TURISTIKU PODPORUJÍ
61 445 turistů a cestovatelů
108 826 výletů, turistických cílů, tras a cestopisů
1 356 228,- odměny za články
Vyberte, co Vás zajímá v oblasti Svět
Tipy na výlet vybrat: vše / nic
 ↓ 
Druh vybrat: vše / nic
Do přírody
Na golf
Na hory
Na kole
Se psem
Vinařská turistika
Za gastronomií
Za kulturou
Za sportem
Náročnost vybrat: vše / nic
Pro zdatnější
Romantika
Rodina s dětmi
Délka vybrat: vše / nic
Vycházka - půldenní
Celodenní výlet
Putování (více dnů)
Turistické cíle vybrat: vše / nic
 ↓ 
Doprava vybrat: vše / nic
Autobusová zastávka
ŽST
Letiště
Žel. stanice
Města, obce, vesnice vybrat: vše / nic
Vesnice
Městečko
Město
Osada
Samota
Městská část
Hlavní město
Přístav
Místní část
Náměstí
Ulice
Městys
Ostatní vybrat: vše / nic
Bivak
Hraniční přechod
Infocentrum
Nordic walking point
Ostatní
Turistická známka
WebKamera
Zajímavost
Památky a muzea vybrat: vše / nic
Hrad
Zámek
Zřícenina
Trosky
Kaple
Klášter
Pomník
Kříž
Chata
Muzeum
Bouda
Kostel
Památník
Měšťanský dům
Salaš, koliba
Letohrad
Farma
Hřebčín
Zámeček
Tvrz
Skanzen
Hradiště
Rotunda
Statek
Dům, budova
Chrám
Hřbitov
Hradby
Lapidárium
Kašna
Socha
Boží muka
Hrádek
Panský dvůr
Rychta
Pevnost, opevnění
Radnice
Drobné památky
Mešita
Synagoga
Příroda vybrat: vše / nic
Hora
Kopec
Štít
Vrchol
Jezero
Potok
Pleso
Rybník
Vodopád
Propast
Minerální pramen
Jeskyně
Krasový útvar
Údolí
Skalní útvar
Jezírko
Řeka
Říčka
Pohoří
Údolí, dolina
Kaňon
Sedlo
Travertíny
Planina
Hřeben
Louka
Pramen
Kámen
Zahrada
Rašeliniště
Slatě
Památný strom
Přírodní park
Ostrov
Sopka
Pobřeží
Poušť
Park
Rokle
Přírodní památka
Vodní nádrž
Studánka
Soutěska
Tůň
Pláž
Poloostrov
Bažina, mokřady
Sport a rekreace vybrat: vše / nic
Lázně
Rekreační oblast
Koňská stezka
Aquapark
Letovisko
Koupaliště
Ledovec
Ski areál
Golf
Půjčovna lodí
Cyklo bar - hospůdka
Cyklo shop - servis
Potápění
Zábava, atrakce
Půjčovna kol
Vinařský cíl
Technické zajímavosti vybrat: vše / nic
Důl, štola, šachta
Elektrárna
Jez
Lanovka
Mlýn
Most
Přehrada
Rozhledna
Technická památka
Zvonice
Výletní místa a parky vybrat: vše / nic
CHKO
Chodník, naučná stezka
Národní park
Odpočinkové místo
Orientační bod
Poutní místo
Rezervace
Rozcestí
Turistická trasa
Turistické destinace
Vyhlídka
Výletní místo
ZOO a botanické zahrady vybrat: vše / nic
Arboretum
Botanická zahrada
ZOO
Trasy vybrat: vše / nic
 ↓ 
Typ vybrat: vše / nic
Autem
Balónem
Běžecká trasa
Běžky
Cyklotrasa
Golf
In line brusle
Pěší trasa
Po vodě
Ski areál
Náročnost vybrat: vše / nic
Malá náročnost
Střední náročnost
Velká náročnost
Cestopisy vybrat: vše / nic
Tipy a novinky vybrat: vše / nic
Rady a tipy vybrat: vše / nic
 ↓ 
Doprava
Jídlo a ubytování
Ostatní
Peníze a ceny
Práce a život
Zdraví a bezpečnost
Moje dovolená vybrat: vše / nic
 ↓ 
Kdy jsme jeli vybrat: vše / nic
Jaro
Léto
Podzim
Zima
Délka dovolené vybrat: vše / nic
Méně než 1 týden (do 6 dní)
1 týden (7-9 dní)
Delší než 1 týden (10-12 dní)
2 týdny a více (13 a více dní)
S kým vybrat: vše / nic
Rodina s dětmi do 5-ti let
Rodina s dětmi do 10-ti let
Rodina s dětmi 10-18 let
S partnerem
S přáteli
Typ vybrat: vše / nic
Pobyt
Aktivní dovolená
Poznávací dovolená
Eurovíkend
Plavba
Prodloužený víkend
Zaměření vybrat: vše / nic
K moři
Na lyže
Za zábavou a poznáním
Do přírody
Na hory
Cyklo
Se psem
Na vodu
Aerobic
Golf
Wellness
Potápění
Za kulturou
Zábavné parky
Aquaparky
Gastronomie
Jak jsme jeli vybrat: vše / nic
Autem
Autobusem
Letadlem
Lodí
Jinak
Jak a kde jsme bydleli vybrat: vše / nic
Dům / rekreační objekt
Kemp
Apartmán
Hotel / Penzion
Stravování na dovolené vybrat: vše / nic
Vlastní
Snídaně
Večeře
Polopenze
Plná penze
All Inclusive
Ultra all inclusive
Fotogalerie vybrat: vše / nic
zobrazit výsledky
Změnit oblast
Vyhledat oblast:

