Loading...

Město Klatovy

Tipy a novinky

Město Klatovy, založené Přemyslem Otakarem II. roku 1260, patří se svou bohatou historií mezi vzácné klenoty Čech. Nachází se v rozlehlé mělké kotlině na soutoku Úhlavy a Drnového potoka, sevřené na jihu šumavskými kopci. Klatovy jsou turistickou destinací s atraktivním historickým centrem obklopeným mohutnými hradbami s baštami a uprostřed s rozlehlým čtvercovým náměstím. Hned při první procházce centrem na Vás dýchne atmosféra dávných časů. Příkladem je - BAROKNÍ LÉKÁRNA U BÍLÉHO JEDNOROŽCE, v níž se návštěvníci seznámí s vývojem klatovského lékárenství a postupy při výrobě léků od 17. století až do roku 1966, kdy lékárna ukončila svoji činnost.

- Nejvýznamnější stavební památkou jezuitského řádu působícího v Klatovech v letech 1636 - 1773 je JEZUITSKÝ KOSTEL NEPOSKVRNĚNÉHO POČETÍ PANNA MARIE A SV.IGNÁCE, pod nímž jsou ukryty tajemné KATAKOMBY. Tato sakrální památka světového významu byla zřízena jako pohřebiště členů jezuitského řádu a důležitých osobností města. Do dnešní doby se dochovalo posledních 38 mumifikovaných těl.

- ČERNÁ VĚŽ se tyčí do výše 81 metrů. Ochoz v pátém patře, na který vede 226 schodů, nabízí výhled do okolí Klatov i na českou a bavorskou část Šumavy. Při cestě na vrchol můžete obdivovat zvon nazývaný "Vondra".

- VLASTIVĚDNÉ MUZEUM DR.HOSTAŠE bylo založeno vlastivědným nadšencem a pozdějším klatovským starostou JUDr. Karlem Hostašem. Prostory mapují zajímavou formou prostřednictvím vystavovaných exponátů jednotlivé etapy vývoje města od pravěku až po současnost.

- BÍLÁ VĚŽ je bytostně spjata s ARCIDĚKANSKÝM KOSTELEM NAROZENÍ PANNY MARIE, jemuž sloužila jako zvonice a též byla vstupní bránou k městskému hřbitovu. Kostel patří mezi nejstarší historickou památku města ze 13.století. Po roce 1685, kdy byl na hlavní oltář umístěn zázračný obraz Panny Marie Klatovské, se kostel stává významným poutním místem.

- Za zmínku stojí i DOMINIKÁNSKÝ KOSTEL SV.VAVŘINCE, postavený v letech 1694 - 1709. Dnes je kostel využíván k výstavním účelům.

K městu Klatovy se pojí dva přívlastky - "Město karafiátů" a "Brána Šumavy". S prvním přívlastkem je spjat rok 1813 dovezením semínek karafiátů rytmistrem a Josefem Volšanským z Francie, který je zde začal pěstovat. Dlouhodobé zušlechťování karafiátů se stalo pro Klatovy tradicí. Každoročně během Klatovské pouti (2.víkend v červenci) probíhá výstava v zahradě naproti muzeu.

Pro důkaz, že Klatovy=brána Šumavy stačí vystoupat na Černou věž, kde se přesvědčíme, že významné české pohoří Šumava je opravdu nedaleko.

Více informací na www.klatovy.cz.

Poslední aktualizace: 1.7.2012
Město Klatovy na mapě
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu