Loading...

Naučná stezka Umíř nabízí letní romantiku i unikátní kamenné studny

Tipy a novinky

V přírodním parku Manětínská hornatina se nachází zaniklá osada Umíř. Ta nabízí kromě krásné zalesněné krajiny také naučnou stezku, která návštěvníky seznámí s historií osady i s okolní vegetací. Stezku zde v roce 2013 vybudoval Český svaz ochránců přírody Berkut díky programu NET4GAS Blíž přírodě.

Při procházce kilometr dlouhým naučným okruhem potkáte osm informačních panelů. Ty vypráví příběh zaniklé osady Umíř, ze které bylo po roce 1945 odsunuto německé obyvatelstvo. Osada pak byla krátce součástí vojenského prostoru, ale všechny domy postupně podlehly zkáze a jejich existenci dnes připomíná pouze kaplička, několik sklepů a pět starých studní. Kamenné studny jsou však místním unikátem a z jedné z nich se můžete osvěžit díky instalovanému dřevěnému rumpálu.

Naučná stezka však popisuje i okolní přírodu a péči o ni. Dochované luční porosty jsou výsledkem lidské práce za poslední půl tisíciletí a 80–100 let staré ovocné stromy překvapí neznámými odrůdami. Navíc při budování stezky vznikl i bivak, ve kterém se pohodlně vyspí tři lidé. Díky tomu můžete na výletě spojit poznání s noční romantikou.

Samotná naučná stezka je asi 1 km dlouhá, ale můžete ji navštívit během krátkého výletu. Stačí se vydat po žluté turistické značce z obce Trhomná. a po 5 km chůze dojdete k osadě Umíř. Po žluté značce pak můžete pokračovat dále a po dalších 3 km dorazíte do vesničky Plachtín. Pokud nebudete mít historie ještě dost, můžete navštívit nedaleký zaniklý hrad nebo zámek Nečtiny.

Místo: Plachtín, Plzeňský kraj

GPS: N 49°56.10652', E 13°8.23787'

Společnost NET4GAS je spolehlivým a bezpečným provozovatelem přepravní plynárenské soustavy a rozvíjí odpovědnou politiku ochrany přírody a životního prostředí s ohledem na současné a budoucí generace. Ochrana přírody je společností chápána nejen jako plnění zákonných požadavků, ale především jako otázka společenské odpovědnosti. NET4GAS systematicky a dlouhodobě pomáhá projektům, pro které právě motto „Blíž přírodě“ znamená významnou součást trvale udržitelného rozvoje. Je dlouholetým generálním partnerem Českého svazu ochránců přírody, se kterým se podílí na zpřístupnění přírodně cenných lokalit veřejnosti.

Více informací i tipů na výlety najdete na www.blizprirode.cz

Poslední aktualizace: 22.7.2015
Naučná stezka Umíř nabízí letní romantiku i unikátní kamenné studny na mapě
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Příspěvky z okolí Naučná stezka Umíř nabízí letní romantiku i unikátní kamenné studny

Zaniklá osada Umíř láká na možnost romantického přenocování
Zaniklá osada Umíř láká na možnost romantického přenocování
Tipy a novinky
Umíř je zaniklá osada, která se rozprostírá na planině v…
0.4km
více »
Preitenštejn (Nečtiny)
Preitenštejn (Nečtiny)
Zřícenina
Zřícenina gotického hradu Preitenštejn stojí na kopci asi 1,5 km jižně od…
1.2km
více »
Filiální kostel sv. Anny v Nečtinech
Filiální kostel sv. Anny v Nečtinech
Kostel
Kostel sv. Anny, dnes stojící ve vzrostlém stromoví, najdeme jižně od…
2.2km
více »
Nečtiny
Nečtiny
Zámek
Zámeček ve stejnojmenné obci, nedaleko Manětína. Zámeček nechal v 16.…
2.8km
více »
Po Mlýnské stezce z Nečtin do Manětína
Po Mlýnské stezce z Nečtin do Manětína
Tipy na výlet
Mlýnská stezka vede kolem toku Starého potoka. Devět informačních tabulí seznamuje s místy která spojuje, ale především s mlynářství…
4.4km
více »
CHKO Kozelka
CHKO Kozelka
Skalní útvar
V okrese Plzeň–sever nedaleko Nečtin či Manětína je kouzelné místo…
4.9km
více »
Malý Špičák (Malšín)
Malý Špičák (Malšín)
Zřícenina
Hrad je poprvé a také naposled v pramenech uváděn někdy kolem roku 1520…
5.4km
více »
Manětínsko a širší okolí - 4. den - 10,5 km dlouhý okruh: Lipí - Libenov - Radějov - Lipí (větší část červeného manětínského okruhu)
Manětínsko a širší okolí - 4. den - 10,5 km dlouhý okruh: Lipí - Libenov - Radějov - Lipí (větší část červeného manětínského okruhu)
Cestopisy
Úterý 11. 5. 2021 Večer se to zatahovalo, ale v noci už zase bylo jasno. Zima však nebyla, spalo se dobře. Od rána je horko, občas s…
6.1km
více »
Údolím Střely
Údolím Střely
Trasa
Výlet do velice krásného a romantického údolí říčky Střely spojený s…
6.8km
více »
Rozcestí Manětín - zámek
Rozcestí Manětín - zámek
Rozcestí
Rozcestník u manětínského zámku je výchozím bodem pro dva místní výletní okruhy, které zde nejen začínají, ale také i končí. Modrý…
6.9km
více »
zavřít reklamu