Loading...

Město Ostrov - barevná mozaika architektonických stylů

Tipy a novinky

Město Ostrov můžeme charakterizovat jako barevnou mozaiku architektonických stylů od stylu pozdně románského až k socialistickému realismu 20. století.

Nejstarší architektonickou památkou je kostel sv. Jakuba Většího. Původně farní, pozdně románský z let 1224 – 1226, od 16. století je uváděn jako hřbitovní. Stará radnice na Starém náměstí, původně gotická stavba, byla po požáru v 16. století renesančně přestavěna. Dodatečně vznikla hranolová věž s hodinami, znakem města a třemi reliéfy, znázorňujícími Šalamounův soud, Spravedlnost a Zuzanu v lázni. Později dostala stavba novogotickou podobu a spolu s měšťanskými domy i Mariánským morovým sloupem se stala součástí historického jádra města, jež bylo vyhlášeno v r. 1992 Městskou památkovou zónou. Farní kostel sv. archanděla Michaela a Panny Marie Věrné na sousedním Malém náměstí pochází z poslední čtvrtiny 13. století, z období renesance jsou zde zachovány náhrobky, z nichž nejcennější je šlikovský epitaf z roku 1521. Bohatě vybavený barokní kostel s cenným mobiliářem prošel v letech 1989 - 1991 citlivou opravou.

Dominantou města je nedávno zrekonstruovaný ostrovský zámek. Renesanční Šlikovský zámek byl za vévodů sasko – lauenburských a markrabat bádenských rozšířen a barokně upraven. Kamenný vstupní portál vytvořil v roce 1690 ostrovský sochař Martin Möckl. Do nynějšího zámeckého parku se vstupuje Bílou bránou, jejímž autorem je kamenický mistr Paul Büttner. Po požáru Šlikovského zámku v roce 1691 upravil část směřující do zahrady dvorní stavitel Domenico Egidio Rossi na tzv. Pohledovou zeď. Roku 1809 přešlo ostrovské panství do majetku toskánských velkovévodů. V 70. letech 19. století byl přestavěn podle plánů Damiana Klemma. V minulosti sloužil k různým účelům. Např. za války byl pobočkou koncentračního tábora ve Flossenbürgu. Před rekonstrukcí, do roku 2012, zde sídlila SPŠ strojnická. Po rekonstrukci se stal zámek sídlem městského úřadu. Součástí zrekonstruované Pohledové zdi je i vyhlídková plošina. Vnitřní nádvoří zámku zastřešené prosklenou střechou, dnešní Dvorana, je prostorem, kde historická a moderní architektura vytvářejí místo pro kulturní a společenské akce. Turisticky atraktivní jsou všechny nově vzniklé expozice umístěné v zámku. Ve Dvoraně najdeme výstavy o historii zámku „Zámecký areál v proměnách času“ a „Ze skrytých tajností zámku“ s exponáty nalezenými v průběhu jeho rekonstrukce. Významná je i expozice „Ostrovsko a hornictví“, která je rozdělena do dvou částí. V expozici „Šlikové a mincování“ je vystavena šlikovská stříbrná kazeta, která byla prohlášena v roce 1992 za kulturní památku, neboť se jedná o dílo evropského významu s vysokou uměleckou hodnotou. Je osazena 44 šlikovskými mincemi a medailemi, které byly vyraženy v jáchymovské, plánské, norimberské a pražské mincovně. Tolary a medaile jsou zasazeny do stříbrných pozlacených rámečků. Kazeta je dílem významného augsburského šperkaře Johanna Andrease Thelota. Druhá část „Rudné dolování v Krušných horách“ mapuje historii hornictví v regionu.


Šlikovská stříbrná kazeta - expozice Ostrovsko a hornictví

Expozice je otevřena denně od 10 do 17 hodin, poslední prohlídka v 16 hodin. V červenci a srpnu je otevírací doba prodloužena od 10 do 18 hodin s poslední prohlídkou od 17 hodin.

Bližší informace najdete na webových stránkách Domu kultury v Ostrově.

