TURISTIKU PODPORUJÍ
61 462 turistů a cestovatelů
109 057 výletů, turistických cílů, tras a cestopisů
1 361 515,- odměny za články
Vyberte, co Vás zajímá v oblasti Izrael
Tipy na výlet vybrat: vše / nic
 ↓ 
Druh vybrat: vše / nic
Do přírody
Na golf
Na hory
Na kole
Se psem
Vinařská turistika
Za gastronomií
Za kulturou
Za sportem
Náročnost vybrat: vše / nic
Pro zdatnější
Romantika
Rodina s dětmi
Délka vybrat: vše / nic
Vycházka - půldenní
Celodenní výlet
Putování (více dnů)
Turistické cíle vybrat: vše / nic
 ↓ 
Doprava vybrat: vše / nic
Autobusová zastávka
ŽST
Letiště
Žel. stanice
Města, obce, vesnice vybrat: vše / nic
Vesnice
Městečko
Město
Osada
Samota
Městská část
Hlavní město
Přístav
Místní část
Náměstí
Ulice
Městys
Ostatní vybrat: vše / nic
Bivak
Hraniční přechod
Infocentrum
Nordic walking point
Ostatní
Turistická známka
WebKamera
Zajímavost
Památky a muzea vybrat: vše / nic
Hrad
Zámek
Zřícenina
Trosky
Kaple
Klášter
Pomník
Kříž
Chata
Muzeum
Bouda
Kostel
Památník
Měšťanský dům
Salaš, koliba
Letohrad
Farma
Hřebčín
Zámeček
Tvrz
Skanzen
Hradiště
Rotunda
Statek
Dům, budova
Chrám
Hřbitov
Hradby
Lapidárium
Kašna
Socha
Boží muka
Hrádek
Panský dvůr
Rychta
Pevnost, opevnění
Radnice
Drobné památky
Mešita
Synagoga
Příroda vybrat: vše / nic
Hora
Kopec
Štít
Vrchol
Jezero
Potok
Pleso
Rybník
Vodopád
Propast
Minerální pramen
Jeskyně
Krasový útvar
Údolí
Skalní útvar
Jezírko
Řeka
Říčka
Pohoří
Údolí, dolina
Kaňon
Sedlo
Travertíny
Planina
Hřeben
Louka
Pramen
Kámen
Zahrada
Rašeliniště
Slatě
Památný strom
Přírodní park
Ostrov
Sopka
Pobřeží
Poušť
Park
Rokle
Přírodní památka
Vodní nádrž
Studánka
Soutěska
Tůň
Pláž
Poloostrov
Bažina, mokřady
Sport a rekreace vybrat: vše / nic
Lázně
Rekreační oblast
Koňská stezka
Aquapark
Letovisko
Koupaliště
Ledovec
Ski areál
Golf
Půjčovna lodí
Cyklo bar - hospůdka
Cyklo shop - servis
Potápění
Zábava, atrakce
Půjčovna kol
Vinařský cíl
Technické zajímavosti vybrat: vše / nic
Důl, štola, šachta
Elektrárna
Jez
Lanovka
Mlýn
Most
Přehrada
Rozhledna
Technická památka
Zvonice
Výletní místa a parky vybrat: vše / nic
CHKO
Chodník, naučná stezka
Národní park
Odpočinkové místo
Orientační bod
Poutní místo
Rezervace
Rozcestí
Turistická trasa
Turistické destinace
Vyhlídka
Výletní místo
ZOO a botanické zahrady vybrat: vše / nic
Arboretum
Botanická zahrada
ZOO
Trasy vybrat: vše / nic
 ↓ 
Typ vybrat: vše / nic
Autem
Balónem
Běžecká trasa
Běžky
Cyklotrasa
Golf
In line brusle
Pěší trasa
Po vodě
Ski areál
Náročnost vybrat: vše / nic
Malá náročnost
Střední náročnost
Velká náročnost
Cestopisy vybrat: vše / nic
Tipy a novinky vybrat: vše / nic
Rady a tipy vybrat: vše / nic
 ↓ 
Doprava
Jídlo a ubytování
Ostatní
Peníze a ceny
Práce a život
Zdraví a bezpečnost
Moje dovolená vybrat: vše / nic
 ↓ 
Kdy jsme jeli vybrat: vše / nic
Jaro
Léto
Podzim
Zima
Délka dovolené vybrat: vše / nic
Méně než 1 týden (do 6 dní)
1 týden (7-9 dní)
Delší než 1 týden (10-12 dní)
2 týdny a více (13 a více dní)
S kým vybrat: vše / nic
Rodina s dětmi do 5-ti let
Rodina s dětmi do 10-ti let
Rodina s dětmi 10-18 let
S partnerem
S přáteli
Typ vybrat: vše / nic
Pobyt
Aktivní dovolená
Poznávací dovolená
Eurovíkend
Plavba
Prodloužený víkend
Zaměření vybrat: vše / nic
K moři
Na lyže
Za zábavou a poznáním
Do přírody
Na hory
Cyklo
Se psem
Na vodu
Aerobic
Golf
Wellness
Potápění
Za kulturou
Zábavné parky
Aquaparky
Gastronomie
Jak jsme jeli vybrat: vše / nic
Autem
Autobusem
Letadlem
Lodí
Jinak
Jak a kde jsme bydleli vybrat: vše / nic
Dům / rekreační objekt
Kemp
Apartmán
Hotel / Penzion
Stravování na dovolené vybrat: vše / nic
Vlastní
Snídaně
Večeře
Polopenze
Plná penze
All Inclusive
Ultra all inclusive
Fotogalerie vybrat: vše / nic
zobrazit výsledky
Změnit oblast
Vyhledat oblast:

