Loading...

Hranice – město, které je škoda nenavštívit

Tipy a novinky

Hranice patří k městům, kde se kloubí minulost zastoupená zrekonstruovaným historickým jádrem, s moderní výstavbou i unikátními přírodními zajímavostmi v okolí. Město se rozkládá převážně na pravém břehu řeky Bečvy a jeho historické jádro je sevřeno říčkami Velička a Ludina. Centru vévodí pozdně renesanční zámek s nádhernými arkádami a zastřešenou dvoranou, kostel Stětí sv. Jana Křtitele na Masarykově náměstí a věž Staré radnice, která slouží jako rozhledna. Mezi další dominanty patří i židovská Synagoga, kde je umístěna galerie, dále rozsáhlý areál rakousko-uherských vojenských škol,(dnes kasárna generála Zahálky), či hranické železniční viadukty, jejichž nejstarší část pochází z přelomu 19. století. Město se může chlubit i nově zrekonstruovanou Zámeckou zahradou v centru nebo také opraveným parkem Sady Čs. Legií na druhém břehu Bečvy. K tomu, aby byl ve městě dostatek zeleně, přispívá také Arboretum Střední lesnické školy.

V bezprostředním sousedství města se na obou březích řeky Bečvy rozprostírá krasový útvar Hranický kras, který se může chlubit dvěma pozoruhodnými přírodními výtvory. Jednak jsou to Zbrašovské aragonitové jeskyně, nejteplejší jeskyně v Česku a Hranická propast. Ta je nejen bezkonkurenčně nejhlubší propastí v České republice, ale patří i mezi nejhlubší zatopené sladkovodní jeskyně na světě. Momentálně je těsně druhá, ale její definitivní hloubka ještě nebyla změřena. Propast má suchou část, hlubokou 69,5 m. Polský potápěč Krysztof Starnawski naměřil v roce 2014 v Hranické propasti hloubku 384 metrů. Celková potvrzená hloubka suché i mokré části je tedy minimálně 453,5 m (384 + 69,5). Hranická propast by vzhledem k mocnosti zdejších vápenců mohla dosáhnout hloubky i přes - 700 m.

Hranickému krasu vděčí za svůj věhlas i Lázně Teplice nad Bečvou s minerálními prameny. Jako připomínka strategického významu Moravské brány se nedaleko Hranic vypíná mohutný hrad Helfštýn, jeden z nejrozsáhlejších a nejnavštěvovanějších hradů v České republice.

Kromě těchto stavebních a přírodních památek má město Hranice a okolí ještě řadu dalších lákadel. Můžete se vydat po stopách vodních i větrných mlýnů, vyhledávat skvosty předválečné architektury, vyrazit za kulturou nebo za sportem. V rozhodování, jak s volným časem nejlépe naložit, vám nejlépe pomůže Informační centrum, které sídlí přímo na hranickém zámku.

Pozvánky

Zcela nové prostory hranického Muzea se od dubna otevřely v přízemí hranického zámku (Pernštejnské nám. 1.). V jedné ze dvou nevyužívaných místností v přízemí zámku byl umístěn nový model historického jádra města v 18. století od truhláře, archeologa a modeláře Stanislava Miloše. Model je zpracován v měřítku 1:200 a měří zhruba 3,5 metru na délku a 1,5 metru na šířku a skrývají se za ním stovky hodin pečlivé práce. V druhé z místností budou probíhat tematické výstavy, první z nich je věnována 260. výročí narození významného hranického buditele, malíře, lékaře a spisovatele Josefa Heřmana Agapita Galllaše.

Do Hranic přijede v květnu Karel IV.

Údajnou návštěvu Jana Lucemburského se svým synem Karlem na Hranické tvrzi si v květnu připomenou Hranice. Město se tak zapojí do oslav 700. výročí narození Karla IV. V sobotu 14. května se tak Zámecká zahrada vrátí v čase o několik set let zpátky. Ve 14 hodin sem dorazí dobový průvod v čele s Janem Lucemburským a budoucím králem Karlem. Celá zahrada se promění ve středověké ležení plné dobových řemesel. Na podiu zde vystoupí dobové tanečnice, hudebníci, kejklíři, žongléři. Velká část programu bude určena dětem. Čeká je výstava o tehdejší módě, komentované prohlídky i dobové hry, například střelba z luku, či kuše nebo jízda na koni. Zaujmou i ukázky sokolníků, nebudou chybět středověké zbraně. Program zakončí ohňová show.

Poslední aktualizace: 18.4.2016
Hranice – město, které je škoda nenavštívit na mapě
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu