TURISTIKU PODPORUJÍ
61 443 turistů a cestovatelů
108 832 výletů, turistických cílů, tras a cestopisů
1 356 332,- odměny za články
Vyberte, co Vás zajímá v oblasti Svět
Tipy na výlet vybrat: vše / nic
 ↓ 
Druh vybrat: vše / nic
Do přírody
Na golf
Na hory
Na kole
Se psem
Vinařská turistika
Za gastronomií
Za kulturou
Za sportem
Náročnost vybrat: vše / nic
Pro zdatnější
Romantika
Rodina s dětmi
Délka vybrat: vše / nic
Vycházka - půldenní
Celodenní výlet
Putování (více dnů)
Turistické cíle vybrat: vše / nic
 ↓ 
Doprava vybrat: vše / nic
Autobusová zastávka
ŽST
Letiště
Žel. stanice
Města, obce, vesnice vybrat: vše / nic
Vesnice
Městečko
Město
Osada
Samota
Městská část
Hlavní město
Přístav
Místní část
Náměstí
Ulice
Městys
Ostatní vybrat: vše / nic
Bivak
Hraniční přechod
Infocentrum
Nordic walking point
Ostatní
Turistická známka
WebKamera
Zajímavost
Památky a muzea vybrat: vše / nic
Hrad
Zámek
Zřícenina
Trosky
Kaple
Klášter
Pomník
Kříž
Chata
Muzeum
Bouda
Kostel
Památník
Měšťanský dům
Salaš, koliba
Letohrad
Farma
Hřebčín
Zámeček
Tvrz
Skanzen
Hradiště
Rotunda
Statek
Dům, budova
Chrám
Hřbitov
Hradby
Lapidárium
Kašna
Socha
Boží muka
Hrádek
Panský dvůr
Rychta
Pevnost, opevnění
Radnice
Drobné památky
Mešita
Synagoga
Příroda vybrat: vše / nic
Hora
Kopec
Štít
Vrchol
Jezero
Potok
Pleso
Rybník
Vodopád
Propast
Minerální pramen
Jeskyně
Krasový útvar
Údolí
Skalní útvar
Jezírko
Řeka
Říčka
Pohoří
Údolí, dolina
Kaňon
Sedlo
Travertíny
Planina
Hřeben
Louka
Pramen
Kámen
Zahrada
Rašeliniště
Slatě
Památný strom
Přírodní park
Ostrov
Sopka
Pobřeží
Poušť
Park
Rokle
Přírodní památka
Vodní nádrž
Studánka
Soutěska
Tůň
Pláž
Poloostrov
Bažina, mokřady
Sport a rekreace vybrat: vše / nic
Lázně
Rekreační oblast
Koňská stezka
Aquapark
Letovisko
Koupaliště
Ledovec
Ski areál
Golf
Půjčovna lodí
Cyklo bar - hospůdka
Cyklo shop - servis
Potápění
Zábava, atrakce
Půjčovna kol
Vinařský cíl
Technické zajímavosti vybrat: vše / nic
Důl, štola, šachta
Elektrárna
Jez
Lanovka
Mlýn
Most
Přehrada
Rozhledna
Technická památka
Zvonice
Výletní místa a parky vybrat: vše / nic
CHKO
Chodník, naučná stezka
Národní park
Odpočinkové místo
Orientační bod
Poutní místo
Rezervace
Rozcestí
Turistická trasa
Turistické destinace
Vyhlídka
Výletní místo
ZOO a botanické zahrady vybrat: vše / nic
Arboretum
Botanická zahrada
ZOO
Trasy vybrat: vše / nic
 ↓ 
Typ vybrat: vše / nic
Autem
Balónem
Běžecká trasa
Běžky
Cyklotrasa
Golf
In line brusle
Pěší trasa
Po vodě
Ski areál
Náročnost vybrat: vše / nic
Malá náročnost
Střední náročnost
Velká náročnost
Cestopisy vybrat: vše / nic
Tipy a novinky vybrat: vše / nic
Rady a tipy vybrat: vše / nic
 ↓ 
Doprava
Jídlo a ubytování
Ostatní
Peníze a ceny
Práce a život
Zdraví a bezpečnost
Moje dovolená vybrat: vše / nic
 ↓ 
Kdy jsme jeli vybrat: vše / nic
Jaro
Léto
Podzim
Zima
Délka dovolené vybrat: vše / nic
Méně než 1 týden (do 6 dní)
1 týden (7-9 dní)
Delší než 1 týden (10-12 dní)
2 týdny a více (13 a více dní)
S kým vybrat: vše / nic
Rodina s dětmi do 5-ti let
Rodina s dětmi do 10-ti let
Rodina s dětmi 10-18 let
S partnerem
S přáteli
Typ vybrat: vše / nic
Pobyt
Aktivní dovolená
Poznávací dovolená
Eurovíkend
Plavba
Prodloužený víkend
Zaměření vybrat: vše / nic
K moři
Na lyže
Za zábavou a poznáním
Do přírody
Na hory
Cyklo
Se psem
Na vodu
Aerobic
Golf
Wellness
Potápění
Za kulturou
Zábavné parky
Aquaparky
Gastronomie
Jak jsme jeli vybrat: vše / nic
Autem
Autobusem
Letadlem
Lodí
Jinak
Jak a kde jsme bydleli vybrat: vše / nic
Dům / rekreační objekt
Kemp
Apartmán
Hotel / Penzion
Stravování na dovolené vybrat: vše / nic
Vlastní
Snídaně
Večeře
Polopenze
Plná penze
All Inclusive
Ultra all inclusive
Fotogalerie vybrat: vše / nic
zobrazit výsledky
Změnit oblast
Vyhledat oblast:

S Českými drahami po stopách Pardubic, města vonícího perníčky

Tipy a novinky

Fotografie (3)

Pardubice, město odnepaměti spojené s tradiční výrobou sladkých perníčků, ale také město dostihových závodů, Velké Pardubické. Město, které leží na soutoku řek Labe a Chrudimky v Polabské nížině, se pyšní nádherným historickým centrem, malebnými loukami, listnatými lesy a od centra několika kilometry vzdálenou Kunětickou horou. Do Pardubic je možné cestovat rychle a komfortně s Českými drahami. Zastavují tu jak Pendolina, tak další dálkové vlaky včetně spojů railjet.

Dominantu Pardubic představuje bezesporu Pardubický zámek postavený za dob vlády pánů z Pernštejna na přelomu 15. a 16. století. Jeho unikátnost spočívá zejména v dochované původní dispozici rovinného vodního hradu, který je před zbytkem světa chráněn velkolepými zemními valy. Jeho interiéry zdobí nejstarší renesanční nástěnné malby v Čechách. Návštěvníky okouzlí i největší středoevropská sbírka pohlednic Orbis pictus. Zámek je rovněž sídlem Východočeského muzea a Východočeské galerie, kde se konají divadelní představení a koncerty.

Historické srdce Pardubic okouzlí návštěvníky Pernštýnským náměstím s barokním domem u Jonáše, novorenesanční radnicí, kostelem sv. Bartoloměje z počátku 16. století, ale zejména Zelenou bránou. Ta je vysoká 60 metrů a byla postavena z důvodu potřeby opevnění města. Při výstupu na vyhlídku Zelené brány se mohou návštěvníci těšit na nově otevřené expozice, které jsou určené zejména dětem. Zábavnou formou se dozvědí o pověstech vážících se ke vzniku erbu pánů z Pardubic a pánů z Pernštejna. Expozice láká ale i do historických interiérů, kde je možné zastihnout správce věžních hodin, městského kronikáře či trubače. Pohyblivé postavy, padající brána, zvukové i světelné kulisy spolu s kouzelnou atmosférou historické věže dají návštěvníkům na chvíli zapomenout na 21. století a vrátí nás zpátky do historie. Působivou expozici vytvořila oblíbená výtvarnice a dětská ilustrátorka Vítězslava Klimtová.

Jen pár kilometrů od historického centra Pardubic leží další dominanta Pardubic, Kunětická hora. Tato sopečná vyvřelina, na jejímž vrcholu stojí monumentální hrad, leží 295 metrů nad mořem a převyšuje tak okolní nížinu o 75 metrů. Archeologické průzkumy zařazují nejstarší hradní stavbu do poloviny 14. století. Každoročně v létě je to právě Kunětická hora, která přivítá tisíce návštěvníků během oblíbeného víkendového festivalu Hrady.

Pardubice jsou také neodmyslitelně spojeny s vůní lahodných perníčků, jejichž historie výroby sahá až do 16. století. Milovníci této sladké dobroty, stejně jako milovníci pohádek a dobrodružství by neměli minout Perníkovou chaloupku.

Z původního Loveckého zámečku, ležícího v hlubokých lesích, je nyní malebná Perníková chaloupka, ve které se nachází Muzeum perníku a pohádek spolu s informačním centrem Děda Vševěda. Prohlídka zámečku začíná v perníkové vesničce Perníkov. Děti budou nadšeny nejen z chaloupky vytvořené z perníku, ale také z kouzelných pohádkových postaviček z perníku. V areálu muzea jsou ve volné přírodě vystaveny také další pohádkové zajímavosti: domeček na kuří nožce, ohniště dvanácti měsíčků, vězení pro zloděje perníku, úl pro včelku Máju nebo třeba Mrazíkovy saně. Pro návštěvníky se každoročně připravuje oblíbená sportovní akce Perníkiáda Velkých Říjnových Sportovních Rekordů a sezónu zakončuje 17. listopadu Den duchů, kdy jsou vítáni zejména návštěvníci v maskách a převlecích a tradiční předvánoční jarmark počátkem prosince.

Komfortní spojení do Pardubic zajišťují vlaky SuperCity Pendolino a railjet Českých drah. Pendolina, která jezdí ze západních Čech přes Prahu a Pardubice na Ostravsko, jsou sestavená z velkoprostorových vozů 1. a 2. třídy s bezplatným Wi-Fi připojením a elektrickými přípojkami a nechybí v nich ani bistrovůz se širokou nabídkou teplých i studených jídel a nápojů, které může obsluha po předchozí objednávce v on-line systému donést až na místo. Každý cestující během jízdy obdrží zdarma nealkoholický nápoj (neperlivou vodu) a noviny, v 1. třídě navíc také Bohemia sekt, teplý nápoj a snack. Všem, kteří chtějí během cesty relaxovat, je určen tichý oddíl umístěný ve voze č. 1 na kraji soupravy. Informace o jízdě vlaku je možné získat v palubním portálu, který mimo to nabízí také internetové zpravodajství, elektronické knihy, filmy a hudbu.

Kvalitní spojení mají Pardubice také s jižní Moravou. Každé dvě hodiny tu zastavují spoje railjet Praha – Pardubice – Brno – Vídeň – Graz, ve kterých jsou řazené velkoprostorové vozy 2. třídy (economy class), 1. třídy (first class) a Business class. V soupravách je řazený jídelní vůz a nechybí ani tichý oddíl. Zajímavou službou pro rodiny je dětské kino umístěné v krajním voze 2. třídy.

Cesta pendolinem do Pardubic je velice rychlá: z Prahy trvá necelou hodinu, z Olomouce 1 hodinu a 12 minut a z Ostravy-Svinova 2 hodiny. Dva páry spojů SC Pendolino jezdí přímo ze západních Čech. Z Plzně trvá cesta pendolinem asi 2 hodiny a 40 minut, z Chebu 3 hodiny a 50 minut. Cesta railjetem z Prahy trvá hodinu, z Brna asi hodnu a půl.

České dráhy: Lepší cesta každý den

Nejmodernější vlakové soupravy ČD: Komfort, bezpečnost, profesionální palubní personál, ergonomická pohodlná sedadla, klimatizace, Wi-Fi připojení na vybraných spojích zdarma, skvělý catering připravovaný šéfkuchařem Jaroslavem Sapíkem, to jsou hlavní benefity poskytované cestujícím ČD. Více na www.cd.cz.

Mobilní aplikace Můj vlak: Určena pro smartphony či tablety, snadné zakoupení jízdenky, průběžné informace o jízdě vlaku, informace o výlukách a dalších mimořádnostech. Ke stažení zdarma zde: www.cd.cz/mujvlak.

eShop ČD: Nákup jízdenek online. eShop ČD na základě zadaných parametrů doporučí nejvýhodnější jízdenku bez nutnosti znát různé tarifní nabídky. Do vlaku je tak možné nastoupit bez zdržení u pokladní přepážky s jízdenkou vytištěnou či uloženou v notebooku. Více na www.cd.cz/eshop.

Twitterový účet ČD: Čerstvé informace o omezeních provozu na železnici.

In Karta: Čipová karta, díky níž je možné cestovat výhodněji, lze získat např. slevu 25 % nebo 50 %, slouží i jako elektronická peněženka, do které si zákazník předem „nabije“ peníze, a poté s ní nakupuje jízdenky v automatu nebo bezhotovostně u pokladny.

Bezhotovostní platby: Cestující mohou bezhotovostně platební kartou uhradit nákup jízdenek ve 255 stanicích. V nich je instalováno celkem 421 platebních terminálů.

Airport Express: vlaková Doprava na Letiště Václava Havla. Více na www.cd.cz.

Bezbariérovost: České dráhy v současnosti disponují přibližně 600 bezbariérovými vozy, motorovými a elektrickými jednotkami, které obsluhují 4 612 garantovaných bezbariérových spojů denně.

O společnosti České dráhy, a.s.

Akciová společnost České dráhy plní v České republice úlohu národního dopravce a na základě objednávky státu a krajů zajišťuje základní dopravní obslužnost státu. Loni využilo služeb společnosti přes 170 milionů zákazníků. V posledních letech došlo k výraznému omlazení vozidlového parku, a to v regionální i dálkové Dopravě. Ve snaze zatraktivnit železniční Dopravu a zvýšit konkurenceschopnost na otevřeném trhu investovala firma od roku 2008 do nákupu a modernizace vozidel 37 miliard korun. V aktuálním jízdním řádu spustily České dráhy ve spolupráci s ÖBB projekt spojení Prahy, Brna, Vídně a Grazu jednotkami railjet a od letošního prosince zahájí spolu s DB nový koncept spojení Prahy, Berlína a Hamburku.

Poslední aktualizace: 23.10.2015
Hodnotit kvalitu příspěvku
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Svět