Loading...

Co se skrývá pod "Zelenou střechou Evropy"?

Tipy a novinky

Kdo někdy spatřil šumavské kopce z ptačí perspektivy, toho jistě nepřekvapí, že je to právě Šumava a na ni navazující Bavorský les v sousedním Německu, co je nazýváno tzv. Zelenou střechou Evropy. Pojďme se nyní společně podívat na to, co se pod touto střechou skrývá na bavorské straně hranice.

Kousek divočiny v srdci Evropy

Území Šumavy a Bavorského lesa je jedinečným příkladem toho, jak principy ekologie a udržitelnosti pomáhají k uchování kousku divočiny v srdci Evropy, kde nacházejí domov i téměř vymizelé druhy jako vlk, rys ostrovid nebo Vydra říční. Bavorský les je taktéž národním parkem, nejstarším v Německu. Zabírá plochu zhruba 6 000 kilometrů čtverečních.

Výběr toho „nej“ z Bavorského lesa

Bavorský les skýtá mnoho přírodního i kulturního bohatství. Objevíte tu například labyrint starých stříbrných dolů, oblíbeným cílem výletů je také nejdelší stezka v korunách stromů na světě. Srdce dobrodruha pak zaplesá už jen při pomyšlení na projížďku po řece Regen na vlastnoručně vyrobeném voru, zvědavci se zase mohou vydat do nejtajemnějších hlubin lesa s rangerem národního parku. Kdo rád zdolává vrcholy, pro toho není lepšího cíle než vrchol nejvyšší hory a „krále Bavorského lesa“  - Velkého Javoru (Großer Arber) – tyčícího se nad 130 okolními zelenými kopci ve výšce 1 456 m.

To vše spojuje tzv. Zlatá stezka (Goldsteig), nejdelší pěší turistická stezka v Německu, která se vine jako stužka zelenou divočinou Bavorského lesa. Na své si tu však přijdou i cyklisté, a to konkrétně třeba na tzv. „Pazourkové stezce“ (Feuersteinstraße), úseku dálkové cyklotrasy spojující Mnichov, Řezno a Prahu. Sportovněji založení cyklisté ocení prudké sjezdy v bike parku Geißkopf. Možností je spousta, a tak si každý najde tu svou pravou cestu, ať už vyráží na výlet s rodinou nebo ladit formu.

Zima za kopečky

Bavorská strana Šumavy není jen letní destinací. V zimních měsících láká návštěvníky z obou stran hranice na zimní radovánky devět skiareálů, na dva tisíce kilometrů upravených běžkařských stop, ale třeba i túry na sněžnicích po prašanem zasypaných kopcích, biatlonová soustředění, sáňkování, bruslení i trendy záležitosti jako snowtubing nebo airboard. To vše bez rizika lavin. Přitom Velký Javor svou kvalitou a sjezdem světového poháru v mnohém dosáhne na úroveň alpských lyžařských středisek. Ideálním cílem je zejména pro rodiny s dětmi.

Rodiny se ve Velkém Javoru mohou těšit nejen na dobrou lyžovačku, ale také na celou plejádu dalších možností trávení volného času a zážitků od projížďky na saních tažených koňmi nebo psím spřežením, přes dobrodružný okruh národním parkem, až po noc v iglú. V období od prvního svátku vánočního až do svátku Tří králů se zde navíc můžete stát svědky tradičních nocí lesních duchů zvaných Rauhnacht nebo Lousnacht. Na přelomu roku všude řádí druidi v ručně vyrobených maskách.

Po stopách sklářského řemesla

Region Bavorského lesa se pyšní největší hustotou sklářských dílen a spolu s nedalekým Hornofalckým lesem tvoří jedno z největších center sklářství v Evropě. Zde vyrobené sklo, ať již ve formě uměleckých děl nebo skleněného nádobí, putuje do celého světa. Po stopách sklářského řemesla se můžete vydat na tzv. Sklářskou stezku, která spolu s Porcelánovou a Tkalcovskou stezkou tvoří síť zvanou „Stezky kultury stolování“. Na jednotlivých zastávkách mají turisté možnost nahlédnout přímo do fungujících manufaktur a nahlédnout sklářům či tkalcům přes rameno.

Ubytování a wellness na úrovni

S jedním pětihvězdičkovým, 60 čtyřhvězdičkovými a mnohými dalšími tříhvězdičkovými superior hotely a ozdravnými zařízeními se region Bavorského lesa řadí k předním německým destinacím v segmentu wellness. K pohodovému pobytu přispívá i lokální gastronomie a tradiční výrobky. Vedle obligátní trojice pivo, vepřová pečeně a knedlíky byste neměli vynechat lokální pálenku z kořene koprníku štětinolistého, léčivé byliny příbuzné kopru. Receptura je stará více než sto let a dědí se z generace na generaci.

Turistické informace o Bavorském lese

Tourismusverband Ostbayern e.V.

 

 

Poslední aktualizace: 1.6.2017
Co se skrývá pod "Zelenou střechou Evropy"? na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Příspěvky z okolí Co se skrývá pod "Zelenou střechou Evropy"?

Roklanské jezero
Roklanské jezero
Jezero
Roklanské ?ezero (Rachelsee) leží na německém území ve výšce 10…
1.9km
více »
Roklan - Rachel
Roklan - Rachel
Kopec
Velký a malý Roklan. V němčině Rachel. Fotografie jsou pořízené…
3.6km
více »
Stezka v korunách stromů (národní park Bavorský les)
Stezka v korunách stromů (národní park Bavorský les)
Přírodní park
Unikátní stromová stezka v národním parku Bavorský les je vůbec nejdelší…
3.7km
více »
Roklanský potok
Roklanský potok
Potok
Roklanský potok pramení v těsné blízkosti státní hranice ČR a Německa asi…
4.4km
více »
Březník
Březník
Zajímavost
Samota a bývalá Hájovna v krásné poloze na břehu Luzenského potoka pod…
6.8km
více »
Luzný
Luzný
Kopec
Luzný = Lusen - kopec s krásným rozhledem do kraje. Vršek vypadá…
8km
více »
Modrava
Modrava
Osada
Obec a rekreační středisko Modrava leží v nadmořské výšce 980 m v údolí p…
10.4km
více »
Stezka korunami stromů
Stezka korunami stromů
Tipy na výlet
V Neuschönau v Národním parku Bavorského lesa se nechází nejdelší stezka korunami stromů na světě. Je to 1 300 metrů dlouhá stezka, která se nacház…
10.5km
více »
Řeka Vydra a obec Modrava
Řeka Vydra a obec Modrava
Říčka
Modrava (německy Mader) je obec na Šumavě v okrese Klatovy. Leží asi 13 kilometrů jihozápadně od města Kašperské Hory v nadmořské výšce 985 metrů. Je…
10.6km
více »
šumavský skvost Modrava a výlet na Březník
šumavský skvost Modrava a výlet na Březník
Tipy na výlet
  Myslím, že bych se na tom shodla s mnohými z vás, že Šumava má opravdu…
10.7km
více »
zavřít reklamu