Loading...

Muzeum středního Pootaví Strakonice s pobočkou ve Vodním mlýně v Hoslovicích

Tipy a novinky

Muzeum založené v roce 1894 spravuje stálé expozice v prostorách nově zrekonstruovaného strakonického hradu a nabízí svým návštěvníkům pohled do historie regionu od pravěku po novověk. V jedenácti sálech jsou umístěny expozice archeologie, středověkých a renesančních dějin, z novověku je zastoupena např. školní třída z 19. století, významné osobnosti regionu (F. L. Čelakovský, J. Šmidinger, J. V. Plánek), vybavení vesnického domu, expozice dokládající činnost řemeslných cechů (pekaři, hrnčíři a voraři), loutkářská tradice rodů Lagronů a Kopeckých, spolkový život ve Strakonicích (Sokol, Zvon) a historie významných továren na Strakonicku (Fezko). Mezi nejvýznamnější a nejzajímavější patří expozice dud a dudáctví v Čechách, motocyklů a dalších výrobků značky ČZ, Rožmberků a řádu maltézských rytířů. Dále návštěvníci mohou v rámci tří prohlídkových tras navštívit vyhlídkovou věž Rumpál, kapitulní síň a přilehlý ambit s nástěnnými malbami ze 14. – 15. století, které patří k nejrozsáhlejšímu cyklu nástěnných maleb severně od Alp. A nakonec i nově zrekonstruovanou hradní černou kuchyni, ve které se v rámci několika kulturních akcí peče chléb.

Muzeum krom stálých expozic nabízí návštěvníkům také sezónní výstavy. Aktuálně do konce října obrazy akad. malíře Jiřího Řeřichy. Mezi hojně navštěvované patří velikonoční a vánoční výstava a výstavy etnografické.

V nabídce nechybí ani kulturně-společenské akce typu koncertů vážné hudby, pěveckých sborů, divadelní a šermířská vystoupení, muzejní noci, dny otevřených dveří či tradiční řemeslné trhy (28.11.-30.11.2014 Adventní řemeslné trhy pod Rumpálem). A prodej uměleckých předmětů a výstavy místních umělců v Zámecké galerii.

Od roku 2008 muzeum spravuje i národní kulturní památku Vodního mlýna v Hoslovicích s funkčním mlecím zařízením a novou etnografickou expozicí Ze života šumavského Podlesí.

Tento unikátně zachovaný vodní mlýn na horní vodu je expozicí sám o sobě. Vyhledávanou památku tvoří 3 stavby – budova mlýna, stáj s roubeným chlévem a stodola s přístavkem. Objekty mají doškové střechy a jsou dobově vybaveny. V budově mlýna si lze prohlédnout dochované funkční mlecí zařízení, sýpku, roubenou světnici, obytnou světnici s pecí a kachlovým sporákem. V technických budovách jsou pak k vidění nejrůznější druhy zemědělského náčiní.

Návštěva mlýna přináší návštěvníkům autentický obraz života na mlýně. To podporuje i nově zbudovaná expozice Ze života šumavského Podlesí doplněná obrazovou prezentací v nové budově informačního centra vedle mlýna. Stálá etnografická expozice je zde věnována životu venkovského lidu, přibližuje průběh zemědělských prací, pěstování a zpracování některých důležitých plodin a chov dobytka. Připomenuty jsou i tradiční pokrmy regionu, skladování a úprava potravin a zvykosloví během kalendářního roku.

Mlýn není jen "mrtvá expozice", ale jsou to také společenské akce s připomínkou starých řemeslných technik spojených s ochutnávkou tradičních pokrmů a čerstvě upečeného chleba v místní peci. Do konce roku mohou návštěvníci navštívit ještě dvě. A to 20. září Den dřeva doplnění o ukázky zpracování ryb a 25. října Ukončení sezony a ukázky přípravy zabijačkových dobrot. Aktuální program vždy na www.muzeum-strakonice.cz.

Jako zajímavost můžeme uvést, že mlýn se již objevil i v několika českých pohádkách. Krásný dobový areál je pro filmaře velmi atraktivní a naposledy jej bylo možné vidět v nové pohádce Jana Svěráka Tři bratři.

Expozice, výstavy a areál mlýna lze navštívit vždy:

duben-květen / září-říjen: mimo pondělí od 9:00 do 16:00 hodin
červen-srpen: denně od 9:00 do 17:00 hodin.

Kontaktní údaje:
Muzeum středního Pootaví Strakonice
Zámek 1, 386 01 Strakonice
380 422 608
informace@muzeum-strakonice.cz
www.muzeum-strakonice.cz

Poslední aktualizace: 12.9.2014
Muzeum středního Pootaví Strakonice s pobočkou ve Vodním mlýně v Hoslovicích na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu