Loading...

Destinační agentura České středohoří zve na poslední jízdy do Podřipska a Kokořínska

Tipy a novinky

Destinační agentura České středohoří zve na poslední jízdy Cyklobusu i pro pěší do Českého středohoří, Podřipska a Kokořínska. Vyjíždí každý víkend až do 7. září podle pravidelného jízdního řádu. V letošní sezóně nově nabízí možnost středečních jízd, které je nutno si předem rezervovat. O víkendech je možné vyrazit z autobusových zastávek Roudnice nad Labem, Litoměřic či Štětí.

» Nedělní cyklovýlet:
Cyklobusem i pro pěší lze každou prázdninovou neděli zavítat do oblasti Kokořínska, s odjezdem z Roudnice nad Labem v 7,45. Cílovou zastávkou jsou Doksy / Staré Splavy. Pro děti i dospělé je zde nabídka strávit den u Máchova jezera či návštěva Muzea Čtyřlístku. Pro milovníky krásné přírody a hradů je vhodné si zajet do cca 30 km vzdáleného Kokořína. Hrad Kokořín nabízí veřejnosti dva prohlídkové okruhy. Vytrvalci se cestou zpět do výchozí zastávky mohou zastavit ještě v obci Želízy a navštívit přírodní památku Čertovy hlavy. Trasa Staré Splavy - Kokořín - Želízy - Roudnice nad Labem je dlouhá cca 60 km.

» Sobotní a nedělní cyklovýlet:
Sobotní cyklovýlet lze podniknout například do cílové zastávky Lovečkovice / Mukařov. Z Litoměřic vyjíždí cyklobus v 8,00 (s příjezdem do Mukařova v 8,40), z Roudnice nad Labem pak v 9,20 a ze Štětí v 9,40 (s příjezdem do Mukařova v 11,00). V neděli je pak odjezd z Roudnice nad Labem v 12,15 a z Litoměřic v 12,45. Z cílové zastávky se nabízí možnost sjet do krásného města Úštěk, nabízející aktivity pro děti i dospělé. Za návštěvu zajisté stojí Muzeum čertů, Pikartská věž či ptačí domky, osvěžení poskytne jezero Chmelař. Při návratu do Litoměřic lze navštívit také státní zámek v Ploskovicích. Z Mukařova je možné se také vydat na rozhlednu Náčkovice a po tomto zastavení pokračovat do obce Zubrnice nabízející návštěvu místního skanzenu, Muzea lidové architektury či museální železnice. Do Litoměřic či Roudnice nad Labem je možné se vrátit přes obec Hlinnou, okolo níž vede cca 10 kilometrová naučná geologická stezka Hlinná - Kamýk. Trasa je nezávazná, jednotlivé zastávky na sebe tematicky nenavazují a návštěvník si tedy může sám určit pořadí zastávek, anebo si vybrat pouze část trasy.

» Sobotní pěší i cyklovýlet:
Cílovou zastávkou pro sobotní výlet se stává Kletečná. V sobotu se sem dostaneme cyklobusem z Roudnice nad Labem s odjezdem v 12,30 a v 13,00 z Litoměřic. Ze zastávky lze vystoupat na vrchol Kletečná (709 m n. m.) a odsud sejít do Opárenského údolí nabízející nádherné prostředí a příjemné posezení v restauraci Černodolský mlýn. Z údolí už je to jen kousek k přívozu v Malých Žernosekách, kde se lze přepravit na druhou stranu Labe do Velkých Žernosek a vrátit se do Litoměřic či Roudnice nad Labem po Labské stezce. Tato trasa je přibližně 42 km dlouhá a vcelku nenáročná. Další možností návratu z Opárenského údolí je přes město Lovosice. Zde můžeme využít přívozu do Píšťan a pokračovat do Litoměřic nebo na vlakovém nádraží nasednout na historický Podřipský motoráček, který vyjíždí v 15,01 směr Libochovice - Straškov - Roudnice nad Labem. zajímavostí tohoto motoráčku je, že jako jediný brázdí již zaniklou železniční trasu tzv. Budyňka. Součástí motoráčku je vůz Bixeum, kde cestující naleznou drobné občerstvení a mohou se podívat na historii železniční trati na Podřipsku. Umístěny jsou zde historické exponáty využívané na železnici, fotografie a různé informační turistické materiály. Příjezd motoráčku do Roudnice nad Labem je v 17,07.

Jízdní řád cyklobusu a rezervace naleznete na www.stredohori-podripsko.cz. Pro více tipů na výlet a o destinaci České středohoří na www.ceskestredohori.info.

Poslední aktualizace: 25.8.2014
Destinační agentura České středohoří zve na poslední jízdy do Podřipska a Kokořínska na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu