TURISTIKU PODPORUJÍ
61 458 turistů a cestovatelů
109 020 výletů, turistických cílů, tras a cestopisů
1 360 109,- odměny za články
Česká republika
Cestování a výlety
Vyberte, co Vás zajímá v oblasti Česká republika
Tipy na výlet vybrat: vše / nic
 ↓ 
Druh vybrat: vše / nic
Do přírody
Na golf
Na hory
Na kole
Se psem
Vinařská turistika
Za gastronomií
Za kulturou
Za sportem
Náročnost vybrat: vše / nic
Pro zdatnější
Romantika
Rodina s dětmi
Délka vybrat: vše / nic
Vycházka - půldenní
Celodenní výlet
Putování (více dnů)
Turistické cíle vybrat: vše / nic
 ↓ 
Doprava vybrat: vše / nic
Autobusová zastávka
ŽST
Letiště
Žel. stanice
Města, obce, vesnice vybrat: vše / nic
Vesnice
Městečko
Město
Osada
Samota
Městská část
Hlavní město
Přístav
Místní část
Náměstí
Ulice
Městys
Ostatní vybrat: vše / nic
Bivak
Hraniční přechod
Infocentrum
Nordic walking point
Ostatní
Turistická známka
WebKamera
Zajímavost
Památky a muzea vybrat: vše / nic
Hrad
Zámek
Zřícenina
Trosky
Kaple
Klášter
Pomník
Kříž
Chata
Muzeum
Bouda
Kostel
Památník
Měšťanský dům
Salaš, koliba
Letohrad
Farma
Hřebčín
Zámeček
Tvrz
Skanzen
Hradiště
Rotunda
Statek
Dům, budova
Chrám
Hřbitov
Hradby
Lapidárium
Kašna
Socha
Boží muka
Hrádek
Panský dvůr
Rychta
Pevnost, opevnění
Radnice
Drobné památky
Mešita
Synagoga
Příroda vybrat: vše / nic
Hora
Kopec
Štít
Vrchol
Jezero
Potok
Pleso
Rybník
Vodopád
Propast
Minerální pramen
Jeskyně
Krasový útvar
Údolí
Skalní útvar
Jezírko
Řeka
Říčka
Pohoří
Údolí, dolina
Kaňon
Sedlo
Travertíny
Planina
Hřeben
Louka
Pramen
Kámen
Zahrada
Rašeliniště
Slatě
Památný strom
Přírodní park
Ostrov
Sopka
Pobřeží
Poušť
Park
Rokle
Přírodní památka
Vodní nádrž
Studánka
Soutěska
Tůň
Pláž
Poloostrov
Bažina, mokřady
Sport a rekreace vybrat: vše / nic
Lázně
Rekreační oblast
Koňská stezka
Aquapark
Letovisko
Koupaliště
Ledovec
Ski areál
Golf
Půjčovna lodí
Cyklo bar - hospůdka
Cyklo shop - servis
Potápění
Zábava, atrakce
Půjčovna kol
Vinařský cíl
Technické zajímavosti vybrat: vše / nic
Důl, štola, šachta
Elektrárna
Jez
Lanovka
Mlýn
Most
Přehrada
Rozhledna
Technická památka
Zvonice
Výletní místa a parky vybrat: vše / nic
CHKO
Chodník, naučná stezka
Národní park
Odpočinkové místo
Orientační bod
Poutní místo
Rezervace
Rozcestí
Turistická trasa
Turistické destinace
Vyhlídka
Výletní místo
ZOO a botanické zahrady vybrat: vše / nic
Arboretum
Botanická zahrada
ZOO
Trasy vybrat: vše / nic
 ↓ 
Typ vybrat: vše / nic
Autem
Balónem
Běžecká trasa
Běžky
Cyklotrasa
Golf
In line brusle
Pěší trasa
Po vodě
Ski areál
Náročnost vybrat: vše / nic
Malá náročnost
Střední náročnost
Velká náročnost
Cestopisy vybrat: vše / nic
Tipy a novinky vybrat: vše / nic
Rady a tipy vybrat: vše / nic
 ↓ 
Doprava
Jídlo a ubytování
Ostatní
Peníze a ceny
Práce a život
Zdraví a bezpečnost
Moje dovolená vybrat: vše / nic
 ↓ 
Kdy jsme jeli vybrat: vše / nic
Jaro
Léto
Podzim
Zima
Délka dovolené vybrat: vše / nic
Méně než 1 týden (do 6 dní)
1 týden (7-9 dní)
Delší než 1 týden (10-12 dní)
2 týdny a více (13 a více dní)
S kým vybrat: vše / nic
Rodina s dětmi do 5-ti let
Rodina s dětmi do 10-ti let
Rodina s dětmi 10-18 let
S partnerem
S přáteli
Typ vybrat: vše / nic
Pobyt
Aktivní dovolená
Poznávací dovolená
Eurovíkend
Plavba
Prodloužený víkend
Zaměření vybrat: vše / nic
K moři
Na lyže
Za zábavou a poznáním
Do přírody
Na hory
Cyklo
Se psem
Na vodu
Aerobic
Golf
Wellness
Potápění
Za kulturou
Zábavné parky
Aquaparky
Gastronomie
Jak jsme jeli vybrat: vše / nic
Autem
Autobusem
Letadlem
Lodí
Jinak
Jak a kde jsme bydleli vybrat: vše / nic
Dům / rekreační objekt
Kemp
Apartmán
Hotel / Penzion
Stravování na dovolené vybrat: vše / nic
Vlastní
Snídaně
Večeře
Polopenze
Plná penze
All Inclusive
Ultra all inclusive
Fotogalerie vybrat: vše / nic
zobrazit výsledky
Změnit oblast
Vyhledat oblast:

Téměř pětina Čechů podceňuje cestovní pojištění

Tipy a novinky

Fotografie (1)

Českým turistům se při zahraničních dovolených nevyhýbají zdravotní potíže. V loňské turistické sezoně pomáhala pojišťovna Generali svým klientům v 76 zemích světa, na pěti kontinentech. Z ankety Generali na serveru TURISTIKA.cz ale vyplývá, že značné procento Čechů při cestě na dovolenou neřeší cestovní pojištění. Přitom právě to může člověku ušetřit mnohatisícové výdaje. „Cestovní pojištění neuzavírá před dovolenou až osmnáct procent turistů,“ upozorňuje tiskový mluvčí pojišťovny Generali Jiří Cívka. „Nedávno přitom právě cestovní pojištění pomohlo dostat ze zemětřesením zasaženého Nepálu naši klientku“, doplňuje Jiří Cívka. Další příběhy z dovolených jsou k dispozici na www.kdotozkonil.cz.

Mezi nejčastější cíle českých turistů patří stabilně už několik let Chorvatsko, Řecko a Egypt či Tunisko. Počty případů v destinacích, které mají Češi tradičně nejvíce v oblibě, sice během loňské letní sezóny poklesly, ale i tak jsou čísla stále varující. Zažívací potíže postihly 336 turistů, záněty dýchacích cest si vyžádaly lékařskou péči u 158 případů a zánět ucha znepříjemnil dovolenou 104 turistům. V šesti případem řešila Generali úmrtí českých turistů v zahraničí

„Časté byly také úrazy hlavy, zlomeniny rukou i nohou, úrazy kloubů či trupu. Hospitalizaci si vyžádala téměř stovka případů, repatriace byla nutná u více než třicítky klientů,“ doplňuje produktový manažer Generali Lukáš Volf.

„Naše asistenční služba sleduje trendy cen lékařské péče a před loňskou letní sezónou nabídla svým klientům vyšší limity pojistného plnění u cestovního pojištění, například u pojištění léčebných výloh zvýšila limit pojistného plnění takřka dvojnásobně na tři, respektive pět miliónů korun. Letos se zvednou až na sedm milionů. V případě osobních věcí a zavazel na 50 tisíc korun,“ vysvětluje Lukáš Volf.

„Pokud si lidé chtějí užít spokojenou dovolenou bez následků, neměli by cestovní pojištění v žádném případě podcenit. V závislosti na sjednané variantě kryje totiž rizika spojená nejen s náhlým onemocněním či úrazem, ale i se ztrátou zavazadel nebo škodou třetí osobě,“ upozorňuje tiskový mluvčí pojišťovny Generali Jiří Cívka.

„Unikátní novinkou, kterou letos českým turistům nabídneme, je připojištění pobytu v nemocnici, kdy při hospitalizaci v zahraničí delší než dva vyplatíme až patnáct set korun na den pobytu v nemocnici. Stejně tak novinkou je pojištění následné lékařské péče či pojištění denního odškodného za vyjmenované úrazy,“ poukazuje produktový manažer pojišťovny Generali Lukáš Volf.

Desetitisícové náklady

Mezi novinky pro letošní letní sezónu bude například patřit přivolání profesionálního sociálního pracovníka či psychologa zdarma, pojištění přenosné elektroniky a sportovního vybavení, proplacení zásahu horské služby či proplacení převozu věcí zemřelého nebo pohřbu v zahraničí.

Vzhledem k celkovým výdajům za dovolenou je cena cestovního pojištění jen drobností, pohybuje se v řádu desetikorun denně. Za tyto peníze však získávají klienti jistotu, že návštěva lékaře, repatriace či případné soudní spory dalších účastníků pojistných událostí pro ně nebudou znamenat nechtěné finanční splátky na několik let.

„Jeden z českých turistů v anketě přiznal, že při úrazu na dovolené v Karibiku propadl střešním oknem na lodi a ošetření ho stálo tři sta dolarů. Jiná paní si na dovolené v Irsku zlomila ruku a zaplatila za ošetření v přepočtu tři tisíce korun. Dalšího turistu přišlo ošetření v Itálii na čtyři sta eur a jedna česká turistka si v Alpách přivodila úraz oka a náklady se vyšplhaly v přepočtu na dvacet tisíc korun,“ přidává konkrétní příklady Jiří Pilnáček z portálu TURISTIKA.cz.

Asistenční služby vše usnadní

„Podstatnou výhodou cestovního pojištění jsou asistenční služby. Bez nich si musí turista veškerou komunikaci se zdravotnickým zařízením vyřídit sám, stejně tak by si musel sám zařídit a uhradit případný převoz domů. Generali poskytuje celosvětovou asistenční službu 24 hodin denně 7 dní v týdnu,“ říká Jiří Cívka.

Těšení se na dovolenou ale může překazit třeba nemoc nebo krach cestovní kanceláře – i na tyto eventuality se ale lze prostřednictvím pojištění připravit.

„Limit pojistného plnění u storna zájezdu je od loňské sezony navýšen na padesát tisíc korun. Specifickým připojištěním je neuskutečnění zájezdu kvůli krachu cestovní kanceláře. V případě úpadku cestovky zajistí toto připojištění výplatu až několika desítek tisíc v horizontu čtrnácti dnů, takže dotčení turisté si mohou zaplatit jinou dovolenou ještě v průběhu sezóny. Jako jediná pojišťovna na trhu totiž nabízíme možnost individuálního pojištění proti úpadku cestovní kanceláře,“ dokresluje Lukáš Volf.

Z romantické procházky na pohotovost

Češi cestují rádi a do oblíbených destinací se opakovaně vracejí. Neodradí je ani to, že se jim tam třeba stane nepříjemná příhoda. Kromě zmíněného propadnutí oknem na lodi třeba ztráta cestovních dokladů, poštípání hmyzem, odřeniny, spáleniny od slunce nebo zlomený palec.

„Na jedné dovolené jsme na ubytování dorazili ve čtvrtek odpoledne, večer už jsme jeli se synem na pohotovost a v pátek se vrátili domů. Takže vlastně žádná dovolená,“ popisuje česká turistka svou zkušenost na portálu TURISTIKA.cz.

„Na chorvatské pláži jsem při romantické podvečerní procházce omdlela, museli mě pak odvézt na pohotovost – a tam jsem lékaři pozvracela celou ordinaci,“ líčí další cestovatelka Renata.

Jedna dvojice se nečekaně svezla přívozem přes Dunaj, když zabloudila. Další čeští turisté skoro zničili na Krétě v horách půjčené auto. „Nám došel půl kilometru před benzínkou v autě benzín, no ale dotlačili jsme to,“ líčí zase Jana.

Manžel turistky Evy pro změnu nechal v autobuse batoh se všemi penězi, foťákem a klíči od kufru – po dlouhých telefonátech se naštěstí dohledal a druhý den ho manželé měli zpět. Dovolená přináší také nečekaná setkání. „Na dovolené iks kilometrů od domova jsem potkala kamaráda, kterého jsem neviděla spoustu let, a který bydlel v tom samém městě, kde jsem bydlela i já,“ líčí další česká cestovatelka.

„Po příjezdu na místo nás čekala rozpálená betonová plocha, kde jsme si měli postavit stany. Kolíky do betonu nešly zatlouct, tak stany stály jen tak na volno. Samozřejmě hned navečer přišla bouřka s větrem a v ten moment neobydlené stany levitovaly nad zemí,“ píše jiná turistka.

Dva dny zpožděný trajekt, zrádná zelňačka, malá lednička

Z dovolené si Češi vozí i velmi kuriózní zážitky. „Měli jsme třeba jet trajektem v neděli, jenže on měl dva dny zpoždění… a jednou jsme na mapě měli namalovanou cestu přes most, který v té době ještě nestál,“ popisuje jeden z cestovatelů.

Zelňačku si v jedné z beskydský chat už asi nikdy nedá česká manželská dvojice. „Byla výborná, ale bohužel už jsme ji do pět kilometrů vzdáleného cíle nedonesli, dodnes vzpomínáme, jak jsme si s mužem bok po boku u jedno z mála olistěných stromků málem ..... kalhoty, všude proudili turisté a bylo velmi těžké najít místečko aspoň trochu kryté před zvědavými pohledy,“ píše Denisa.

Stanislav zase po vhození drobné bankovky do výherního automatu v pochybné herně v Moldavsku, navštívené za účelem nákupu cigaret, vyhrál ekvivalent 2000 korun a následující dny si velmi užíval, protože se jeho rozpočet na osm dní se více než zdvojnásobil.

To Romana se s přítelem potýkala s jiným problémem: „Měli jsme malou ledničku a moc jídla.“

Vůbec nejlépe jezdí na dovolenou připravená česká turistka, která napsala: „Razím heslo, že kdo je připraven, není ohrožen :-)!“ A na cestovní pojištění prý nikdy nezapomíná.

Asistenční zásahy v destinacích

2012

2013

Egypt

316

178

Bulharsko

410

249

Řecko

297

281

Turecko

193

142

Chorvatsko

126

155

Itálie

101

105

Španělsko

96

90

Slovensko

131

66

Ceníky lékařských zákroků a ošetření

ošetření/zákrok

země

Náklady v Kč

Náklady v eurech

Sluneční alergie

Chorvatsko, Řecko

220-4150

80-150

Ošetření po pokousání zvířetem a vakcinace proti vzteklině

Řecko

66 000

2400

Ošetření nachlazení z klimatizace

Turecko

2750-6900

100-250

Mozková mrtvice

Turecko

770 000

28 000

Ošetření gastroentritida

Egypt

3300-9700

120-350

Poranění hlavy a otok mozku při pádu

Egypt

385 000

14 000

Předčasný porod a Doprava dítěte v inkubátoru do ČR

Itálie

1 540 000

56 000

Týdenní hospitalizace při celkovém kolapsu z horka

Bulharsko

363 000

13 200

Lehká mozková příhoda s pětidenní hospitalizací

USA

385 000

14 000

Celkový kolaps na letišti, selhání orgánů

Španělsko

1 650 000

60 000

Operace slepého střeva

Španělsko

143 000

5200

Ortopedické vyšetření zlomeniny nebo vymknutí končetiny vč. RTG a sádry

Španělsko

19 250 – 27 500

700-100

Den v nemocnici – napojení na přístroje

Francie

110 000

4000

Převoz sanitkou Itálie - ČR

Itálie

77 000

2800

Letecký ambulantní převoz Tunis - Praha

Tunis

517 000

18 800

Poslední aktualizace: 7.7.2015
Vyhledání vlakového spojení na výlet
Datum a čas:
Odkud:
Kam:
Hodnotit kvalitu příspěvku
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Česká republika

Vyhledání vlakového spojení
Datum a čas:
Odkud:
Kam: