Loading...

Cestovní pojištění: Modrá kartička zdravotní pojišťovny nestačí

Tipy a novinky

Říká se, že na světě existují pouze dva savci, kteří necítí strach – útočící nosorožec a český batůžkář. Toto pravidlo lze uplatnit i v případě sjednávání cestovního pojištění. Ročně vycestuje do zahraničí téměř 14 % Čechů, kteří se spoléhají pouze na modrou kartičku pojišťovny. Ta ale na úhradu kompletní lékařské péče nestačí.

Každý sedmý Čech riskuje cestu do zahraničí bez komerčního cestovního pojištění. Většina cestovatelů se spoléhá pouze na Evropský průkaz zdravotního pojištění. Ten sice dokládá, že jste zdravotně pojištěni v Evropské unii, není však zárukou bezplatného ošetření.

Lékařská péče v zahraničí je totiž až 10x dražší než v tuzemsku. A mnohdy si připlatíte za léky či ošetření, které jsou v Čechách běžně hrazeny z veřejného zdravotního pojištění.

Nejčastější problémy, se kterými se čeští turisti potýkají, jsou infekční onemocnění trávicího ústrojí, žaludeční potíže, průjmy, nemoci dýchacích cest (nejčastěji z nachlazení z klimatizace), spáleniny ze slunce, odřeniny, poranění mořským ježkem, záněty středního ucha nebo bolesti zubů.

Úhrada nezbytné zdravotní péče

Všechny výše zmíněné problémy mohou skončit u potřeby lékařské péče. Díky Evropskému průkazu zdravotního pojištění si můžete být jistí, že vám bude poskytnuta. Má to však jeden drobný háček.

Z veřejného zdravotního pojištění se kryjí náklady spojené s lékařsky nezbytnou zdravotní péčí. Což v praxi znamená, že do peněženky budete muset sáhnout kvůli doplatkům a poplatkům, které platí i tamní pojištěnci. Jde o takzvanou spoluúčast. Pokud si pojištěnci hradí léky, konkrétní zákroky, ošetření nebo pobyt v nemocnici, budete je muset zaplatit taky. Za léky můžete v některých zemích doplácet až tisíce korun. Z veřejného zdravotního pojištění se rovněž nehradí transport do domácí země nebo repatriace ostatků.

Komerční cestovní pojištění jako sázka na jistotu

Dovolená v zahraničí se bez cestovního pojištění tedy nevyplatí. Standardní pojištění pořídíte u pojišťovny Generali již od 13 Kč na den.

Cestovní pojištění kryje výdaje na potřebnou zdravotní péči a další služby v plné výši (repatriaci těla či přivolání opatrovníka). K dispozici máte rovněž asistenční služby v českém jazyce.

Cena cestovního pojištění se samozřejmě odvíjí od několika faktorů. Mezi ty nejdůležitější patří věk pojištěnce, cílová destinace a délka pobytu. Mnoho cestovatelů se snaží na pojištění ušetřit nastavením nízkých limitů na léčebné výlohy. Ty se však nevyplatí podceňovat. Pro klidnou dovolenou v Evropě postačí limity cca 1,5 milionu korun, mimo Evropu se za dostačující považují 3 miliony korun.

Pokud budete muset v zahraničí zaplatit za nezbytnou zdravotní péči v hotovosti (běžná praxe v Belgii, Francii a Lucembursku), schovejte si veškeré doklady (účet o zaplacení + lékařskou zprávu). Po návratu můžete u své pojišťovny zažádat o tzv. refundaci (návrat hotovosti). Zažádáte si prostřednictvím formuláře Žádost o proplacení vynaložených nákladů za zdravotní péči během přechodného pobytu v zahraničí.

Patříte mezi zodpovědné cestovatele s cestovním pojištěním, nebo se spoléháte na štěstí a oblíbenou modrou kartičku pojišťovny?

Poslední aktualizace: 28.4.2015
Cestovní pojištění: Modrá kartička zdravotní pojišťovny nestačí na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu