Loading...

Léto s párou 2014 v Třešti

Tipy a novinky

Během letních prázdnin se na železniční trati číslo 227 pravidelně konají jízdy nostalgickým parním vlakem. Z Telče do Kostelce a zpět se zastávkou v Třešti se mohou zájemci letos projet hned čtyřikrát. Historický vlak potáhne lokomotiva 213.901, která byla vyrobená v ČKD Praha přesně před 60 lety.

Provoz na akci, která je z velké části spolufinancována z prostředků Evropské unie prostřednictvím projektu DY-THA rail, zajišťují také v tomto roce Jindřichohradecké místní dráhy a jednotlivá města a obce podél trati organizují kulturní program.

Město Třešť připravilo vystoupení Zatrestbandu ve svém Orchestrijónu a koncert kapely Laura a její tygři, dvě zábavná odpoledne (26. 7., 9. 8.) a koncert místní country kapely Spol. (23. 8. 2014).

V rámci projektu Dy-Tha rail 12. 7. 2014 Město Třešť pořádalo největší akci letošního roku na třešťském vlakovém nádraží. Přímo párou totiž přijela kapela Laura a její tygři, kterou umělci na peronu nahnali do speciální klece. Tu pak zapřaženou za atraktivně vypadající traktůrek, odvezl kapelu v kleci přímo na pódium. Už jen samotný příjezd kapely byl mimořádným zážitkem. Laura ale rovněž přichystala překvapení – přivezla s sebou hosta, a to zpěvačku Lenku Novou. Po jejich hodinovém koncertě se návštěvníci přemístili k zvláštnímu pódiu, z dílny Petra Píši, kapelníka Zatrestbandu a tvůrce hudebně-divadelní produkce projektu Orchestrijón. Ten je vlastně pojízdným pódiem, které v sobě skrývá spoustu zvláštností a mechanismů. Zařízení funguje bez elektřiny, celou mechanikou totiž pohybují technici pomocí velkých klik. Orchestrijón byl doplněn divadelním kouskem s Jakubem Škrdlou a dalšími herci, živě jim k tomu hrál orchestr Zatrestband. Po Orchetrijónu se až do odjezdu vlaku, tedy do půl dvanácté v noci, diváci bavili s písničkami Zatrestbandu. Na akci bylo možné také přijet speciálně vypraveným vláčkem.

Další dvě akce na nádraží se budou konat vždy v dvoutýdenním intervalu v odpoledních hodinách a zaměří se spíše na rodiny s dětmi. V sobotu 26. července se konalo Zábavné odpoledne Divadelního souboru Jana Lišky z Třeště. Ti si na pomoc přizvali Divadlo Pinder. Zahrál a zazpíval všem divákům od 0 do 100 let, vyřádil se a prozradil i některé kouzelnické triky... Milan "Fugas" Pinder a Alena Veliká. Kromě dovádění s divadlem byly také připraveny soutěže a hry pro děti a malování na obličej.

O dva týdny později, v sobotu 9. srpna, bude možné prožít další Zábavné odpoledne, tentokrát pod taktovkou Divadelního souboru Karla Čapka z Třeště. Rovněž oni nebudou na nádraží v čase od 13.30 do 16.30 hod. sami. O pořad Projížďka kouzelným vlakem se postará Magické divadlo Míly a Toma, zahraje Karel Gott revival a chybět nebudou dílničky pro pilné ručičky. Pára v tento den pojede v těchto časech: Telč (12.40) - Třešť (13.18; 13.30) - Kostelec (13.48; 14.05) - Třešť (14.23; 16.30) - Telč (17.07).

Poslední akce v rámci projektu DY-THA rail se bude konat opět po 14 dnech, a to v sobotu 23. srpna. Parní vlak se opět vydá na cestu z Telče do Kostelce a zpět se zastavením v Třešti. Jízdní řád je stanoven na tyto časy: Telč (12.40) - Třešť (13.18; 13.30) - Kostelec (13.48; 14.05) - Třešť (14.23; 16.30) - Telč (17.07). Od 13.30 do 16.30 hod.

Odpoledne na nádraží zpříjemní místní country kapela Spol. Tímto koncertem se uzavře Léto s párou 2014 v Třešti.

Po všechny dny, kdy budou na nádraží probíhat kulturní akce, je možné bezplatně navštívit expozici Svět modelů, která byla slavnostně otevřena v roce 2012. Třešťský modelářský nadšenec Vladimír Balík po celý svůj život skládal plastikové modely vojenské techniky. Za svůj život jich složil více jak 700 kusů. Svoji unikátní sbírku daroval Městu Třešť, které pro výstavu zajistilo prostor přímo v drážní budově. Návštěvník zde uvidí modely armády Československa, Německa, Velké Británie, Ruska nebo Ameriky včetně jejich leteckých složek.

Další možností, jak využít čas strávený na vlakovém nádraží v Třešti, je návštěva depozitáře Historického radioklubu československého. Stálá expozice historické radiotechniky se nachází v budově bývalého sila. K vidění jsou rozhlasové a televizní přijímače, telefony a další výrobky od počátku vzniku podniku Tesla. Tak trošku zavzpomínat a obdivovat lze i dobová rádia, magnetofony či televizory, které se běžně používaly v domácnostech. Ve dnech, kdy se pojedou přes Třešť nostalgické jízdy párou, bude do expozice Tesly vstup zdarma.

Tradiční a veřejnosti velmi oblíbené parní jízdy historickým vlakem mají pro letošní rok novinku. Cestující, kteří zakoupí ve vlaku jízdenku, získají celou řadu zvýhodnění, po předložení jízdenky se tak můžete těšit např. na volný vstup na Věž sv. Ducha či do Městské galerie v Telči, dále do synagogy v Třešti, na výstavu v Městském muzeu a galerii v Dačicích nebo do Městského muzea ve Slavonicích.

Poslední aktualizace: 30.7.2014
Léto s párou 2014 v Třešti na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Příspěvky z okolí Léto s párou 2014 v Třešti

Moravská Dyje
Moravská Dyje
Řeka
Moravská Dyje pramení asi 4 km jihovýchodně od Třeště ve výšce 635 m…
0.2km
více »
Třešť
Třešť
Město
Třešť leží ve Východních Čechách, jihozápadním směrem od města Jihlava.…
0.2km
více »
Třešť - vězeňský dvůr
Třešť - vězeňský dvůr
Památník
Pietní místo Vězeňský dvůr, kde bylo 7. května 1945 zavražděno 33…
0.3km
více »
Největší sluneční hodiny v Třešti
Největší sluneční hodiny v Třešti
Zajímavost
Na zrekonstruovaném náměstí T. G. Masaryka (2002) v Třešti najdete jedny z…
0.3km
více »
Expozice Spolku přátel betlémů v Třešti
Expozice Spolku přátel betlémů v Třešti
Muzeum
Od prosince 2003 je ve dvorním traktu domu J. A. Schumpetera celo…
0.3km
více »
Třešť - Bývalá židovská synagoga
Třešť - Bývalá židovská synagoga
Ostatní
Empírová synagoga byla vystavěná po velkém požáru z 2. října 1824, který…
0.3km
více »
Třešť
Třešť
Zámek
Rozsáhlý zámek se nachází ve městě Třešť na Jihlavsku v kraji…
0.3km
více »
Muzeum motocyklů v Třešťi
Muzeum motocyklů v Třešťi
Muzeum
Muzeum motocyklů Soukromé Muzeum motocyklů a zajímavostí v Třešti vzniklo na podnět Jaromíra Menčíka na Čenkovské ulici č.p. 34 v Třešti v soukromých prostorách. Obsahuje…
0.4km
více »
Třešť - město betlémů
Třešť - město betlémů
Tipy na výlet
Do Třeště je nejlepší dojet autem. Ze severu od Jihlavy po silnici II. tř.…
0.4km
více »
Muzeum Vysočiny, pobočka Třešť
Muzeum Vysočiny, pobočka Třešť
Muzeum
V 1. patře Schumpeterova domu sídlí od roku 2003 pobočka Muzea Vysočiny. V…
0.4km
více »
Třešťský potok
Třešťský potok
Potok
Třešťský potok je pravostranný přítok řeky Jihlavy. Potok pramení na svahu Míchova vrchu (786 m) v nadmořské výšce 735 m. Délka toku…
0.5km
více »
Třešť - Farní kostel sv. Martina
Třešť - Farní kostel sv. Martina
Kostel
Nejstarší architektonickou památkou ve městě je farní kostel sv. Martina.…
0.7km
více »
Třešť - Hřbitovní kaple
Třešť - Hřbitovní kaple
Kaple
K významným památkám ve městě bezesporu patří i pseudorenesanční hrobní…
0.7km
více »
TESLA aneb stálá expozice historické radiotechniky v Třešťi
TESLA aneb stálá expozice historické radiotechniky v Třešťi
Muzeum
TESLA aneb stálá expozice historické radiotechniky v Třešťi …
0.9km
více »
Třešť - Svět modelů
Třešť - Svět modelů
Muzeum
Svět modelů V budově hlavního vlakového nádraží v Třešti se…
1km
více »
Třešť -  po stopách historie a poznání
Třešť - po stopách historie a poznání
Trasa
Třešť -  po stopách historie a poznání  Nenáročná, ale…
1km
více »
Na lesní hrad Roštejn
Na lesní hrad Roštejn
Trasa
Trasa vede od železnční zastávky v Hodicích do obce, kde naváže na zelenou značku a po ní pokračuje rázovitou podhorskou krajinou k…
2.1km
více »
Jelení hora
Jelení hora
Socha
Vydejte se na procházku na Jelení horu, kde si na jejím vrcholu můžete…
3km
více »
Turistické rozcestí Pouště
Turistické rozcestí Pouště
Rozcestí
Nachází se v místech bývalé osady Pouště a prochází jím zeleně značená turistická cesta. Jedním směrem jde k prameni Moravské Dyje, do…
3.2km
více »
Velký Špičák
Velký Špičák
Kopec
Výrazný zalesněný kopec tyčící se severovýchodně od Třeště. Je vděčným c…
3.3km
více »
zavřít reklamu