Loading...

Nově zrekonstruovaná stezka Svatojánské proudy otevřena!

Tipy a novinky

Kdysi oblíbená výletní trasa nedaleko Prahy, naučná stezka Svatojánské proudy, po letech pustnutí dostala nový kabát. Kompletně zrekonstruovaná stezka byla díky programu Blíž přírodě v polovině října slavnostně předána veřejnosti.

Naučná stezka Svatojánské proudy vede skalami nad řekou Vltavou, místy s bohatou historií i krásnou přírodou. Kdysi divoký kaňon, postrach vorařů, si i dnes, po výstavbě Štěchovické přehrady, zachoval mnoho ze svého půvabu. Místo si pro svou atmosféru oblíbili trampové, kteří zde založili jednu z prvních osad, známou Ztracenku, i turisté. Protože před mnoha lety vybudovaná naučná stezka byla ve velice špatném stavu, rozhodl se ČSOP Zvoneček zapojit do programu NET4GAS Blíž přírodě. Díky němu a podpoře Středočeského kraje se mu podařilo stezku kompletně zrekonstruovat. Pět měsíců práce na obnově naučné stezky bylo dnes zakončeno jejím slavnostním otevřením.

Naučná stezka Svatojánské proudy je dlouhá 8,5 km a má 15 zastavení, věnujících se životu v řece, na skalách a v oboře, historii vorařství i trampingu, přehradám Vltavské kaskády i obcím Třebenice a Štěchovice. Naučné cedule obsahují QR kódy, pomocí nichž si mohou návštěvníci prostřednictvím chytrého telefonu např. poslechnout trampské písně nebo prohlédnout rozsáhlé fotogalerie. Pro děti jsou navíc připraveny čtyři interaktivní prvky, třeba bludiště nebo dřevěná doplňovačka, a také poučné úkoly na každé z cedulí. Na trase jsou i dvě nová odpočívadla.

Práce na naučné stezce začaly shromažďováním materiálů. Díky nadšencům do historie tohoto místa, Blance a Honzovi Reichardtovým, se například podařilo shromáždit neuvěřitelné množství historických fotografií a starých kolorovaných pohlednic. S dalšími cennými informacemi pomohli místní osadníci. Na jedné z informačních tabulí je věnována tichá vzpomínka manželskému páru, který zde zahynul letos na jaře v důsledku povodní, kdy přívalové vody strhly kus svahu, na němž stála jejich chatka, a ta se i s nimi zřítila. Je nutné v této souvislosti též upozornit návštěvníky, že naučná stezka je určena pouze pro pěší! Důrazně se nedoporučuje jízda na kole. V minulosti došlo v lokalitě k několika vážným i smrtelným úrazům cyklistů.

A jak probíhalo samotné umísťování cedulí v tak nepřístupném terénu, jako je kaňon Svatojanských proudů? Jediné dopravní spojení bylo možné po vodě. „Tabule jsme naložili ve Skochovicích u mostu na loď a vypluli proti proudu směr Svatojánské proudy. Plavební komora ve Štěchovicích nás pustila dovnitř i ven a po 3 hodinách jsme šťastně dopluli na místo, aniž bychom nějakou tabuli utopili. Zažili jsme i krušné chvilky, kdy se při jedné plavbě porouchal motor a museli jsme být taženi jinou lodí. Nakonec ale vše dobře dopadlo, tabule jsou na místě a spokojení návštěvníci budou pro nás tou největší odměnou za vynaložené úsilí," uvedl předseda ČSOP Zvoneček Petr Janeček.

„Svatojánské proudy jsou již třetí naučnou stezkou, obnovenou v rámci programu NET4GAS Blíž přírodě v tomto regionu. Členům ČSOP Zvoneček patří velký dík. Věřím, že i tato stezka se bude návštěvníků líbit stejně jako ty na Medníku a Zvolské Homoli," řekla Zuzana Kučerová ze společnosti NET4GAS.

Bližší informace o naučné stezce najdete na webových stránkách ČSOP Zvoneček www.cev-zvonecek.cz.

Poslední aktualizace: 18.10.2013
Nově zrekonstruovaná stezka Svatojánské proudy otevřena! na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Příspěvky z okolí Nově zrekonstruovaná stezka Svatojánské proudy otevřena!

Štěchovice
Štěchovice
Městečko
 Městečko Štěchovice leží v údolí Vltavy, u jejího soutoku s říčkou Kocábou. Silnice č.102, která sem z Prahy přichází podél řeky,…
0.1km
více »
Ze Štěchovic do Štěchovic přes dvě přehrady a Svatojánské proudy
Ze Štěchovic do Štěchovic přes dvě přehrady a Svatojánské proudy
Tipy na výlet
Vážení přátelé turistiky i Turistiky, rád Vás pozvu na výlet do krásné…
0.3km
více »
Putování historii aneb Naučnou stezkou Vyklizené Hradištko
Putování historii aneb Naučnou stezkou Vyklizené Hradištko
Tipy na výlet
Vážení přátelé turistiky i Turistiky, tentokrát vás pozvu na výlet po Naučné stezce po místech, kudy kráčela historie za doby, kdy…
1.1km
více »
Krajem trampů
Krajem trampů
Tipy na výlet
Příroda v okolí řeky Vltavy na jih od Prahy lákala k návštěvě odjakživa.…
1.6km
více »
Naučná stezka Zapomenuté Hradištko
Naučná stezka Zapomenuté Hradištko
Trasa
Oblast v okolí Štěchovic, Pikovic, Vltavy a Sázavy je velmi oblíbe…
2km
více »
Naučná stezka Medník
Naučná stezka Medník
Tipy a novinky
Přírodní rezervace Medník leží asi 15 km od Prahy v nadmořské výšce 416,5…
2km
více »
Sekanka - Pompeje na soutoku Vltavy a Sázavy u Davle
Sekanka - Pompeje na soutoku Vltavy a Sázavy u Davle
Tipy na výlet
Jdeme, jedeme, na setkání s historií na ostroh nad soutokem Vltavy a…
2km
více »
Přírodní rezervace Kobylí dráha
Přírodní rezervace Kobylí dráha
Kaňon
Přírodní rezervace Kobylí draha byla vyhlášena roku 1989. Rezervace se…
2.2km
více »
Turistická stezka Svatojánské proudy.
Turistická stezka Svatojánské proudy.
Údolí
Je to hezký půldenní výlet. Auto jsme nechali ve Štěchovicích a po modré…
2.7km
více »
Ze Štěchovic Svatojanskými proudy
Ze Štěchovic Svatojanskými proudy
Cestopisy
Ze Štěchovic Svatojanskými proudy a dál. Koncem října byla otevřena…
2.7km
více »
zavřít reklamu