise beach club je dokonce považovaný za 17. nejlepší noční klub na světě.

Celebrity kam se podíváte a tolerance menšin

Foto: Bekmen

Kdo v Řecku něco znamená, vlastni nemovitost na Mykonosu nebo alespoň tráví dovolenou na jachtě a kotví na Mykonosu. Bulvární deníky se předhánějí, kdo "uloví" fotografii světových celebrit, které v průběhu léta Mykonos navštívili. I české celebrity mají tento ostrov v oblibě. „V loňském roce zde svou dovolenou trávil skvělý český tenista Tomáš Berdych s manželkou a úspěšnou modelkou Ester Berdych Sátorovou,“ doplňuje generální ředitel ck FIRO-tour, Roman Fisek.

Mykonos mají v oblibě i sexuální menšiny, které na rozdíl od jiných částí Řecka, nemusejí svou orientaci na veřejnosti skrývat. Mykonos byl první oficiální ostrov, který akceptuje homosexuální komunitu a od loňského roku i jejich registrované partnerství.

Cesta do „Benátek“, za antickými památkami i větrnými mlýny

V hlavním městě ostrova Mykonos (Chora) mě nejvíce okouzlil přístav, kterému zde říkají „Malé Benátky. Říká se tak barevným domkům, které stojí těsně u pobřeží, až na dotek mořských vln, stejně jako ve skutečných Benátkách v Itálii.

Další dominantou nejen hlavní města jsou větrné mlýny ze 16. století. Vzhledem k tomu, že tu často pofukuje, což je v letních dnech velmi příjemné, byly větrné mlýny ideální na mletí obilí. Z původního počtu mlýnů se dochovalo jen pár exemplářů, ale místní obyvatelé jsou na tuto památku velmi hrdí a jen nedávno je zcela nahradila moderní technologie.

Všude kam se podíváte, jsou bílé domy s oblými okraji, plochými střechami a modrými okenicemi. Ulice jsou úzké až běda a klikaté. Doslova na každém kroku narazíte na kostel, je jich kolem 4 stovek. Jsou rovněž bílé a mají modré kupole. Nejznámější z nich je kostel Paraportiani, který se datuje do poloviny 15. století. Je jedinečný tím, že se v něm mísí 4 architektonické styly.

„Co si rozhodně nelze nechat ujít je návštěva ostrůvku Délos, který patří nejslavnějším archeologickým lokalitám. Místní antické památky se dají srovnat s vykopávkami v Olympii a Delfách,“ říká o poznávání Mykonosu delegátka ck FIRO-tour, Jana Vymětalová. Ostrov Délos se nachází pouhé 2 km od Mykonosu a denně se sem pořádají výlety. V roce 1990 byla archeologická naleziště na Delósu prohlášena za Světové historické dědictví UNESCO.

Poslední aktualizace: 2.3.2017
Ostrov Mykonos, nejlepší noční život v Řecku, 28 nádherných písčitých pláží i památky UNESCO na mapě
Autor: Bekmen
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Příspěvky z okolí Ostrov Mykonos, nejlepší noční život v Řecku, 28 nádherných písčitých pláží i památky UNESCO

Letiště Mikonos
Letiště Mikonos
Letiště
Letiště Mikonos (JMK) spadá pod město Mikonos,…
2.3km
více »
Letiště Syros
Letiště Syros
Letiště
Letiště Syros (JSY) spadá pod město Syros, kte…
33.6km
více »
zavřít reklamu