Loading...

Cestování za prací do Španělska

Tipy a novinky

Cestování za prací do Španělska

Asi každého náruživého cestovatele někdy napadlo, si na svých cestách nějakou tu korunu přivydělat. Idea toho, že budete pracovat ve Španělsku a u toho procestujete tamější kraje, je samozřejmě lákavá. Často ale narazí na tvrdou realitu.

Ve Španělsku, ale i v dalších zemích je samozřejmě sezónní práce dostatek. Najít jí můžete přes pracovní agentury i pracovní portály, jako je Flek.cz. Tam najdete nabídku práce i brigád v ČR i v zahraničí, a právě nabídka práce ve Španělsku je zde opravdu široká. Výhodou Španělska oproti jiným zemím je navíc fakt, že zde naleznete brigádu i pokud španělštinu neovládáte příliš dobře. Většinou Vám stačí znalost angličtiny, italštiny nebo francouzštiny.

Co potřebujete zařídit?

Pracovní povolení díky EU není již do Španělska potřeba. I tak je ale spousta administrativních věcí, na které byste na své cestě neměli zapomenout. Než vyjedete za prací, odhlaste se v ČR z platby zdravotního a sociálního pojištění. Poté přímo ve Španělsku vyřiďte následující:

  • Povolení k pobytu – Požádejte o něj do 30 dnů od příjezdu do Španělska. Získáte ho na cizinecké policii v provincii, kde budete přebývat.
  • Identifikační číslo cizince NIE – Vyřiďte si ho ihned po příjezdu na příslušném úřadu pro cizince. Musí se poté vyskytovat na všech dokumentech, které souvisí s Vaším pobytem.
  • Osobní číslo sociálního zabezpečení – Získává se pouze jednou. Pokud pojedete do Španělska opakovaně, již si ho zařizovat znovu nemusíte. Se získáváním čísla sociálního zabezpečení Vám může pomoci přímo Váš zaměstnavatel. Na základě přidělení tohoto čísla získáte i Kartu sociálního zabezpečení, která Vám zaručuje bezplatnou lékařskou péči. Počítejte však s tím, že budete muset ze svého výdělku odvádět stejné daně a pojištění jako běžní Španělé.
  • Formulář U1 – Tento formulář si nechte vystavit před návratem do ČR na tzv. úřadovně Dirreccion provincial v provincii, kde budete pracovat. Slouží jako potvrzení o zaměstnání a platbě pojištění, takže Vám značně ulehčí jednání s českými úřady.

Jak skloubit práci s cestováním

Dostat se do Španělska a najít zde práci tedy není nijak složité. Daleko větší problém je, skloubit práci s hlavním cílem Vaší cesty, s cestováním. Velkou roli zde samozřejmě bude hrát nalezené pracovní místo a i trocha štěstí.

Pokud plánujete cestovat a poznávat alespoň okolní místa, rozhodně se nepouštějte do jinak velmi oblíbené práce v zemědělství. Ačkoliv tato práce bývá celkem dobře placená a často poskytována i s ubytováním, je jisté, že Vám při jejím vykonávání na cestování nezbudou síly.

Daleko lépe je najít si práce ve Španělsku v hotelích či restauracích přímo v turistických centrech. Tam budete mít ubytování také velmi pravděpodobně zajištěno, budete mít více volného času a hlavně budete moci vyrážet na cesty přímo od místa pracoviště.

Ostatní odbornější práce nejspíš v rámci sezónní brigády neseženete. Pokud ano, dejte si ale pozor na regulaci povolání ve Španělsku a na uznávání pracovních a odborných kvalifikací. Více informací získáte u Španělského národního koordinátora.

Ať už budete pracovat v jakémkoliv oboru, počítat můžete s minimální mzdou. Ta činní 642 euro za měsíc nebo 32 euro na den. Dobře si tak spočítejte náklady, které budete mít na ubytování a stravu. Zbytek peněz můžete bez obav procestovat a utratit za další zážitky. Na tak krásnou zemi, jakou je Španělsko si totiž vyplatí vzpomínat. A příště můžete vyrazit za cestováním a prací do zahraničí zase jinam.


Poslední aktualizace: 28.6.2012
Cestování za prací do Španělska na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu