Gastronomická turistika
Rady a tipy • Jídlo a ubytování
Není turistika jako turistika. Zatímco někdo si pod turistikou představuje celodenní túru, procházku téměř divokou přírodou a jen slyší ono slovo, už chystá svačinu, batůžek a nazouvá pohorky, další se obléká téměř do gala, aby se vydal za zážitky, které by ještě nedávno s turistikou nespojoval téměř nikdo.
Časy se mění, a tak dnes můžeme pod turistikou chápat i návštěvu místní restaurace, protože turistika je dnes i gastronomická a gastronomie zážitková.
Zážitková gastronomie
Připomenul nám to únorový Valentýn nebo masopustní hostiny, Velikonoce počátkem dubna jistě nebudou pozadu. Nejrůznější restaurace nabízejí tematické menu a lákají své hosty k návštěvě, ke gastronomické turistice, která v současné době zažívá boom. A zdaleka nejde jenom o restaurace, krčmy, bistra, kavárny apod.Gastronomické akce se dnes konají i pod širým nebem, nejenom uprostřed rušných měst, ale také ve venkovském stylu. Nejrůznější food festivaly a sladkosti lákají na čerstvý vzduch, ale také vůně a chutě, které s čerstvým vzduchem už mají pramálo společného. Nejde však jen o jídlo a pití, většina akcí bývá spojena i s kulturním programem a nabízí i poznat něco z daného místa nebo kultury.
Gastrofestivaly na své návštěvníky pochopitelně čekají i ve velkých městech jako je Praha a Brno. Na druhé straně svůj gastrofestival nabízejí třeba i takové Velké Karlovice.
Slavnosti jídla a pití
Slavnosti dobrého jídla a pití se budou v roce 2018 konat po celé republice.Vypravit se můžete například:
- na Znojemsko na Festival otevřených sklepů,
- do Hustopečí na Slavnosti mandloní a vína,
- do Litomyšle na Gastronomické slavnosti M. D. Rettigové,
- na zámek v Dobřichovicích na food festival Všechny chutě světa,
- do Plzně na Čokoládový festival,
- do Litoměřic na Jahodové slavnosti,
- do Ivančic na Slavnosti chřestu nebo
- do Olomouce na Tvarůžkový festival.
Místní speciality
Podobně tak, jako na vás v Olomouci budou čekat tvarůžky, a to nejenom v rámci festivalu, budou jinde čekat zase úplně jiné místní speciality. Tak třeba Pustevny (Libušín a hotel Maměnka) jsou tím pravým místem pro ochutnání tradiční Valašské kyselice. V moravskoslezském Štramberku si zase můžete dát tradiční Štramberské uši, cukrářský výrobek z perníkového těsta, který se od roku 2000 může vyrábět pouze na území města Štramberk.To je jen malý výčet dobrot a pochoutek, které na vás čekají, pokud se pustíte do voňavé, chutné a zážitkové turistiky.
Romantický piknik
Krásné počasí přímo vybízí k tomu, aby se člověk vydal ven – za dobrodružstvím, zážitky, ale také za jídlem. Venku totiž řádně vyhládne a venku totiž také lépe chutná. Nemusíte se právě účastnit některé ze zmiňovaných gastronomických akcí, můžete si takovou malou gastronomickou akci připravit přímo pro sebe.Stačí naplnit piknikový koš a vydat se do parku vychutnat si všechny ty dobroty pod širým nebem. A dokonce nemusíte ani plnit svůj vlastní piknikový koš. Piknikové koše pro vás mohou nachystat jiní, na vás už pak bude pouze sníst jejich obsah v některém romantickém zámeckém parku po vzoru aristokracie. Mnoho českých zámků již piknikové koše a možnost udělat si piknik v zámeckém parku nabízí, dokonce vám zapůjčí i deku nebo měkoučké polštáře.
Za zámeckým piknikem se můžete vydat například:
- na zámek Loučeň
- na zámek Mitrowicz
- na zámek Herálec
- na zámek Nelahozeves
- na zámek Jemniště
- na zámek Liblice
- na zámek Kačina
- na zámek Červený hrádek
- na zámek Červená lhota
- na zámek v Novém Městě nad Metují
- aj.
Něco na žaludek
Už se vám sbíhají sliny? Už se nemůžete dočkat, až vyrazíte za nějakou tou zaručenou dobrotou nebo až ochutnáte všechno, co vám všechny ty food festivaly a slavnosti jídla nabízí? Myslete také na svůj žaludek a zažívání. Buďte střídmí. Přece jenom je i gastronomická turistika turistikou a vy byste měli být schopni se hýbat. Pokud chcete své zažívání na všechno to jídlo připravit, zkuste zelené potraviny. Fungují jako prevence předem, ale přijdou vhod i po velkém hodování, kdy vám pomůžou vše řádně strávit.Obr.: Pixabay.com
Poslední aktualizace: 14.3.2018
Byl jsem zde!
Zapamatovat