Do Orlických hor nejen za králem masopustu

Tipy a novinky

Fotografie (5)

Zimní sezóna je v Orlických horách a Podorlicku v plném proudu, zasněžené kopce lahodí oku a upravené trasy a svahy notují vášnivým lyžařům. Kromě lyžování a jiných aktivit nejen na sněhu vás zde čekají ale další perfektní zážitky, neboť druhá polovina zimy s sebou přináší spoustu příjemné zábavy – karnevaly, masopustní veselice a jarmarky, vepřové hody a tradiční zabíjačky. Užijte si toto období plnými doušky a nechte se inspirovat některým z uvedených tipů!

Čas staročeských masopustů – přijďte se poveselit!

Ač to zatím zdaleka nevypadá, prodlužující se dny ale také masopustní veselice jsou jistou předzvěstí přicházejícího jara. K masopustu neodmyslitelně patří průvody masek, zpěv, tanec a zabíjačková hodování. Bujaré veselí ukončí až Popeleční středa, kterou začíná 40-ti denní postní období před Velikonocemi. Tři nejočekávanější dny masopustního času tvořily Tučný čtvrtek, Masopustní neděle a úterý. Každý, kdo se v tyto dny pořádně najedl, tak se mohl po celý následující rok těšit zdraví a síle.

Mezi ty nejatraktivnější v tomto regionu patří bezesporu Lanškrounský masopust. „Navazuje na tradici původních obyvatel německé národnosti, kterou dokládají i staré fotografie z 30.let, které nám byly rovněž inspirací pro zařazení masek. Průvod je rok od roku pestřejší. Nechybí tradiční masky jako je medvěd, kobyla, kominík, smrtka, žid nebo šašek, ale zastoupeny jsou i novodobé inovace - historické a pohádkové postavy nebo exotické zvířecí masky“, dodává pár slov k tradici masopustu paní Marie Borkovcová, ředitelka místního Městského muzea, které je jedním z pořadatelů již 15.ročníku této oblíbené akce. Hlavní postavou lanškrounského masopustu je Bacchus, král neřesti a obžerství, který se svojí milou jede v čele průvodu v kočáře taženém koňmi. Tradiční zastávkou průvodu je místní Krčma, jeden z nejstarších dochovaných hostinců v Čechách, kde se lidé veselili po celá staletí, neboť hostinec zde stojí více než 400 let. Hodně veselo tu bývá právě o masopustu, kdy do sálu pod dřevěným trámovím dorazí průvod masek. Ozdobou masopustu je především obnovená tradice osedlávání tzv. kliben neboli dřevěných zvířecích hlav na dlouhých tyčích. „Program je opět bohatý, začíná již v 10hod. na nádvoří zámku, a to podáváním zabíjačkového gulášku pana starosty. Na masopustním jarmarku si pochutnáte nejen zabíjačkových produktech, masopustních koblihách a koláčích, ale najdete zde stánky s přírodní kosmetikou, kořením, malovanými šperky i ukázky řemesel. Pro děti je připraveno divadélko a tvořivé dílny, kde si mohou samy navlékat korálky. Samozřejmostí je již vyhlášení nejlepší masky, živá hudba a tanec“, láká na akci, která je zážitkem pro celou rodinu, paní Borkovcová. Návštěvu Lanškrouna lze navíc aktuálně spojit s výstavou v galerii muzea pod názvem Svět barevných kostek, která je věnována světově známé stavebnici Lego nebo ojedinělou výstavou ve spolupráci s polským partnerským městem Dzierzoniów Malířství, grafika a kresba Dolního Slezska.

Na další masopustní radovánky se můžete vydat také například do Žamberka, Orlického Záhoří, Rokytnice, Jablonného nebo Chocně. Více na: www.kdyzjemizima.cz/kalendar-akci

O´Neill Soldiers – prestižní závod a velkolepá podívaná

Zavítáte-li poslední únorový víkend do Orlických hor, určitě si nenechte ujít perfektní podívanou a naplánujte si návštěvu Deštného. Neboť právě zde se koná nejprestižnější východoevropský freeski závod na největším skoku, který je v České republice možné vidět. „Velká freeski bitva se loni neuskutečnila kvůli špatným sněhovým podmínkám, ale letos je zpět a můžeme se opět těšit na nejlepší freeskiery a top evropské jezdce. Dvoudenní doprovodný program obohatí opět různé atrakce a aktivity pro diváky, večerní koncerty a party“ zve všechny příznivce adrenalinových sportů Petr Prouza, jednatel Skicentra Deštné, který je jedním z partnerů a pořadatelů O´Neill Soldiers. Atmosféra závodu, ozvučený svah s jezdci a lyžaři, kteří létají až 15 m nad sjezdovkou hlavou dolů a zdolávají 10 m vysoký sněhový bunkr, osloví i běžného sportovce.

Rampušák – ochránce Orlických hor

Každé hory mají svého vládce. Orlickým horám však jako jediným v České republice vládne žena – princezna Kačenka. I přes jejich prvotní vlídnost se zde jako v jiných horách, zejména pak v zimě potkáte s rozmary počasí, s mrazivou vánicí na hřebenech, palčivým sluncem nebo oblevou s těžkým sněhem, které mohou někdy pěkně zamotat hlavu. Proto mají Kačenčiny hory, jak se Orlickým horám někdy přezdívá, svého zimního ochránce - Rampušáka, který vládne nad horami v zimě. Někdy je označován jako dobrý duch hor, který vás vytáhne ze závějí, je patronem sportovců a Horské služby. Na jaře pak opět přebírá svou vládu nad horami princezna Kačenka, která chrání přírodu a má blíže k dětem, k nimž promlouvá hlavně v pohádkách.

Slavnostní předání vlády nad horami se koná vždy v polovině března v Deštném v Orlických horách jako Rampušákovy zimní slavnosti, které uzavírají vrchol hlavní lyžařské sezóny tradičním karnevalem na lyžích. „To se ze sjezdovky spustí lyžníci na starých dřevěných lyžích v dobovém oblečení, děti i rodiče v maskách, a mezi nimi pečlivě očekávaná Kačenka a Rampušák, který oficiálně předá vládu a také vyhlásí nejlepší masky. Na akci se těší vždy hlavně děti, neboť mají možnost se osobně potkat jak s princeznou Kačenkou tak se samotným Rampušákem. Celodenní zábava na svahu i pod ním vrcholí večerním ohňostrojem“, popisuje pestrý program Petr Prouza ze Skicentra Deštné, kde se každoročně koná tradiční loučení se zimou.

Po Rampušákovi, snad z vděku nad jeho ochranou v nepřízni počasí, je pojmenována celá řada hospod a penzionů, V orlických hospodách si můžete dát „jeho“ specialitu nebo dokonce „jeho“ pivo. Penzion Rampušák najdete například v Rokytnici v Orlických horách, který je mimo jiné oblíbenou zastávkou turistů i běžkařů. Pivo 12° Rampušák, které nese hned několik ocenění kvality, se od roku 1969 vaří v pivovaru v Dobrušce, kde si aktuálně pochutnáte třeba při zvěřinových hodech.

Kompletní turistickou nabídku a další tipy na výlety a zážitky včetně špičkové gastronomie a ubytování v Orlických horách a Podorlicku najdete na oficiálním turistickém portále www.mojeorlickehory.cz nebo zbrusu nové tématické microsite www.kdyzjemizima.cz. Inspirativní spot s aktuální pozvánkou do destinace shlédněte také na https://www.youtube.com/watch?v=buJpWU57RyU. Těšíme se na Vás!

* BOX* Tipy na akce

  • 7.2. Masopust v Žamberku– průvod masopustních masek ulicemi města a doprovodný program, masopustní veselí odstartují fanfáry u radnice, prodej zabíjačkových pochoutek u Městského muzea, zakončení průvodu v místním vyhlášeném pivovaru Kanec. Chybět nebude ani tradiční pohřbívání basy!
  • 8.2. Masopust v Dlouhé Třebové – vystoupení Hudrovníků, průvod masek vesnicí, tradice tzv. porážení kobyly, zabíjačkové hody
  • 14.2. Lanškrounský masopustní průvod a veselice – tradiční průvod masek městem, masopustní jarmark a hodování, bohatý kulturní program s vyhodnocením nejlepších masek, řemeslné dílny, divadélko pro děti, doprovodný program
  • 14.2. Masopustní veselí v Orlickém Záhoří– průvod masek, zabíjačkové dobroty, masopustní muzicírovaní
  • 14.2. Rokytnický masopust– tradiční průvod masek městem, mimořádně zpřístupněný zámek, Rokytnice v Orl.horách
  • 14.2. Masopust v Jablonném n.O.– obnovení tradice, masopustní obchůzka se zastávkami přilehlých stavení, průvod masek, chybět nebude kapela, povozy s koňmi a další doprovodný program
  • 14.2. Choceňský masopust– masopustní veselice, zabíjačkové hody, průvod masek městem, dechová hudba Choceňačka
  • 14.2. Zvěřinové hody, Pivovar Dobruška – kančí, srnčí či dančí speciality, 4 druhy piv, www.pivovar-dobruska.cz
  • 14.3. Zimní slavnosti Rampušák, Deštné v Orlických horách – slavnostní zakončení zimní sezóny, www.destne.info
  • 26.2. O´Neill Soldiers, Deštné v Orlických horách, 26.-28.2.2015 – prestižní i divácky oblíbená akce se světovou účastí, největší freeskiingový závod východní Evropy (Skicentrum Deštné, YOUR Gravity park), více na www.destne.info, www.skicentrumdestne.cz
Poslední aktualizace: 6.2.2015
Kvalita příspěvku:    
Hodnotit kvalitu příspěvku
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Svět