Nebojte se Izraele

Tipy a novinky

Jeruzalém a trochu netradiční pohled na Zeď nářků (Západní zeď). Dnes místo považované za nejposvátnější místo židů.

Izrael je země, která vzbuzuje velmi rozporuplné pocity. Geograficky leží v Asii a přitom je to území, které je kolébkou evropské křesťanské civilizace. Setkávají se zde 3 základní monoteistická náboženství, historie území se datuje v tisících letech před naším letopočtem a moderní historie i současné dění ho často dostává na titulní stránky zpravodajských periodik. To vyvolává spousty otázek. A z nich převládá ta základní. Vydat se tam, či nikoliv? Na straně pro stojí touha po poznání, na straně proti bezpečnost.

Caesareu Přímořskou najdete na severu Šarónské nížiny u pobřeží Středozemního moře. Zdejší archeologické vykopávky patří k nejvýznamnějším v dnešním Izraeli.

Naše dlouholetá průvodkyně Katarína Maruškinová odešla do průvodcovského důchodu. Izrael nám dlouhá léta jezdila a zůstalo po ni prázdné místo. V roce 2014 se nám zájezd rozpadl právě z důvodu bezpečnostních obav klientů. V roce 2015 byl už na hranici dostatečné obsazenosti a tak jsme ho začali připravovat. V listopadu jsem Izrael osobně navštívil během promo zájezdu, abych prověřil služby a průvodcovský servis místní cestovní kanceláře, se kterou jsme se rozhodli spolupracovat.

Nejdůležitější prvek každého zájezdu je průvodce. A v případě Izraele musí být průvodce studnicí vědomostí. Musí znát historii území, ale také všechna náboženství oblasti a to velmi do hloubky. Křesťanství, Islám, Judaismus. A každé z těchto vyznání má mnoho směrů, větví, sekt a církví. Průvodce se musí orientovat, poradit kde je záchod, kam se jít najíst, organizovat hladký průběh zájezdu. Ubytování a jídlo je za tím vším až na druhém místě, do Izraele jedeme především za poznáním. Proto jsem byl velmi zvědavý na průvodkyni Kateřinu Zeira.

Řecký, ortodoxní klášter sv. Jiří z Choziby, usazený na okraji Vádí Keltu

Lety do Tel Avivu podléhají speciálním bezpečnostním předpisům, zvláště s izraelskou společností El Al. Odbavení na letišti bylo dlouhé a náročné, jak jsem zjistil po příletu, zavazadla byla několikrát přehrabána a věci uloženy úplně jinak. Ale pocit naprostého bezpečí během letu nakonec převládnul. Ani přivítání v Tel Avivu v podobě nekonečné fronty na pasové odbavení nebylo moc přátelské. Po vyzvednutí zavazadel už ale běželo vše perfektně. Mikrobus řízený palestinským řidičem křesťanského vyznání nám otvíral cestu i na území pod palestinskou samosprávou, jako je například Betlém, kde jsme spali první dvě noci. Všechny levné zájezdy do Izraele jsou zde ubytovány po celou dobu, protože hotely jsou zde nejlevnější a odsud vyjíždějí hvězdicově po celé zemi. Naši výhodou bylo, že jsme bydleli na místech po trase zájezdu a netrávili tak většinu času přejezdy a každodenním, velmi dlouhým čekáním na hranicích mezi Izraelem a palestinským územím. Hotely zajišťované místní cestovkou byly velmi příjemná tříhvězdičková zařízení, polopenze formou bufetu byla velmi bohatá, a tak jsme si museli zvyknout jen na košer způsob přípravy jídla. U snídaní nebylo maso, takže žádný salám, šunka či párky. Výběr byl ale i tak velmi rozmanitý. A u večeře se nepodávalo jídlo obsahující mléko. To ale neznamená, že jsme se museli obejít bez desertů. Ty umí židé připravit díky své tisícileté zkušenosti skvěle i bez mléka.

Akko, zbytky křižáckého opevnění, 13. stol.

Dalším překvapením byla bezpečnost. Ačkoliv se naše zpravodajství hemžilo informacemi o útocích na různé bezpečnostní síly či ochranku tramvajové trati v Jeruzalémě, Izrael byl plný turistů. Davy poutníků z celého světa nepřetržitě proudící po svatých místech, školní zájezdy, poznávací zájezdy. Síla Izraele je v tom, že bezpečnost není nikomu lhostejná. Většina útočníků byla zpacifikována veřejností ještě dřív, než se na scéně objevily bezpečnostní složky. Každý dospělý byl na vojně a umí zacházet se zbraní. A tak přestože potkáváme mnoho ozbrojených lidí, po pár dnech to v nás vyvolává namísto údivu pocit bezpečí. Během mého pobytu v Izraeli došlo k pařížským útokům. Téma se stalo ihned velmi diskutovaným a ze strany Izraelců zazníval jednoznačně údiv nad tím, jak mohou být v Evropě koncerty a další hromadné akce tak málo zabezpečeny. Nedávná situace z Uherského Brodu, kdy přivolaní policisté odmítli zasáhnout proti ozbrojenému šílenci střílejícímu na hosty restaurace, a čekali, až přijede zásahová jednotka, je tam naprosto nemyslitelná. Protiraketová obrana, takzvaný železný deštník, je tak dokonalá, že nenechá dopadnout jedinou raketu. Jakmile nějaká z pásma Gazy vyletí, ihned je sestřelena dvěma izraelskými. Tento způsob obrany je tak dokonalý, že k sestřelení dochází cíleně nad neobydlenými oblastmi. Cíl dopadu trosek určí tak přesně, že varování se spustí ve vymezené oblasti několika málo kilometrů čtverečných. A obyvatelé okolí to bezostyšně sledují, jako my sledujeme silvestrovský ohňostroj. Musím říct, že jsem se cítil naprosto bezpečně. Bezpečněji, než v noci v centru Prahy.

Jeruzalém, Památník holokaustu - JAD VAŠEM. Projdete budovou, jejíž expozice ve Vás probudí hluboký smutek nad utrpením všech těch lidí. Vyjdete ven a všechny ty obrazy a emoce si musíte srovnat v hlavě.

Program zájezdu byl velmi intenzivní. Vstávali jsme brzy, nejpozději v osm odjížděli nasnídaní z hotelů. Po poledni probíhala krátká zastávka na oběd v rychlém občerstvení a odpolední program končil obvykle až za tmy. Pokud byla příležitost, zastavili jsme u supermarketu a koupili si vodu či víno na večer. I v listopadu se dalo sedět po večeři venku na balkoně hotelu a probírat celodenní zážitky. Průvodkyně Katka byla neskutečná, dokázala poutavě vyprávět o historii, o místních zvycích i o životě obyčejných lidí, a musel jsem ji vyjádřit svůj obdiv už během prvních dní zájezdu. Snahou Alvarezu je mít výtečné průvodce a na tom máme založený svůj produkt. Vždy se mě hluboce dotkne, pokud jsou klienti výjimečně nespokojení. Katka však splňuje všechna má přísná kritéria. Jako Češka provdaná a žijící v Izraeli má pochopení pro českou mentalitu. Zároveň se ale orientuje v mentalitě místních. Udělala si velmi náročný, několikaletý průvodcovský kurz a má licenci, která ji opravňuje k průvodcování na všech lokalitách. Svůj výklad tedy nemusí skrývat či omezovat na informace řečené před branou památky, jako jsme k tomu nuceni v mnoha jiných zemích. Je neúnavná a má ráda klienty s hlubokým zájmem. Často někteří během přejezdu mikrobusem usínali ale ona nám pár bdělým dále a dále podávala nové informace. Po deseti dnech zájezdu jsem se vrátil obohacený o mnohem více informací, než když jsem byl v Izraeli před dvaceti lety dva měsíce.

Pokud uvažujete o cestě do Svaté země, je k tomu nejvhodnější příležitost. Izraelská cestovka, se kterou spolupracujeme, pořádá několik zájezdů, které prodávají různé české a slovenské cestovky. Díky tomu je velká pravděpodobnost, že se obsadí. Všechny najdete na našem webu. Odlety jsou sice z Vídně, to ale mnoha lidem naopak vyhovuje. A Katka bude průvodcovat i náš vlastní zájezd do Izraele a Jordánska, který se uskuteční na přelomu října a listopadu. Osobně mohu Katku i všechny zájezdy s ní vřele doporučit.

Damašská brána je jednou z jedenácti bran v hradbách Starého Jeruzaléma. Byla postavena roku 1537 osmanským sultánem Sulejmanem I. Nádherným. Vede do muslimské části města.

Autor fotografií je Petra Vavrečková, děkuji za možnost jejich použití.
Více krásných fotografií naleznete na jejím webu či facebooku.

Michal Čepek, CK Alvarez

Poslední aktualizace: 16.2.2016
Hodnotit kvalitu příspěvku
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Izrael