Kulinářský Norimberk – od tradičních klobásek a piva k trendy foodtruckům

Články, Německo




(c) Uwe Niklas
(c) Uwe Niklas
lupa

Letošní 500. výročí vyhlášení zákona o čistotě piva hýbe přirozeně celým Německem a nejinak je tomu i v Norimberku. Tradiční pokrmy a piva jsou v kurzu, což dokládají také ankety mezi návštěvníky města.

Norimberské speciality

(c) Nuernberg
(c) Nuernberg
lupa

Zeptáte-li se v Norimberku náhodného turisty na norimberské speciality, s největší pravděpodobností ho jako první napadnou grilované klobásky a perníky. A právem, jelikož drobné bílé klobásky pečené a mírně vyuzené na bukovém dřevě tu mají již více než 700 letou tradici. A kulaté sladké perníčky tu mniši pekli již v 11. století. Obě delikatesy jsou chráněné známkou původu dle evropského práva.

Skvělá kuchyně

(c) Nuernberg
(c) Nuernberg
lupa

Norimberk má ale daleko širší kulinářskou nabídku. Tradičně jsou v ní zastoupeny regionální pokrmy z oblasti Franků, na jejichž historickém území se Norimberk nachází. Pozadu však nezůstává ani vytříbená gastronomie a stále více se etabluje také „nová gastronomická scéna“. Ostatně přední francouzský gastronomický průvodce Gault & Millau označil v roce 2015 Bavorsko za „nejvíce kulinářskou spolkovou zemi“ a norimberská restaurace Essigbrätlein se s 18 body a dvěma michelinskými hvězdami řadí k elitě. Prvotřídní restaurace jsou rozeseté po celém městě.

Kam na nejlepší jídlo v norimberských čtvrtích

  • St. Johannis – Würzhaus
  • Worzeldorf – Zirbelstube
  • Wöhrd – Entenstuben
  • Großreuth b. Schweinau – Rottner
  • Gostenhof - Koch & Kellner
  • Staré centrum města – Sebald, Fischer

Norimberská gastronomická scéna

(c) Steffen Oliver Riese
(c) Steffen Oliver Riese
lupa

Na scéně norimberské gastronomie v současné době kralují trendy burgrárny a pražírny kávy. Kdo si chce užít multikulturní gastronomii, měl by zavítat do čtvrti Gostenhof, kde se pravidelně stojí fronty během akcí s názvem RoundUp. Všichni se sem scházejí, aby ochutnali něco z nabídky foodtrucků, které se sem sjedou. To samé platí i o street food trzích. Bylo to totiž právě zde, odkud gastronomické akce tohoto typu zahájily své úspěšné tažení Německem. Od loňského roku rovněž norimberské výstaviště hostí Street Food Convention. Ale zpět k tradicím. Určitě znáte typické bavorské preclíky, bez nichž by se snad žádný Bavor holdující pivu neobešel. V Norimberku narazíte dokonce na „preclíkové drive-in“. Otevírá každý všední den už ve čtvrt na tři v noci, což ocení jak zaměstnanci pracující na směny, tak i ti, kdo si rádi dopřejí bujarý noční život.

Červené pivo

(c) Hausbrauerei Altstadthof
(c) Hausbrauerei Altstadthof
lupa

Co se týče pivních specialit, ani zde Norimberk nezklame. Již téměř 350 let se totiž v tradičním pivovaru Tucher vaří tento nikoli zlatavý, nýbrž červený mok. Jedná se o spodně kvašené pivo z výhradně ječných sladů. V centru města, přímo u paty císařského hradu, vznikl v roce 1984 také první německý biopovovar. I tady umí uvařit červené pivo. A to navíc v tradiční měděné varně přesně tak, jak to bývalo zvykem kdysi. Pivo tu dokonce dozrává v dřevěných sudech, což už se dnes hned tak nevidí.

Hlavní město německé whisky

(c) Uwe Niklas
(c) Uwe Niklas
lupa

Říkáte si, co má Německo společného s whisky? Nenechte se mýlit, i tady Norimberk překvapuje. Sídlí tu nejstarší whisky klub v Německu s poetickým názvem „Most Venerable Order of the Highland Circle“. Ve městě jsou celkem tři velké obchody specializované výhradně na whisky a jeden přední magazín určený top manažerům označil bar Gelbes Haus ve čtvrti Gostenhofen za to vůbec nejlepší, co můžou německé bary nabídnout. Jeho majitel Oliver Kirschner je zároveň díky svým mimořádně vyvinutým smyslům nejlepší čichač whisky v Německu. Whisky se však v Norimberku jen nekonzumuje, ale také vyrábí. A není náhodou, že právě tady má svůj domov nejlepší německá whisky: stoprocentně ekologická „AYRER´s PX 56“. Loni v prosinci byla během prestižní soutěže ve Frankfurtu tato whisky při ochutnávce naslepo z Pedro Ximénez Cask oceněna za nejvyšší kvalitu.

Norimberku vládne bio

(c) Uwe Niklas
(c) Uwe Niklas
lupa

V roce 2006 se městská rada Norimberku rozhodla vstoupit do sítě měst „Città del BIO", a to jako vůbec první z německých měst. Cíle „bio měst“ jsou především podpora biologického pěstování a regionální produkce, stejně tak jako podpora zajištění udržitelné spotřební a konzumní kultury s ohledem na genové technologie využívané v produkci potravin. V návaznosti na to se v roce 2010 stal oficiálním fair trade městem.

(c) Uwe Niklas
(c) Uwe Niklas
lupa

Každý rok v červenci se v srdci historického centra města s kulisou starého norimberského tržiště koná velký trh s názvem „Zažít bio“. Zde dostávají prostor nejen bioprodukty, ale také kultura, umění, móda a zábava pro děti. Bioprodukty nezůstávají stranou ani během největších událostí roku, jakými jsou například tradiční vánoční trhy nebo hudební festival Bardentreffen, kde podíl bio sortimentu každým rokem stoupá. O to se stará od roku 2012 zejména organizace „Original Regional“, díky níž na nejslavnějších vánočních trzích světa zdomácnělo bílé svařené víno, dnes oblíbené napříč norimberskými domácnostmi.





Diskuse ke článku Kulinářský Norimberk – od tradičních klobásek a piva k trendy foodtruckům

Nadpis: (nepovinný)

Vaše jméno:

Email: (nezobrazí se)

Text:

Email:
Heslo:
Vytvořit účet Zapomenuté heslo
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. další informace