V roce 1696 byla dokončena stavba Paláce princů. V letech 2009 až 2011 prošel rozsáhlou rekonstrukcí. V jeho interiéru se dochovaly valené klenby a Dianina lázeň (barokní bazén) s částí nástropní malby s motivem bohyně Diany. Nachází se zde knihovna, polyfunkční vzdělávací středisko a kronika města. Součástí paláce je i moderní prosklená Oranžerie Václava Havla, využívaná k výstavám a prezentačním účelům. V letech 1674 - 1683 byl postaven v zámecké zahradě podle návrhu pražského stavitele Abrahama Leutnera Letohrádek. Manýristická zahrada byla v tehdejší době nazývána osmým divem světa. Raně barokní stavba podléhá renesančnímu pohledu na svět, ale interiér je barokní se skvostnou iluzivní malbou. V roce 1961 zde byla umístěna Galerie umění v Ostrově, která se stala v roce 1967 pobočkou Galerie umění v Karlových Varech.

V blízkosti zámeckého parku se rozkládá klášterní areál. Začal vznikat po roce 1623, kdy ostrovské panství vlastnil vévoda Julius Heinrich Sasko-Lauenburský. Tento komplex historických budov je nazýván Posvátným okrskem. V roce 1644, kdy byl položen základní kámen k jeho první stavbě – pohřební kapli svaté Anny, postupně vznikaly další - kostel Zvěstování Panny Marie s přilehlým konventem, kde vznikla piaristická kolej, a kaple sv. Floriana (1692-1693). Vnučka vévody Julia Heinricha Franziska Sibylla Augusta, markraběnka bádenská, navštěvovala poutní místo ve švýcarském Einsiedelnu, kde se její syn Ludwig Georg uzdravil. Markraběnka se tehdy z vděčnosti rozhodla vystavět v Ostrově kapli Panny Marie Einsiedelnské (1710) podle vzoru kaple v Einsiedelnu. V klášterním areálu najdeme i kapličku Pany Marie Bolestné. Od padesátých let minulého století do roku 2001 vlastnila areál československá armáda. Na počátku 21. století přistoupilo město Ostrov k rozsáhlé rekonstrukci celého klášterního komplexu. V konventu vznikly městské byty, v kostele bylo vytvořeno zázemí pro kulturní akce (výstavy, koncerty) a kaple se staly vyhledávanými architektonickými památkami.

V bezprostřední blízkosti historického Ostrova začalo od roku 1947 vyrůstat zcela nové moderní město. Jeho vybudování bylo podmíněno nárůstem počtu pracovních sil do Národního podniku Jáchymovských dolů. V dolech se těžila strategická surovina – uranová ruda. Autorem a hlavním architektem nového městského celku byl akad. arch. Jaroslav Krauz. Nové město bylo vybudováno ve stylu SORELA, neboli socialistického realismu. Tento název je zkratkou tří slov Socialistický Realismus a Lakomý (Zdeněk Lakomý - architekt). Tato architektura je ve světě známá jako tradicionalismus a můžeme se s ní setkat i v jiných evropských zemích. Zahradní město v Ostrově se řadí mezi nejvýznamnější soubory SORELY v České republice.

Ostrov nabízí milovníkům sportu řadu možností k aktivnímu odpočinku. Cyklisté mohou využít cyklistickou stezku Ostrovské rondo (malý a velký okruh), cyklotrasu OstrovJáchymov, další možnosti cyklistických tras najdete zde.

Turistům je k dispozici také naučná stezka Ostrovsko a hornictví, která je součástí Stříbrné stezky vedoucí po české a německé straně hranice a začíná nedaleko ostrovského zámku. Má 5 zastavení a vede až do Vykmanova a byla vybudována v rámci mezinárodní turistické trasy Stříbrná stezka - Silberstrasse. V letní sezóně od 1.6.- 31.8. je možné navštívit koupaliště, často využívaný je také místní skatepark.

Rekonstrukce ostrovského zámku získala v soutěži Stavby Karlovarského kraje 2015 cenu odborné poroty i hejtmana Karlovarského kraje.

Poslední aktualizace: 12.6.2015
Město Ostrov - barevná mozaika architektonických stylů na mapě
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Příspěvky z okolí Město Ostrov - barevná mozaika architektonických stylů

Procházka zámeckým parkem Ostrov nad Ohří
Procházka zámeckým parkem Ostrov nad Ohří
Tipy na výlet
Vážení přátelé turistiky i Turistiky, tentokrát Vás pozvu na procházku…
0.4km
více »
Ostrov, kaple sv. Anny – Hrobní kaple.
Ostrov, kaple sv. Anny – Hrobní kaple.
Kaple
Kapli nechal postavit sasko – lauenburský vévoda Julius Jindřich. Se stavbou se začalo v roce 1644, ale k jejímu vysvěcení došlo až v roce…
0.5km
více »
Pohledová zeď ostrovského zámku.
Pohledová zeď ostrovského zámku.
Zámek
Při procházení Žižkovou ulicí od kostela k zámku se po pravé stra…
0.5km
více »
Ostrov, město barokních památek.
Ostrov, město barokních památek.
Tipy na výlet
Slovanská osada je poprvé připomínaná v roce 1207. Stála na pravé…
0.5km
více »
Letohrádek v zámeckém parku v Ostrově.
Letohrádek v zámeckém parku v Ostrově.
Letohrad
Při procházce parkem nelze minout Letohrádek, jednu z nejhezčích …
0.5km
více »
Ostrov, Staré náměstí.
Ostrov, Staré náměstí.
Náměstí
Město Ostrov v minulosti postihlo několik požárů. Jedním z nejhor…
0.5km
více »
Ostrov, kaple sv. Floriána.
Ostrov, kaple sv. Floriána.
Kaple
Kaple je součástí Posvátného okrsku, ve kterém se nacházejí tři k…
0.5km
více »
Ostrov, Bílá brána.
Ostrov, Bílá brána.
Drobné památky
Bílá brána je zajímavou památkou v areálu zámku, která byla původ…
0.5km
více »
Ostrov, socha sv. Jana z Nepomuku.
Ostrov, socha sv. Jana z Nepomuku.
Socha
Socha tohoto světce se v naší malé zemičce nachází jistě v každém…
0.5km
více »
Ostrov, kaple Panny Marie Einsiedelnské.
Ostrov, kaple Panny Marie Einsiedelnské.
Kaple
Při příchodu k Posvátnému okrsku je kaple prvním objektem, který …
0.5km
více »
Ostrov nad Ohří
Ostrov nad Ohří
Tipy na výlet
Rozhodli jsme se vyrazit na výlet do oblasti Podkrušnohoří, dá se říc…
0.5km
více »
Ostrov, klášterní kostel Zvěstování Panny Marie.
Ostrov, klášterní kostel Zvěstování Panny Marie.
Klášter
V jihozápadní části města Ostrova se nachází areál bývalého kláštera. Klášter byl založen v roce 1666 a stavělo se až do roku 1673. Rok poté byl…
0.5km
více »
Sloup se sousoším Nejsvětější Trojice v Ostrově
Sloup se sousoším Nejsvětější Trojice v Ostrově
Drobné památky
V centru historické části města Ostrov stojí před průčelím kostela sv. Michaela Archanděla na Malém náměstí sloup se sousoším…
0.6km
více »
Kostel sv. Michaela Archanděla v Ostrově
Kostel sv. Michaela Archanděla v Ostrově
Kostel
Původní gotický farní kostel, který byl zasvěcený sv. Mikuláši je v…
0.6km
více »
Sloup se sochou Panny Marie v Ostrově
Sloup se sochou Panny Marie v Ostrově
Socha
Na severním konci Starého náměstí v centru historické části města Ostrov stojí barokní sloup se sochou Panny Marie s Ježíškem. Jde o…
0.6km
více »
Stará radnice
Stará radnice
Radnice
Původně gotický objekt, pravděpodobný vznik budovy ve druhé polovině 14. století. Po požáru v r. 1567 objekt renesančně přestavěn, po r. 1795 up…
0.6km
více »
Ostrov nad Ohří (SORELA)
Ostrov nad Ohří (SORELA)
Místní část
Ostrov nad Ohří (SORELA) Město Ostrov leží v Karlovarském kraji na úpatí…
0.6km
více »
Ostrov, kostel sv. Michaela.
Ostrov, kostel sv. Michaela.
Kostel
Kostel patří mezi nejstarší sakrální památky města. První zmínka …
0.6km
více »
Ostrov
Ostrov
Zámek
Rozlehlý zámecký areál se nachází ve městě Ostrov na Karlovarsku. Zámecký…
0.7km
více »
Posvátný okrsek Ostrov- Klášterní areál
Posvátný okrsek Ostrov- Klášterní areál
Klášter
Klášterní areál byl vybudován ve druhé polovině 17.…
0.7km
více »
zavřít reklamu