Loading...

Festival vína Český Krumlov® nabídne desítky vinařských a gastronomických zážitků

Tipy a novinky

Vynikající vína s gastronomickými a kulturními zážitky již pátým rokem mistrně spojuje Festival vína Český Krumlov®, který od 21. října do 26. listopadu opět nabídne obyvatelům a návštěvníkům města přehlídku tuzemských i zahraničních vín, podzimní oslavu Svatomartinských vín, gastronomické lahůdky, ale také přátelská setkání se znalci vína. Program festivalu svou účastí ozdobí přední český odborník v oboru vinařství Miloš Michlovský, slovenskýenolog a vinař Fedor Malík,uznávaní sommeliéři Tomáš Brůha, Ivo Dvořák, Klára Kollárová, Jiří Mecner, Michal Šetka či vyhlášený francouzský enolog prof. Christoph Garnier.

Festival vína Český Krumlov bude letos zahájen v pátek 21. října v 15:00 hod. slavnostní výsadbou vinné révy na terasách u zahradního domku - ateliéru Egona Schieleho. Organizátoři festivalu tak úspěšně pokračují ve svém předsevzetí vrátit postupně vinnou révu v Českém Krumlově do míst, kde ji v minulosti pěstovali již naši předkové. „Před dvěma lety jsme na doporučení vinařů vysadili v klášterní zahradě hybridní odrůdu Solaris, na což bychom rádi navázali výsadbou dalších několika desítek hlav této odrůdy a rozšířili tak vloni založenou viničku u zahradního domku - ateliéru Egona Schieleho,“ sděluje Miroslav Reitinger z Českokrumlovského rozvojového fondu, jednoho z pořadatelů festivalu.

Foto: Bekmen

Pro návštěvníky festivalu připravili letos organizátoři překvapení. „Když jsme před dvěma lety sázeli v klášterní zahradě na Tramínu prvních 50 hlav vinné révy, slíbili jsme, že za dva roky otestujeme první vzorky moštu. Velmi nás těší, že naše vinice dobře prosperuje a my dnes můžeme dostát svému slovu. A protože jsme názoru, že budoucí víno z krumlovských viniček si zaslouží svou vlastní etiketu, jejíž návrh navíc vznikne přímo v místě, oslovili jsme již v letošním roce krumlovskou Střední uměleckoprůmyslovou školu sv. Anežky České a nabídli studentům možnost kreativně se vyjádřit,“ říká Miroslav Reitinger. Ředitel školy Martin Busta nápad uvítal: „Oslovení naší školy pořadateli Festivalu vína Český Krumlov s úkolem navrhnout etikety pro budoucí krumlovská vína nás velmi potěšilo. Líbí se nám propojení nově vznikající tradice v místě působení naší školy, a to téměř doslova, když první vinice úspěšně vzkvétá v těsné blízkosti části naší školy v areálu Klášterů. To, že výsledky práce našich studentů organizátory nadchly, je velkým povzbuzením pro žáky i pedagogy v jejich budoucí práci“. Z několika návrhů, které studenti navrhli, vybrali organizátoři dva, které nejlépe vystihují představy o spojení révy, vína a Českého Krumlova. „Vybrané etikety letos představíme na speciální edici vína odrůdy Solaris z vinařství Volařík, kterou si budou moci zájemci zakoupit při slavnostní výsadbě na terasách u zahradního domku - ateliéru Egona Schieleho v den zahájení letošního ročníku festivalu a také poté při vítání sv. Martina na náměstí Svornosti a na Zámecké slavnosti vína v Zámecké jízdárně,“ doplňuje Miroslav Reitinger.

Jedním z generálních partnerů festivalu je společnost Premier Wines & Spirits, která na český trh dodává již více než 20 let kvalitní vína a ušlechtilé destiláty z celého světa. Ve snoubení těch nejlepších vín ze čtyř významných vinařských oblastí z portfolia největšího obchodníka s vínem a špičkové gastronomie ze surovin typických pro dané oblasti se ponese Zahajovací večer s Premier Wines & Spirits v unikátních prostorech Klášterů Český Krumlov. „Na celkem čtyřech zastaveních představíme 16 vzorků prvotřídních vín z Francie, Rakouska, Německa a Itálie, která si budou moci přítomní vychutnat ve spojení s gastronomickou přehlídkou v podání českokrumlovských a jihočeských šéfkuchařů,“ popisuje Andrea Kotašková ze společnosti Premier Wines & Spirits.

Foto: Bekmen

V pátek 11. 11. v 11:11 hod. budou moci obyvatelé i návštěvníci Českého Krumlova společně sledovat na náměstí Svornosti již tradiční příjezd sv. Martina, který přiveze Svatomartinské víno a zahájí Svatomartinské hodování.„Možnost společně ochutnat první víno roku a k tomu tradiční svatomartinskou husu využívá každým rokem stále více nejen místních obyvatel,“ sděluje Pavel Fučík ze Sdružení cestovního ruchu Český Krumlov, druhého z pořadatelů festivalu. Při otvírání Svatomartinských vín zahraje skupina Cimballica, která se postará rovněž o úžasnou atmosféru večerní Svatomartinské veselice v hostinci Depo. Svatomartinské víno z náměstí Svornosti poputuje do desítky krumlovských restaurací, které budou svým hostům nabízet od pátku 11. listopadu až do neděle 20. listopadu Svatomartinské víno a menu.

Foto: Bekmen

Oblíbená Zámecká slavnost vína, která se bude konat v sobotu 19. listopadu, představí 30 vinařství z tuzemska i zahraničí. V rámci degustační a prodejní přehlídky vín budou moci zájemci ochutnat přes 300 vzorků výborných vín a zakoupit vína za zvýhodněnou festivalovou cenu. „Velice nás těší, že kromě tradičních hvězdných vinařství Volařík, Reisten či Sonberk budeme moci letos návštěvníkům Zámecké slavnosti vína představit také další neméně hvězdná vinařství, jako např. Zámecké vinařství Bzenec, které získalo titul Vinařství roku 2015, vinařství Vinselekt Michlovský či dynamicky se rozvíjející vinařství Trávníček a Kořínek,“ uvádí Pavel Fučík. Kromě tuzemských vín budou mít možnost návštěvníci ochutnat také výběr vín od společnosti Premier Wines & Spirits, která představí své portfolio ze Španělska, Itálie, Francie a Německa, a vína několika rakouských vinařství.

Program Víno & Gastronomie & Kultura, který bude probíhat po celou dobu festivalu, nabídne desítku možností přátelského posezení u sklenky vína s uznávanými sommeliéry a vinaři. „Festival vína u nás v Českém Krumlově je především o setkávání s milovníky a znalci vína,“ vysvětluje Václav Pecha ze Sdružení cestovního ruchu Český Krumlov a dodává: „Ve spolupráci s místními provozovateli restaurací jsme proto připravili bohatý program, který zaujme a potěší každého návštěvníka festivalu.“

Foto: Bekmen

Novinkou letošního programu jsou dva tematické národní večery: O historii, současnosti a budoucnosti vinné kultury a vinohradnictví v České republice a na Slovensku budou v průběhu večera Česko-Slovensko vyprávět významné osobnosti z moravského vinařství Vinselekt Michlovský a slovenského vinařství Fedor Malík & syn. Hosté tohoto večera se mohou těšit na jedinečnou oslavu chutí špičkových vín obou excelentních vinařství v harmonickém spojení s tradičními českými a slovenskými pokrmy.

Večer plný tónů, slunce a vůní společně s ochutnávkou lahodných vín země proslavené flamencem a corridou nabídne poté Španělský večer. „V rámci programu Víno & Gastronomie & Kultura však budou moci zájemci ochutnat také moravská vína, oceněná na respektovaných vinařských soutěžích, vína z více než 2.000 let staré francouzské vinařské oblasti Côtes du Rhône, vína z německého Pfalcu či San Gimignana v Toskánsku, vína z dílny osobitého vinaře Jindřicha Kadrnky a domácí sýry ze sýrárny Klimeš a mnoho dalšího,“ dodává na závěr Václav Pecha.

Více informací naleznete na www.festivalvinack.cz, sledovat můžete také facebookovou stránku Festivalu vína Český Krumlov na www.facebook.com/festivalvinack.

Vstupenky na Zámeckou slavnost vína a akce konané v rámci programu Víno & Gastronomie & Kultura mohou zájemci zakoupit v Infocentru Český Krumlov, příp. je lze rezervovat on-line na www.ckrumlov.cz/tickets.

Poslední aktualizace: 10.10.2016
Festival vína Český Krumlov® nabídne desítky vinařských a gastronomických zážitků na mapě
Autor: Bekmen
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Příspěvky z okolí Festival vína Český Krumlov® nabídne desítky vinařských a gastronomických zážitků

Český Krumlov
Český Krumlov
Fotogalerie
Doba rozkvětu tohoto malebného města je spojena s vládou pánů z Rožmberka …
0.1km
více »
Český Krumlov a jedna příjemná divadelní kavárna Café Antré
Český Krumlov a jedna příjemná divadelní kavárna Café Antré
Rady a tipy
Asi dvě stě metrů nad náměstím…
0.1km
více »
Letní den v Českém Krumlově
Letní den v Českém Krumlově
Tipy na výlet
Jeden den o letošních prázdninách jsme se rozhodli strávit v Českém…
0.2km
více »
Kostel sv. Martina v Českém Krumlově
Kostel sv. Martina v Českém Krumlově
Kostel
Původně dřevěná hřbitovní kaple byla roku založena 1585 společně s…
0.2km
více »
Městský park v Českém Krumlově
Městský park v Českém Krumlově
Park
Místo, kde se park nachází, užívali původně obyvatelé města k hospodářským…
0.2km
více »
Český Krumlov
Český Krumlov
Město
Český Krumlov je pěkné historické město, které leží v Jižních Čechách,…
0.3km
více »
Český Krumlov – sousoší Kalvárie
Český Krumlov – sousoší Kalvárie
Socha
Prohlásíme-li českokrumlovskou Kalvárii za barokní památku pocházející z roku 1996, poklepou si zřejmě mnozí na čelo. A přesto to bu…
0.3km
více »
Český Krumlov a kostel sv. Víta
Český Krumlov a kostel sv. Víta
Kostel
Kostel sv. Víta je pozdně gotická trojlodní stavba pocházející z období…
0.3km
více »
Český Krumlov – kostel sv. Víta
Český Krumlov – kostel sv. Víta
Kostel
Tolik obdivované panorama jihočeské rožmberské perly jménem Český…
0.3km
více »
Začátek prázdnin v Českém Krumlově
Začátek prázdnin v Českém Krumlově
Tipy na výlet
Do Českého Krumlova, vlakem. Důvod je prostý, v ne příliš vzdálen…
0.3km
více »
Český Krumlov.
Český Krumlov.
Město
Název  města Krumlov pochází z německého výrazu "Krumme Aue", který je…
0.3km
více »
Český Krumlov a Pražírna kávy IDEÁL
Český Krumlov a Pražírna kávy IDEÁL
Rady a tipy
V Českém Krumlově jsme objevili mnoho zajímavých míst. Například tam, kde…
0.3km
více »
Český Krumlov a restaurace U Dwau Maryí
Český Krumlov a restaurace U Dwau Maryí
Rady a tipy
Tato příjemná restaurace se nachází v jednom z historických domů ve čtvrti…
0.3km
více »
Český Krumlov - památky
Český Krumlov - památky
Tipy na výlet
V Českém Krumlově jsem byla několikrát (naposledy ale v roce 2011),…
0.4km
více »
Grafitový důl pod Českým Krumlovem
Soutěž 1 bod
www.turistikaprozivot.cz
Grafitový důl pod Českým Krumlovem
Technická památka
V okolí Českého Krumlova se těžilo stříbro, zlato, a řada dalších kovů, nerostů a hornin včetně tuhy. Prohlídka Grafitového dolu v…
0.4km
více »
Pivovar Eggenberg
Pivovar Eggenberg
Technická památka
Pivovarnictví v Českém Krumlově sahá do hluboké historie tohoto města. K…
0.4km
více »
Český Krumlov – náměstí Svornosti, skutečné historické centrum města
Český Krumlov – náměstí Svornosti, skutečné historické centrum města
Náměstí
Jednou z nejzajímavějších a nejnavštěvovanějších částí „unescového“…
0.4km
více »
Výlet do jižních Čech - Český Krumlov a okolí.
Výlet do jižních Čech - Český Krumlov a okolí.
Zámek
Opět jsme se vrátili do krásného koutu naší vlasti - do jižních Čech.…
0.4km
více »
Český Krumlov - Slavnosti pětilisté růže
Český Krumlov - Slavnosti pětilisté růže
Cestopisy
STŘÍPKY ZE  SLAVNOSTÍ PĚTILISTÉ RŮŽE - VIDEOKLIP   Hurá akce – nej…
0.4km
více »
Muzeum vltavínů
Muzeum vltavínů
Muzeum
Věděli jste, že vltavíny jsou jediným drahokamem na světě, který vznikl dopadem kosmického tělesa na Zemi? A že ten meteorit dopadl do dnešní…
0.4km
více »
zavřít reklamu