Loading...

Honest Guide aneb kluci z Prahy na výletě v horách

Tipy a novinky

Opusťme města a vyrazme do hor! Tak zní heslo Kluků z Prahy, které možná znáte také jako Honest Guide. Janek Rubeš a Honza Mikulka – pražská dvojka, která nás na youtube baví už nějaký ten pátek. A tak jsme moc rádi, že přijali naše pozvání a zavítali k nám do Libereckého kraje. Možná si říkáte, proč až teď na podzim, proč ne ve slunečném létě? Kluci si totiž dali za úkol, představit vám, jak to u nás krásně vypadá i mimo sezónu a že cestovat se dá, i když venku zrovna není 30 stupňů. Za nás se jim to povedlo na jedničku s hvězdičkou, ale co na jejich putování říkáte vy?

Jako první si tahle dvojka vybrala Vyhlídku Špičku na Malém Špičáku. Kromě zvláštního tvaru připomínající obrácený bob nebo lžíci je ale velmi specifická i svým povrchem, který je zakřivený. Na něm je zrcadlený obraz deformovaný, barvy a odlesky se kroutí a mísí. A jak sami naši cestovatelé poznali, zážitek z pohledu na tuto stavbu tak nikdy není stejný.

Od vyhlídky se teď společně s nimi přesuneme o kousek dál. Konkrétně k Majáku a Muzeu Járy Cimrmana v Příchovicích. Zajímavostí je, že tenhle maják je nejvýše postaveným na celém světe – nachází se totiž 800 m.n.m.! Dole, v jeho patě, je pak již zmiňované muzeum. A vy můžete hádat, který zdejší exponát kluky nejvíce pobavil. Byla to snad turistická hůl s držadlem, půllitr se zvonkem pro přivolání obsluhy, vypouštěcí talíř, lžíce hladomorka, anebo snad přenosná rozhledna? Stavbu navrženou architektem a profesorem Martinem Rajnišem vybudovali majitelé zdejšího rekreačního areálu U Čápa, kde mimochodem i výborně vaří.

Věděli jste, že na Rokytnici nad Jizerou nově dohlíží čtyřčlenná skupina strážců, postav z erbu města, kteří jsou na Hlídce na Stráži? V tomhle případě mlha ani déšť neubírají na kráse a kouzlu tohoto místa. A tak není divu, že i Janek s Honzou se vydali právě sem a pokořili všechny čtyři Hlídky. My jsme zvědavý, kterou pokoříte vy, budete to Liška, Medvěd, Ovce nebo Horník?

A protože naši nový průvodci vědí, že Liberecký kraj je bohatý na sklářské umění, zastavili se i u našich sklářů v Harrachově a v Poniklé. Sklárna Novosad & syn je nejstarší sklárnou na světě. Letos oslavila neuvěřitelných 308 let a to už je obdivuhodná tradice, nemyslíte? Přímo z restaurace je vidět místním sklářům až pod ruce. No a když hezky poprosíte, možná vás, stejně jako Janka, nechají i fouknout do skla. Druhou sklářskou zastávkou se stala ještě prodejna a dílna firmy Rautis. Zde se kluci setkali s jedinečným řemeslem foukání skleněných perlí a výroby perličkových vánočních ozdob, jejichž proces výroby byl dokonce zapsán na seznam UNESCO. No kde jinde, než právě u nás, se setkáte s takovou tradicí?

Konec této výpravy završíme společně s Jankem a Honzou na Mumlavských vodopádech. Na vodu nejbohatší vodopád v Krkonoších se hlučně řítí po celé šířce koryta a padá až do hloubky cca deseti metrů. Že se jedná o nejnavštěvovanější vodopády v České republice vás kolikrát přesvědčí množství turistů. Když ale dáte na tip Kluků z Prahy a vydáte se sem třeba na podzim, příjemně vás překvapí!

Výhoda cestování mimo sezónu je patrná. Užijeme si místa sami a parkoviště nejsou přeplněná – no prostě klidná pohoda. A my děkujeme Klukům z Prahy, že nám tuhle parádu představili! A jestli vás zajímají další podzimní a zimní tipy, koukněte i na naše sociální sítě, kde jsme jako REGION LIBEREC.

Poslední aktualizace: 4.12.2021
Honest Guide aneb kluci z Prahy na výletě v horách na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Příspěvky z okolí Honest Guide aneb kluci z Prahy na výletě v horách

Podzim v Jizerských horách
Podzim v Jizerských horách
Tipy a novinky
Podzim v Jizerských horách, to zní jako skvělý nápad! V létě i v …
0.3km
více »
Kde si užít velikonoční zvyky a tradice v Libereckém kraji?
Kde si užít velikonoční zvyky a tradice v Libereckém kraji?
Tipy a novinky
Začalo nám jaro a s ním se blíží i svátky Velikonoc – jedny z…
0.3km
více »
Liberec – Městské lázně Františka Josefa I.
Liberec – Městské lázně Františka Josefa I.
Dům, budova
Někdejší lázeňská budova právem patří mezi nejvýznamnější liberecké památkově chráněné objekty. Postavena byla v letech 1899 až 1902 z prostředků sp…
0.4km
více »
Liberec – galerie Lázně
Liberec – galerie Lázně
Muzeum
Označíme-li libereckou galerii Lázně za standardní oblastní galeri…
0.4km
více »
Městské lázně v Liberci
Městské lázně v Liberci
Dům, budova
V Liberci na křižovatce ulic Masarykovy a Vítězné se nachází budova městských lázní, dříve lázně Františka Josefa I., které jsou…
0.4km
více »
Kluci z Prahy na výletě v Jizerkách
Kluci z Prahy na výletě v Jizerkách
Tipy a novinky
Janek Rubeš a Honza Mikulka – pražská dvojka, kterou snad každý zná…
0.5km
více »
Kudy a jak nejlépe na Ještěd?
Kudy a jak nejlépe na Ještěd?
Tipy a novinky
Při návštěvě Libereckého kraje a Liberce málokdo vynechá výstup na…
0.5km
více »
Oblastní galerie Liberec
Oblastní galerie Liberec
Muzeum
Vážení přátelé Turistiky i turistiky,rád bych Vás pozval k návštěvě…
0.5km
více »
Technické muzeum v Liberci
Technické muzeum v Liberci
Muzeum
Technické muzeum Liberec je soukromé a bylo otevřeno 6. září 2014. Nachází…
0.5km
více »
Hrady a zámky v Libereckém kraji otevírají své brány
Hrady a zámky v Libereckém kraji otevírají své brány
Tipy a novinky
Rok se s rokem sešel a je tu opět duben, kdy většin…
0.5km
více »
zavřít reklamu