Loading...

Lidice žijí!

Tipy a novinky

Památník Lidice ve Středočeském kraji je unikátní soubor moderního muzea, parku, galerie výtvarného umění a pietních míst. Součástí památníku je největší růžový sad v České republice. Stálá multimediální expozice v muzeu, v České republice jediná svého druhu, využívá špičkové technologie a kombinuje informační stránku se silným působením na emoce návštěvníků.

V Lidické galerii je k vidění stálá expozice unikátního souboru výtvarných darů pro Lidice. Její těžiště tvoří německé avantgardní umění, jelikož sem zásadním způsobem přispěl berlínský galerista René Block, který v roce 1967 shromáždil soubor děl tehdy mladých umělců: Josepha Beuyse, Gerharda Richtera, Sigmara Polkeho, Wolfa Vostella, Konrada Luega a dalších. Dalším významným celkem je československé umění 60. let, zastoupeny jsou sestry Válovy, František Gross, Eva Kmentová nebo Adolf Hoffmeister.

Posláním Památníku Lidice je úsilí o ochranu života a lidských práv lidí v oblastech postižených ozbrojenými konflikty, potírání politického extremismu jako podhoubí pro vznik válečných konfliktů a uchování vzpomínky na místa, kde se nevinní lidé stali obětí válečných zločinů. Zdrojem tohoto poslání je vzpomínka na vyhlazení obce Lidice a utrpení jejích občanů, kteří se dne 10. června 1942 stali obětí nacistického násilí, a zachování jména Lidice jako celosvětového symbolu obětí válečných zločinů.

Památník Lidice spravuje i další pietní místa v ČR, a to Národní kulturní památku Ležáky a Kulturní památku Lety u Písku v místě bývalého koncentračního tábora.

www.lidice-memorial.cz

Poslední aktualizace: 24.2.2012
Lidice žijí! na mapě
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu