Loading...

Německo - 125. narozeniny automobilu

Tipy a novinky

U příležitosti 125. výročí automobilu bude Německá turistická centrála (DZT) intenzivně propagovat toto jubileum po celém světě jako důležitý tematický bod pro rok 2011.

„Automobilový průmysl je s obratem více než 300 miliard euro za rok důležitým odvětvím německého hospodářství*. Má ale také maximální význam pro cestovní ruch: téměř polovina všech cest evropských hostů do Německa s noclehem je podniknuta autem**. Německé značky automobilů jsou navíc důležitým nositelem image turistické destinace Německo po celém světě“, říká předsedkyně představenstva DZT Petra Hedorfer.

V hledáčku aktivit DZT jsou vrcholné turistické události, které se týkají automobilu: architektonicky futuristicky konstruovaná muzea automobilů, inovativní technologie a zajímavé akce nabízejí mezinárodním hostům mimořádný podnět k cestě do Německa.

Zlatým hřebem kalendáře událostí jubilejního roku bude „Automobilové léto“. Pod tímto názvem bude spolková země Bádensko-Württembersko po dobu 125 dní slavit mnoha akcemi vynález automobilu. Zde byl před 125 lety vynalezen automobil a 29. ledna 1886 ho Carl Benz, narozený v dnešním Karlsruhe, oficiálně přihlásil pod patentovým číslem 3 74 35.

Jeho manželka Bertha Benz pak v roce 1888 podnikla první „dálkovou jízdu“ z Mannheimu do Pforzheimu. Tuto událost připomíná „Pamětní trasa Berthy Benz“ a umožňuje každému, aby si tuto trasu sám projel a ponořil se do historie. Informace o dalších turistických atraktivitách v regionu i o programu akcí Automobilového léta najdete souhrnně na webové stránce www.automobilsommer2011.de.


Vrcholné události cestovního ruchu v Německu - zemi automobilů

V Bádensku-Württembersku existuje celkem přes 40 muzeí a v celém Německu více než 200 muzeí, které se zabývají tématem auto a technika z různých úhlů pohledu.


Jedno z nejznámějších muzeí svého druhu je Muzeum Mercedes-Benz ve Stuttgartu. Tato téměř 50 metrů vysoká budova, která je koncipována v podobě dvojité šroubovice na Vás zapůsobí již zvenčí. Na výstavní ploše o velikosti cca 16.500 metrů čtverečních jsou představeny všechny významné milníky historie Mercedes-Benz. Tato velkolepá výstava zahrnuje i originální závodní vůz. (www.mercedes-benz-classic.de).

Dalším vrcholným zážitkem pro příznivce automobilů je Porsche muzeum ve Stuttgartu. I ono zapůsobí svou mimořádnou architekturou jako monolitické těleso, které vypadá, jako když se vznáší nad zemí. Na výstavní ploše o velikosti téměř 5.600 metrů čtverečních jsou názorným a poutavým způsobem souhrnně prezentovány všechny historické a současné vědomosti, týkající se pohnuté historie firmy Porsche. (www.porsche.com).

Návštěvnický magnet Volkswagenu se nachází ve Wolfsburgu: město automobilů, automobilový tematický park. Byl otevřen po dvou letech budování v červnu 2000 jako decentrální projekt Expo 2000 a od té doby přilákal milióny automobilových fanoušků. Pravidelně se zde konají akce, jako např. festival Movimentos s prvotřídní kulturní nabídkou. (www.autostadt.de).

Do Audi Forum v bavorském Ingolstadtu zavítá každý rok více než 500.000 hostů. Forum je současně dílo moderního stavitelského umění a zážitkový svět, v němž mohou malí i velcí podniknout objevné cesty do světa „čtyř kruhů“ (www.audi.de).

BMW Welt (Svět BMW) v Mnichově je kombinované místo pro výstavy, expedici, zážitky, muzeum a akce. Nachází se v bezprostřední blízkosti Muzea BMW a fascinuje svou mimořádnou futuristickou architekturou (www.bmw-welt.com und www.bmw-museum.de).

Skleněná manufaktura v Drážďanech umožňuje nahlédnout, jak se vyrábí Phaeton, vozidlo špičkové třídy značky Volkswagen. Při „architektonických prohlídkách“ s průvodcem se navíc návštěvníci dozvědí, jaké vize se skrývají za unikátním projektem budovy (www.glaesernemanufaktur.de).

Zájemci o historii by si neměli ujít návštěvu Muzea Augusta Horcha ve Cvikově, které se zabývá dějinami výroby automobilů v tomto saském průmyslovém městě. K poctě technika, konstruktéra a průkopníka sídla výrobny automobilů Cvikov nese muzeum jméno Augusta Horcha a je centrálním bodem Evropské trasy průmyslové kultury (www.horch-museum.de).

Veterány, sportovní vozy a největší výstava Formule 1 v Evropě – to jsou jen některé z lákadel Auto & Technik Musea v Sinsheimu (www.technik-museum.de).

Přehled o nejrůznějších muzeích, týkajících se aut a motocyklů, najdete i v angličtině na www.germany.travel.

Další turistickou atrakcí je Nürburgring, zejména Nordschleife, která je legendární jako závodní dráha. Díky náročně vedené trase je Nordschleife s respektem nazývána také „Zeleným peklem“. Kolem této legendy vznikl zážitkový a akční svět, jehož centrem je „ring°werk“. Příznivcům motorismu a rodinám nabízí mnoho atrakcí a pestré možnosti zábavy (www.nuerburgring.de).

* Zdroj: VDA 2010, Svaz automobilového průmyslu

** Zdroj: European Travel Monitor 2009, IPK International

Poslední aktualizace: 24.1.2011
Německo - 125. narozeniny automobilu na mapě
Autor: pilnas
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu