Proteiny pro kulturisty i pro turisty
Rady a tipy • Jídlo a ubytování
Proteiny, proteinové prášky, ze kterých se připravují proteinové nápoje, dobře znají kulturisté a lidé, kteří se usilovně snaží budovat svoji svalovou hmotu. V poslední době se však proteiny doporučují i dalším sportovcům a dokonce i nesportovcům. Jako zdroj kvalitních bílkovin, aminokyselin a někdy i minerálních látek, vitamínů nebo vlákniny přijdou vhod i turistům. Turisté, proteiny mohou být prospěšné i vám.
Chcete vědět proč?
Jak jsou proteiny prospěšné? Jaké jsou jejich účinky?
Jako proteiny se zpravidla označují bílkoviny v podobě prášku. Vyznačují se vysokým podílem bílkovin, nižší kalorickou hodnotou a nízkým glykemickým indexem. Dodávají lidskému organismu dávku bílkovin, které jsou nezbytné pro růst a regeneraci svalů.Bílkoviny přitom fungují jako základní stavební jednotka lidského těla, zdaleka nejde jenom o svaly. Bílkoviny se mj. podílí také na syntéze některých enzymů nebo hormonů.
Dostatek bílkovin je podmínkou svalového výkonu. Svaly přitom nepotřebují jenom vrcholový sportovci, ale každý. To svaly nám umožňují jakýkoliv pohyb, ale i správné držení těla.
Některé druhy bílkovin dokážou přímo zvyšovat prokrvení tkání, to vede k jejich lepší výživě, tím i výkonu a regeneraci. Tato schopnost je přičítána například aminokyselině arginin.
Bílkoviny jako takové se obecně skládají z aminokyselin. Jde více než o dvě desítky aminokyselin, mezi kterými najdeme i osm (deset) tzv. esenciálních. Esenciální aminokyseliny jsou životně důležité pro fungování lidského těla, lidské tělo si je přitom samo neumí vyrobit, a tak je potřeba je přijímat zvenčí, nejlépe v podobě stravy.
Již v předešlých článcích jsme upozorňovali na to, že zdravá strava je naprostý základ. Jenomže praxe ukazuje, že jídelníček většiny z nás není právě optimální a dostatek bílkovin v něm bohužel chybí. Proteiny, proteinové prášky jsou pak způsobem, jak rychle a jednoduše bílkoviny doplnit. To se bude hodit třeba v situaci po túře, kdy se chcete postarat o dostatečnou regeneraci svalů, tak, abyste se zase brzy mohli vydat na túru další.
Co jsou to vlastě ty proteiny?
Zatímco zmiňovaní kulturisté mají zpravidla dokonalý přehled o tom, co se dnes dá pořídit a co je pro ně vhodné, nezainteresovaný může mít potíž si ze všech těch proteinů vybrat.Obecně se jako protein označuje proteinový prášek, resp. proteinový prášek, který vznikne smícháním prášku s vodou. Jde o doplněk stravy.
- Může mít živočišný anebo rostlinný původ.
- Může být jednosložkový nebo vícesložkový.
Protein živočišný nebo rostlinný?
- K těm nejčastěji využívaným patří syrovátkový protein nebo kaseinový protein, oba jsou získávány z mléka. Ne každému však mléčné proteiny vyhovují, už jenom kvůli možné alergii na mléko.
- Alternativou jsou pak rostlinné proteiny, například hrachový nebo rýžový. Oba se označují jako hypoalergenní a pochopitelně jsou vhodné i pro vegetariány a vegany.
Například zmiňovaný hrachový a rýžový protein se skvěle doplňují. Rýžový protein je bohatým zdrojem aminokyseliny arginin, také aminokyselin s obsahem síry – methionin, cystein. Ty chybí ve složení hrachového proteinu. Hrachový protein se však vyznačuje zase velkou dávkou lyzinu, který je v rýžovém proteinu minimálně. Takto do sebe tyto dva rostlinné proteiny skvěle zapadají. Toto je jen malá ukázka toho, kolik možností nabízí pestrá strava.
Není jen jedno správné řešení, jeden optimální jídelníček nebo jeden dokonalý doplněk stravy. Naopak, největší síla je v pestrosti. Dostatek bílkovin je však potřebný vždy, je jen na vás, jak si ho zajistíte.
Obr.: Pixabay.com
Poslední aktualizace: 12.6.2018
Byl jsem zde!
Zapamatovat