Loading...

Napříč Českým středohořím cyklobusem a lodí

Tipy a novinky

V oblasti Českého středohoří jsou pro pěší turisty i cykloturisty během sezóny k dispozici různé druhy Dopravy, které vhodně doplňují plánované jednodenní i vícedenní výlety. V následujícím příspěvku si přiblížíme nabídku Cyklobusu i pro pěší do Českého středohoří a sezónní lodní dopravu na dolní části řeky Labe.

Již několik letních sezón brázdí silnice Cyklobus i pro pěší do Českého středohoří a Podřipska se zájmem a velkou oblibou ze strany nejen cykloturistů, ale také pěších turistů. V letošní sezóně jezdí cyklobus podle pravidelného jízdního řádu, a to o víkendech v období od 30. května do 6. září. Hlavními nástupními stanicemi jsou Roudnice nad Labem (autobusové nádraží na Karlově náměstí) a Litoměřice (ulice Marie Pomocné). Výlet lze podniknout směrem na zastávky Štětí, Třebušín, Lovečkovice, Mukařov, Lovosice, Velemín, Bílý Újezd či Kletečná. Zmíněné zastávky Třebušín a Lovosice jsou k dispozici pouze na základě předchozí rezervace. Rezervace i na ostatní cílové stanice se rovněž doporučuje. Na výlet můžeme vyrazit v sobotu a neděli hned ráno v 8,00 z Litoměřic směrem Třebušín (8,15) a Mukařov (8,40). Další výlet se nabízí v trase Roudnice nad Labem (9,20), Štětí (9,40) a Lovečkovice (11,00). Z Roudnice nad Labem lze také vyrazit v 12,30, přes Litoměřice (13,00), Lovosice (13,10), Velemín (13,20) na Kletečnou (13,45). Celková kapacita cyklobusu je 20 osob s koly. Plné jízdné za osobu činí 50 Kč, zlevněné pak 40 Kč a za kolo zaplatí cestující 20 Kč. Zlevněné jízdné je určeno pro děti od 6 do 15 let, důchodce a držitele průkazu ZTP.

Za přírodními krásami, památkami a zážitky se mohou turisté vydat nejen na kole, pěšky či autem, ale i korytem řeky Labe. Naskýtá se nevídaný pohled například na Bránu Čech, která začíná 3 km po proudu za Litoměřicemi. Břehy jsou v úseku dlouhém zhruba 4 km lemovány skalnatými svahy. Řeka Labe zde vytvořila nevšední krajinu s hlubokým zářezem říčního údolí do Českého středohoří.

Na dolním toku Labe je pro malé i velké turisty připravena nabídka výletů v kombinaci s lodní Dopravou. V nabídce je loď Labské paroplavební či Marie. Během letošní turistické sezóny se podařilo opět obnovit výletní lodní dopravu na Labi. Od 1. července je tedy možné shlédnout krásy Českého středohoří z paluby lodi Labské plavební společnosti, s.r.o., a to až do konce září. Během letních měsíců brázdí řeku každý den v týdnu, v září je v provozu o víkendech. Z Ústí nad Labem - Vaňov je možné vyrazit v 10 hodin se zastávkami Dolní Zálezly, Libochovany, Velké Žernoseky, Píšťany, Lovosice a Litoměřice s příjezdem 12,45. Zde je možné využít hodinovou okružní plavbu po okolí Litoměřic (13 – 14 h.) Zpátky vyráží z Litoměřic v 14,15 s připlutím do Vaňova v 16,40.

Letní linková Doprava lodí Marie je v provozu o víkendech v období od 6. 6. do 19. 9. 2015. Během července a srpna je možné vyrazit v sobotu i v neděli, pro zářijové plavby jsou určené soboty. Loď Marie vyplouvá z Ústí nad Labem – Vaňov v 9,45 a 13,15 směrem Camp Brná, Dolní Zálezly, Církvice, Libochovany, Velké Žernoseky a do Píšťan připlouvá v 12,15 a 15,45.

Ať už poplujete s Labskou plavební či Marií, je možné využít služby rezervace.

Více tipů na dopravu a výlety na www.ceskestredohori.info

Autor: Destinační agentura České středohoří, o.p.s., www.ceskestredohori.info, info@ceskestredohori.info

Poslední aktualizace: 24.8.2015
Napříč Českým středohořím cyklobusem a lodí na mapě
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu